Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zapleśniałe ściany oraz plaga gryzoni w fabryce makaronu we Włoszech – przejęcie około 2 ton produktów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Karabinierzy NAS z Bolonii podczas inspekcji jednej z fabryk makaronu w prowincji Ferrara odkryli poważne zaniedbania higieniczne oraz problemy dotyczące zarządzania produktami.

Przeprowadzona kontrola pozwoliła na zajęcie łącznie około 2000 kg makaronu z pszenicy durum oraz przypraw do dań z makaronów. Powodem był brak oznaczeń wskazujących na ich identyfikowalność. Dodatkowo, niektóre produkty przechowywano w nieodpowiedni sposób.

Obecność pleśni oraz plaga mysz w zakładzie

Działania służb doprowadziły także do odkrycia na ścianach w działach produkcyjnych znaczących ilości pleśni oraz nieprawidłowej separacji surowców zawierających alergeny od tych przeznaczonych do produkcji makaronu bezglutenowego.

Ponadto, stwierdzono obecność plagi gryzoni, konkretnie mysz w magazynie przeznaczonym do przechowywania opakowań, suchego makaronu oraz innych produktów. Zakład zgłoszono natychmiast do właściwego oddziału AUSL (Lokalna Jednostka Służby Zdrowia), który zarządził zawieszenie działalności tego magazynu.

Zniszczeniu i wycofaniu z dystrybucji handlowej poddano wszystkie zajęte produkty oraz nałożono sankcje w wysokości 3500 euro.

Źródło: https://www.giornalelora.it/carabinieri-nas-bologna-in-un-pastificio-riscontrate-muffe-e-infestazione-di-roditori/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.