Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Grupa przestępcza z Brazylii wprowadzała miesięcznie 15 ton zafałszowanego miodu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W lutym 2024 r. Policja Federalna z Brazylii rozwiązała grupę przestępczą, która fałszowała miód na dużą skalę. Oszuści sprzedawali miód, który w rzeczywistości był syropem cukrowym. Ustalono, że za zafałszowany produkt przestępcy otrzymywali 20-krotność wartości surowca wykorzystywanego do produkcji, a miesięcznie wprowadzali na rynek 15 ton zafałszowanego miodu. Oszacowano, że w samym 2023 roku grupa przestępcza zarobiła około 4 mln BRL (ok. 3,2 mln w przeliczeniu na PLN).

Zajęto 8 tys. opakowań miodu i 5 ton surowca

W trakcie operacji policja zajęła 8 tys. opakowań miodu, 5 ton surowca, fałszywe etykiety oraz mienie. Ponadto stwierdzono, że nieodpowiednie warunki higieniczne produkcji stwarzały ryzyko dla zdrowia konsumentów. Osoby zaangażowane w proceder mogą ponosić odpowiedzialność za przestępstwa związane z fałszerstwami i korupcją, za co grozi maksymalna kara do 22 lat więzienia oraz grzywna.

Źródło:

https://www.gov.br/pf/pt-br/assuntos/noticias/2024/02/pf-combate-falsificacao-de-mel-no-sul-de-minas-gerais

https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/noticias/mapa-realiza-operacao-de-fiscalizacao-de-mel-adulterado-e-falsificado-em-minas-gerais

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.