Przeprowadzona inspekcja wykazała brak umieszczenia danych identyfikujących producenta na zapakowanych i przygotowanych do spożycia jajach. Działanie to stanowi naruszenie przepisów zarówno krajowych, jak i europejskich.
Stwierdzone błędy doprowadziły do przejęcia 112 590 jaj o szacunkowej wartości 15 000 euro. Rozpoczęto także dwa postępowania administracyjne w związku z brakiem wymaganego oznakowania.
Aspekt prawny
Obowiązujące przepisy nakazują przekazanie konsumentom informacji dotyczących:
- kraju pochodzenia produktu,
- warunków w jakich hodowane były kury,
- obszaru, z którego pochodzą jaja.
Powinny być one naniesione na opakowaniach i jajach za pomocą specjalnego kodu. Obowiązkowe jest także wskazanie daty trwałości, która nie może przekraczać 28 dni od daty zniesienia.
Źródło: https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-mais-de-112500-ovos.aspx
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.