Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Oszustwo o wartości ponad 300 tysięcy funtów w branży drobiarskiej i najważniejsze zagrożenia związane z przestępstwami żywnościowymi w Wielkiej Brytanii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W Wielkiej Brytanii ukarano 3 mężczyzn, którzy dopuścili się fałszowania dokumentów oraz oszukańczej dystrybucji drobiu o wartości ponad 318 000 funtów.

Nielegalna dystrybucja ukarana więzieniem

Podejrzani to Darren Williams i Elliot Smith, pracownicy firmy 2 Sisters Food Group (Llangfefni w Anglesey w Walii), którzy dostarczali mięso firmie Towsend Poultry (Wolverhampton w Anglii). Jako zaangażowanego w to przestępstwo wymienia się także właściciela wspomnianego przedsiębiorstwa w Anglii – Ranę Dhaia. Wystosowano wobec niego karę 4 lat i 3 miesięcy pozbawienia wolności, natomiast pracowników firmy 2 Sisters Food Group skazano na 2 lata więzienia w zawieszeniu na 2 lata. Dodatkowo D.Williams musi przepracować nieodpłatnie 300 godzin, a E. Smith 250 godzin.

Podczas audytu w firmie 2 Sisters Food Group ujawniono, że dwójka jej pracowników dostarczała kurczaki firmie Townsend Poultry, pomimo, że zakład ten nie był klientem 2 Sisters Food Group. Dodatkowo, nie znaleziono żadnej dokumentacji potwierdzającej te dostawy, ponieważ jak podała Koronna Służba Prokuratorska (CPS), została ona zniszczona przez Williamsa i Smitha. W wyniku przeprowadzonego dochodzenia odkryto sfałszowane, odręczne notatki, z których wynikało, że sprawa dotyczy 84 dostaw o łącznej wartości £318,347. Wskazano również na potencjalne problemy z identyfikowalnością tych produktów.

Pracownicy firmy 2 Sisters Food Group przyznali się do postawionych im w marcu 2023 r. zarzutów, natomiast właściciel R. Dhaia początkowo nie przyznał się do winy i został skazany podczas procesu w październiku 2023 r.

Jednostka zajmująca się przestępstwami żywnościowymi w UK przekazała informacje o najważniejszych zagrożeniach i zaplanowanych rozprawach w 2024 r.

Przeprowadzona pod koniec 2023 r. coroczna aktualizacja NFCU (National Food Crime Unit) ujawniła cztery daty rozpraw zaplanowanych na 2024r., które powiązane są z trzema dochodzeniami. Dwa z nich dotyczą nielegalnego wykorzystywania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego. Kolejna rozprawa, której termin wyznaczono na lipiec 2024 r., związana jest z dystrybucją w Europie skradzionych artykułów spożywczych o szacunkowej wartości £520 000. Ostatnia dotyczy podejrzenia utrudniania funkcjonariuszowi NFCU przeprowadzenia niezapowiedzianej kontroli.

Inne dochodzenia dotyczą wędzonych wyrobów mięsnych oraz fałszywego etykietowania ziemniaków, łososia i kurczaków z chowu klatkowego jako pochodzących z wolnego wybiegu.

Jako najważniejsze zagrożenia związane z przestępstwami żywnościowymi wymieniono w aktualizacji NFCU:

- oszustwa w łańcuchach dostaw wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny i drobiu,

- przekierowanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego z powrotem do łańcucha produkcji żywności i pasz,

- wprowadzanie nielegalnie zebranych lub fałszywie oznakowanych skorupiaków,

- sprzedaż konsumentom w Wielkiej Brytanii niebezpiecznych produktów niebędących żywnością.

Na wiosnę 2024 r., przewidziana jest publikacja zaktualizowanej oceny strategicznej dotyczącej przestępstw w sektorze żywności.

 

Źródła:

https://www.cps.gov.uk/cymruwales/news/three-men-convicted-offences-fraud-and-acquiring-criminal-property

https://www.foodsafetynews.com/2024/02/men-sentenced-in-chicken-theft-case/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Przemysł mięsny

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.