Karabinierzy NAS z Bolonii podczas inspekcji jednej z fabryk makaronu w prowincji Ferrara odkryli poważne zaniedbania higieniczne oraz problemy dotyczące zarządzania produktami.
Przeprowadzona kontrola pozwoliła na zajęcie łącznie około 2000 kg makaronu z pszenicy durum oraz przypraw do dań z makaronów. Powodem był brak oznaczeń wskazujących na ich identyfikowalność. Dodatkowo, niektóre produkty przechowywano w nieodpowiedni sposób.
Obecność pleśni oraz plaga mysz w zakładzie
Działania służb doprowadziły także do odkrycia na ścianach w działach produkcyjnych znaczących ilości pleśni oraz nieprawidłowej separacji surowców zawierających alergeny od tych przeznaczonych do produkcji makaronu bezglutenowego.
Ponadto, stwierdzono obecność plagi gryzoni, konkretnie mysz w magazynie przeznaczonym do przechowywania opakowań, suchego makaronu oraz innych produktów. Zakład zgłoszono natychmiast do właściwego oddziału AUSL (Lokalna Jednostka Służby Zdrowia), który zarządził zawieszenie działalności tego magazynu.
Zniszczeniu i wycofaniu z dystrybucji handlowej poddano wszystkie zajęte produkty oraz nałożono sankcje w wysokości 3500 euro.
Źródło: https://www.giornalelora.it/carabinieri-nas-bologna-in-un-pastificio-riscontrate-muffe-e-infestazione-di-roditori/
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.