Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Brak wymaganego oznakowania doprowadził do przejęcia ponad 100 tysięcy jaj w Portugalii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przeprowadzona inspekcja wykazała brak umieszczenia danych identyfikujących producenta na zapakowanych i przygotowanych do spożycia jajach. Działanie to stanowi naruszenie przepisów zarówno krajowych, jak i europejskich.

Stwierdzone błędy doprowadziły do przejęcia 112 590 jaj o szacunkowej wartości 15 000 euro. Rozpoczęto także dwa postępowania administracyjne w związku z brakiem wymaganego oznakowania.

Aspekt prawny

Obowiązujące przepisy nakazują przekazanie konsumentom informacji dotyczących:

- kraju pochodzenia produktu,

- warunków w jakich hodowane były kury,

- obszaru, z którego pochodzą jaja.

Powinny być one naniesione na opakowaniach i jajach za pomocą specjalnego kodu. Obowiązkowe jest także wskazanie daty trwałości, która nie może przekraczać 28 dni od daty zniesienia.

Źródło: https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-mais-de-112500-ovos.aspx

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.