Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Fałszowanie importowanego do USA miodu w celach zarobkowych – raport FDA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała raport odnośnie importowanego miodu i jego świadomego fałszowania w celach ekonomicznych. Zawiera on informacje o 107 próbkach pochodzących z 25 krajów, które posiadały status importowy. Status ten, dotyczy produktów zebranych z w portach oraz innych miejscach, gdzie są one przechowywane przed dopuszczeniem do handlu krajowego.

Zafałszowanie miodu – co przez nie rozumieć?

Zafałszowanie miodu polega zazwyczaj na dodaniu niezadeklarowanych substancji słodzących takich jak syropy z trzciny cukrowej, kukurydzy, ryżu lub buraków cukrowych, które są tańsze niż czysty miód. Działanie to, przyczynia się do sztucznego zwiększenia wartości miodu poprzez zwiększenie jego wagi, lecz może także powodować problemy u osób z alergiami pokarmowymi.

Podobną kontrolę agencja przeprowadziła w 2021 i 2022 roku, kiedy to testy wykazały celowe fałszowanie w przypadku 10% próbek. W latach 2022 i 2023 testom poddano próbki detaliczne i zbiorcze. Spośród skontrolowanych 107 próbek importowych, FDA stwierdziła nieprawidłowości w przypadku 3 z nich, co stanowiło niespełna 3%. Za zafałszowany uznano miód pochodzący z Dominikany, Meksyku i Jemenu.

Podjęte kroki i działania zapobiegawcze

W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości, FDA podjęła działania zapobiegające dystrybucji tych produktów na rynek amerykański. Dodatkowo, służby agencji zwiększyły kontrolę i nadzór nad pobieraniem próbek oraz wprowadziły daną firmę i jej produkt do Alertu Importowego (IA) 99-47. Aby rozpocząć ich dystrybucję na terenie USA, firma zobowiązana jest dostarczyć  m.in. wyniki testów z laboratorium zewnętrznego. Mają one na celu potwierdzenie braku obecności dodanych substancji słodzących.

Źródło: https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-releases-report-economically-motivated-adulteration-honey

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz obszar: Badania żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.