Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki przeprowadził w grudniu ubiegłego roku kontrole chłodni przechowujących żywność. Zakończone w lutym dochodzenia doprowadziły do konfiskaty dużych ilości produktów w gminach Silves, Portimão, Lagoa/Parchal i Loures.
Szczegóły postępowania
W wyniku braku posiadania licencji związanej z przechowywaniem produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego w kontrolowanej temperaturze, a także z powodu braku Weterynaryjnego Numeru Kontroli (NCV) rozpoczęto 3 postępowania w sprawie wykroczeń administracyjnych. Wydano także nakaz zawieszenia działalności w przypadku 3 zakładów zlokalizowanych w gminach Silves, Portimão i Lagoa/Parchal oraz przejęto 5 ton środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Były to produkty mięsne, mrożone ryby oraz produkty na bazie mleka.
Rozpoczęto postępowanie karne dotyczące obecności uszkodzonych i niezgodnych środków spożywczych. Doprowadziło ono także do całkowitego zawieszenia działalności zakładu zlokalizowanego w Loures oraz skonfiskowania około 65 ton produktów spożywczych, w tym mrożonych ryb, krewetek i ośmiornic. Odkryto także artykuły spożywcze, które przez ponad 5 lat były pakowane i zamrażane w bardzo złych warunkach sanitarno-higienicznych.
Skonfiskowane produkty wyceniono na łączną wartość około 250 000 euro a służby ASAE zapowiedziały kontynuację kontroli.
Źródło: https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-70-toneladas-de-generos-alimenticios-em-entrepostos-de-frio.aspx
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.