Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Grupa przestępcza z Brazylii wprowadzała miesięcznie 15 ton zafałszowanego miodu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W lutym 2024 r. Policja Federalna z Brazylii rozwiązała grupę przestępczą, która fałszowała miód na dużą skalę. Oszuści sprzedawali miód, który w rzeczywistości był syropem cukrowym. Ustalono, że za zafałszowany produkt przestępcy otrzymywali 20-krotność wartości surowca wykorzystywanego do produkcji, a miesięcznie wprowadzali na rynek 15 ton zafałszowanego miodu. Oszacowano, że w samym 2023 roku grupa przestępcza zarobiła około 4 mln BRL (ok. 3,2 mln w przeliczeniu na PLN).

Zajęto 8 tys. opakowań miodu i 5 ton surowca

W trakcie operacji policja zajęła 8 tys. opakowań miodu, 5 ton surowca, fałszywe etykiety oraz mienie. Ponadto stwierdzono, że nieodpowiednie warunki higieniczne produkcji stwarzały ryzyko dla zdrowia konsumentów. Osoby zaangażowane w proceder mogą ponosić odpowiedzialność za przestępstwa związane z fałszerstwami i korupcją, za co grozi maksymalna kara do 22 lat więzienia oraz grzywna.

Źródło:

https://www.gov.br/pf/pt-br/assuntos/noticias/2024/02/pf-combate-falsificacao-de-mel-no-sul-de-minas-gerais

https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/noticias/mapa-realiza-operacao-de-fiscalizacao-de-mel-adulterado-e-falsificado-em-minas-gerais

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.