Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

70 ton produktów spożywczych przejętych z chłodni w Portugalii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki przeprowadził w grudniu ubiegłego roku kontrole chłodni przechowujących żywność. Zakończone w lutym dochodzenia doprowadziły do konfiskaty dużych ilości produktów w gminach Silves, Portimão, Lagoa/Parchal i Loures.

Szczegóły postępowania

W wyniku braku posiadania licencji związanej z przechowywaniem produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego w kontrolowanej temperaturze, a także z powodu braku Weterynaryjnego Numeru Kontroli (NCV) rozpoczęto 3 postępowania w sprawie wykroczeń administracyjnych. Wydano także nakaz zawieszenia działalności w przypadku 3 zakładów zlokalizowanych w gminach Silves, Portimão i Lagoa/Parchal oraz przejęto 5 ton środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Były to produkty mięsne, mrożone ryby oraz produkty na bazie mleka.

Rozpoczęto postępowanie karne dotyczące obecności uszkodzonych i niezgodnych środków spożywczych. Doprowadziło ono także do całkowitego zawieszenia działalności zakładu zlokalizowanego w Loures oraz skonfiskowania około 65 ton produktów spożywczych, w tym mrożonych ryb, krewetek i ośmiornic. Odkryto także artykuły spożywcze, które przez ponad 5 lat były pakowane i zamrażane w bardzo złych warunkach sanitarno-higienicznych.

Skonfiskowane produkty wyceniono na łączną wartość około 250 000 euro a służby ASAE zapowiedziały kontynuację kontroli.

Źródło: https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-70-toneladas-de-generos-alimenticios-em-entrepostos-de-frio.aspx

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Przemysł rybny

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.