Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

W Czechach wykryto włoskie wino zafałszowane dodatkiem syntetycznej gliceryny

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Czeska Inspekcja ds. Rolnictwa i Żywności (CAFIA) poinformowała 12 lutego 2024 r. o wykryciu zafałszowanego włoskiego wina o nazwie 365 PRIMITIVO D.O.P. di manduria. Produkt został zafałszowany poprzez niedozwolony dodatek syntetycznej gliceryny.

Zafałszowane wino 365 PRIMITIVO D.O.P. di manduria

Zafałszowanie stwierdzono w dwóch partiach produktu 365 PRIMITIVO D.O.P. di manduria w butelkach o pojemności 0,75l (nr partii L23206 i L23117D) oraz jednej partii butelek 1,5l (L21343). Wino zostało zafałszowane poprzez dodatek syntetycznej gliceryny. Składnik ten jest dodawany w celu nadania ciała i struktury wina. Ponadto oficjalna kontrola wykazała, że ​​na etykiecie produktu znajdowały się fałszywe informacje dotyczące rozlewni.

Kontrole czeskiego burčáka (częściowo sfermentowanego moszczu winnego)

14 lutego 2024 r. CAFIA poinformowała o kontrolach czeskich burčáków w 2023 roku. Burčák to typowy czeski produkt, który jest częściowo sfermentowanym moszczem winnym. W 2023 roku stwierdzono większą liczbę próbek niezgodnych z wymogami, w porównaniu z wynikami z poprzednich trzech lat. Ocena laboratoryjna wykazała, że 6 z 47 pobranych próbek nie spełniało wymogów prawnych. Stwierdzone niezgodności to niedozwolony dodatek wody, pochodzenie geograficzne winogron inne niż z Czech, brak informacji o obecności dwutlenku siarki, zawartość alkoholu poniżej limitu.

Źródła:

https://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=200415&lang=en&design=default&archive=actual&listtype=tiles

https://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=200413&lang=en&design=default&archive=actual&listtype=tiles

https://www.szpi.gov.cz/en/article/cafia-informs-of-results-of-last-year-s-inspection-of-burcak.aspx

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.