Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Defra publikuje zestaw narzędzi wspierających podejście oparte na ciężarze dowodu w badaniu autentyczności żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Brytyjski Departament ds. Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich (Defra) opublikował dokument, w którym przedstawiono ustrukturyzowany zarys podejścia do oceny ciężaru dowodu (Weight of Evidence) w celu sprawdzenia autentyczności próbek żywności i napojów, w przypadku gdy nie jest dostępny pojedynczy wynik testu potwierdzającego. Został on opracowany w oparciu o badania analityczne, egzekwowanie przepisów i wiedzę specjalistyczną branży spożywczej.

Ciężar dowodu (Weight of Evidence) - definicja

Ciężar dowodu to termin używany w literaturze naukowej, a koncepcja ta jest najczęściej kojarzona z oceną ryzyka. Nie ma jednak powszechnie uzgodnionej definicji ciężaru dowodu, a w literaturze można znaleźć różne definicje. Światowa Organizacja Zdrowia zdefiniowała ciężar dowodu jako „proces, w którym wszystkie dowody uznane za istotne dla oceny ryzyka są oceniane i ważone”.

Defra publikuje zestaw narzędzi pomocny w ocenie autentyczności próbki żywności lub napoju

Opublikowany przez Defra dokument ma stanowić zestaw narzędzi pomocny każdemu, kto musi dokonać oceny autentyczności próbki żywności lub napoju w oparciu o kombinację informacji z kilku niezależnych źródeł. Zestaw narzędzi obejmuje zarówno dowody analityczne, jak i dowody identyfikowalności łańcucha dostaw produktów. W zamierzeniu ma on stanowić niewyczerpujący przewodnik dotyczący gromadzenia użytecznych dowodów i przedstawiać przykłady tego, jak można je klasyfikować i oceniać. Po przeprowadzeniu ogólnej oceny może ona stanowić podstawę do podjęcia dalszych kroków.

Cel opublikowanego dokumentu

Celem dokumentu jest wspieranie bardziej spójnego i zharmonizowanego podejścia do oceny ciężaru dowodu poprzez określenie ustrukturyzowanego podejścia. Zasoby, które można przeznaczyć na ocenę będą się różnić w zależności od przypadku i zamierzeniem jest, aby opublikowany zestaw narzędzi był wykorzystywany w sposób proporcjonalny oraz indywidualny dla każdego przypadku. Dokument końcowy dostępny jest do pobrania pod poniższym linkiem źródłowym.

Źródło: https://randd.defra.gov.uk/ProjectDetails?ProjectId=21452

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.