Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Defra publikuje zestaw narzędzi wspierających podejście oparte na ciężarze dowodu w badaniu autentyczności żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Brytyjski Departament ds. Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich (Defra) opublikował dokument, w którym przedstawiono ustrukturyzowany zarys podejścia do oceny ciężaru dowodu (Weight of Evidence) w celu sprawdzenia autentyczności próbek żywności i napojów, w przypadku gdy nie jest dostępny pojedynczy wynik testu potwierdzającego. Został on opracowany w oparciu o badania analityczne, egzekwowanie przepisów i wiedzę specjalistyczną branży spożywczej.

Ciężar dowodu (Weight of Evidence) - definicja

Ciężar dowodu to termin używany w literaturze naukowej, a koncepcja ta jest najczęściej kojarzona z oceną ryzyka. Nie ma jednak powszechnie uzgodnionej definicji ciężaru dowodu, a w literaturze można znaleźć różne definicje. Światowa Organizacja Zdrowia zdefiniowała ciężar dowodu jako „proces, w którym wszystkie dowody uznane za istotne dla oceny ryzyka są oceniane i ważone”.

Defra publikuje zestaw narzędzi pomocny w ocenie autentyczności próbki żywności lub napoju

Opublikowany przez Defra dokument ma stanowić zestaw narzędzi pomocny każdemu, kto musi dokonać oceny autentyczności próbki żywności lub napoju w oparciu o kombinację informacji z kilku niezależnych źródeł. Zestaw narzędzi obejmuje zarówno dowody analityczne, jak i dowody identyfikowalności łańcucha dostaw produktów. W zamierzeniu ma on stanowić niewyczerpujący przewodnik dotyczący gromadzenia użytecznych dowodów i przedstawiać przykłady tego, jak można je klasyfikować i oceniać. Po przeprowadzeniu ogólnej oceny może ona stanowić podstawę do podjęcia dalszych kroków.

Cel opublikowanego dokumentu

Celem dokumentu jest wspieranie bardziej spójnego i zharmonizowanego podejścia do oceny ciężaru dowodu poprzez określenie ustrukturyzowanego podejścia. Zasoby, które można przeznaczyć na ocenę będą się różnić w zależności od przypadku i zamierzeniem jest, aby opublikowany zestaw narzędzi był wykorzystywany w sposób proporcjonalny oraz indywidualny dla każdego przypadku. Dokument końcowy dostępny jest do pobrania pod poniższym linkiem źródłowym.

Źródło: https://randd.defra.gov.uk/ProjectDetails?ProjectId=21452

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.