Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Hiszpańska firma fałszowała daty ważności tuńczyka w puszce i stosowała niskiej jakości surowce. Zajęto 120 000 puszek tuńczyka

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Hiszpańska Gwardia Cywilna we współpracy z Europolem i włoskimi karabinierami przejęła 120 000 puszek tuńczyka marki Plaza Chica i 45 000 litrów oliwy z oliwek niskiej jakości z powodu fałszowania.

Większość skonfiskowanych puszek produktu miała trafić do małych przedsiębiorstw i dużych sieci spożywczych w Hiszpanii i Włoszech, głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Tuńczyk, którego nie udało się sprzedać we Włoszech został zwrócony i ponownie oznakowany w niehigienicznych warunkach w celu ponownego wprowadzenia na rynek.

Ponowne etykietowanie tuńczyka w puszce i fałszowanie dat ważności

Zajęć dokonano w dwóch lokalizacjach firmy Plaza Chica w Alfaro i Cervera. Podczas przeszukania jednej z nich funkcjonariusze odkryli tajne miejsce pracy, w którym stwierdzono niewystarczające warunki higieniczne. W tym miejscu znaleziono dwa duże pojemniki z gorącą wodą, w których znajdowały zwrócone z Włoch puszki z tuńczykiem. Z produktów usuwano etykiety w celu ich ponownego oznakowania, a następnie sprzedaży ze sfałszowanymi datami ważności i świadectwami zdrowia.

W drugiej lokalizacji znajdował się sklep, w którym firma bezpośrednio sprzedawała swoje produkty klientom i tam znaleziono te same puszki oznakowane wyłącznie w języku włoskim. Było to sprzeczne z przepisami, które wymagają oznakowania przynajmniej w języku hiszpańskim.

Działalność tego producenta sięga kilku lat wstecz – wykorzystywano surowce o cenie i jakości niższej niż te wskazane na etykietach. W ten sposób obniżano koszty produkcji i zwiększano zyski ze szkodą dla konsumentów, a także konkurencji działającej zgodnie z prawem.

Analizy puszek z tuńczykiem wykazały stosowanie oliwy z wytłoków i oleju słonecznikowego zamiast deklarowanej oliwy z oliwek

Interwencja rozpoczęła się pod koniec sierpnia 2023 r. po wstępnej reklamacji, z której wynikały różne nieprawidłowości. Łącznie przeprowadzono 40 analiz puszek z tuńczykiem, które były oferowane przez Plaza Chica w Hiszpanii i we Włoszech. Okazało się, że w 33 z 40 próbek, w których powinna znajdować się oliwa z oliwek, w rzeczywistości znalazł się olej słonecznikowy lub niskiej jakości oliwa z wytłoków. Ponadto zdarzyła się też próbka z tuńczykiem niższej jakości od zadeklarowanej. Władze zajęły łącznie 120 000 puszek tuńczyka, 45 000 litrów oleju, dyski twarde komputerów, telefony komórkowe, serwer i dokumentację badań. Aresztowano dwóch mężczyzn i dwie kobiety.

Źródło: https://www.elespanol.com/ciencia/nutricion/20240117/ordenan-retirada-inmediata-famoso-atun-super-espana-piden-no-consuma/825667564_0.html

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Przemysł rybny

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.