Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W Czechach wykryto włoskie wino zafałszowane dodatkiem syntetycznej gliceryny

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Czeska Inspekcja ds. Rolnictwa i Żywności (CAFIA) poinformowała 12 lutego 2024 r. o wykryciu zafałszowanego włoskiego wina o nazwie 365 PRIMITIVO D.O.P. di manduria. Produkt został zafałszowany poprzez niedozwolony dodatek syntetycznej gliceryny.

Zafałszowane wino 365 PRIMITIVO D.O.P. di manduria

Zafałszowanie stwierdzono w dwóch partiach produktu 365 PRIMITIVO D.O.P. di manduria w butelkach o pojemności 0,75l (nr partii L23206 i L23117D) oraz jednej partii butelek 1,5l (L21343). Wino zostało zafałszowane poprzez dodatek syntetycznej gliceryny. Składnik ten jest dodawany w celu nadania ciała i struktury wina. Ponadto oficjalna kontrola wykazała, że ​​na etykiecie produktu znajdowały się fałszywe informacje dotyczące rozlewni.

Kontrole czeskiego burčáka (częściowo sfermentowanego moszczu winnego)

14 lutego 2024 r. CAFIA poinformowała o kontrolach czeskich burčáków w 2023 roku. Burčák to typowy czeski produkt, który jest częściowo sfermentowanym moszczem winnym. W 2023 roku stwierdzono większą liczbę próbek niezgodnych z wymogami, w porównaniu z wynikami z poprzednich trzech lat. Ocena laboratoryjna wykazała, że 6 z 47 pobranych próbek nie spełniało wymogów prawnych. Stwierdzone niezgodności to niedozwolony dodatek wody, pochodzenie geograficzne winogron inne niż z Czech, brak informacji o obecności dwutlenku siarki, zawartość alkoholu poniżej limitu.

Źródła:

https://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=200415&lang=en&design=default&archive=actual&listtype=tiles

https://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=200413&lang=en&design=default&archive=actual&listtype=tiles

https://www.szpi.gov.cz/en/article/cafia-informs-of-results-of-last-year-s-inspection-of-burcak.aspx

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.