Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Fałszowanie importowanego do USA miodu w celach zarobkowych – raport FDA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała raport odnośnie importowanego miodu i jego świadomego fałszowania w celach ekonomicznych. Zawiera on informacje o 107 próbkach pochodzących z 25 krajów, które posiadały status importowy. Status ten, dotyczy produktów zebranych z w portach oraz innych miejscach, gdzie są one przechowywane przed dopuszczeniem do handlu krajowego.

Zafałszowanie miodu – co przez nie rozumieć?

Zafałszowanie miodu polega zazwyczaj na dodaniu niezadeklarowanych substancji słodzących takich jak syropy z trzciny cukrowej, kukurydzy, ryżu lub buraków cukrowych, które są tańsze niż czysty miód. Działanie to, przyczynia się do sztucznego zwiększenia wartości miodu poprzez zwiększenie jego wagi, lecz może także powodować problemy u osób z alergiami pokarmowymi.

Podobną kontrolę agencja przeprowadziła w 2021 i 2022 roku, kiedy to testy wykazały celowe fałszowanie w przypadku 10% próbek. W latach 2022 i 2023 testom poddano próbki detaliczne i zbiorcze. Spośród skontrolowanych 107 próbek importowych, FDA stwierdziła nieprawidłowości w przypadku 3 z nich, co stanowiło niespełna 3%. Za zafałszowany uznano miód pochodzący z Dominikany, Meksyku i Jemenu.

Podjęte kroki i działania zapobiegawcze

W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości, FDA podjęła działania zapobiegające dystrybucji tych produktów na rynek amerykański. Dodatkowo, służby agencji zwiększyły kontrolę i nadzór nad pobieraniem próbek oraz wprowadziły daną firmę i jej produkt do Alertu Importowego (IA) 99-47. Aby rozpocząć ich dystrybucję na terenie USA, firma zobowiązana jest dostarczyć  m.in. wyniki testów z laboratorium zewnętrznego. Mają one na celu potwierdzenie braku obecności dodanych substancji słodzących.

Źródło: https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-releases-report-economically-motivated-adulteration-honey

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Badania żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Magdalena Hryńko

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.