Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przejęto 260 tys. litrów zafałszowanej oliwy z oliwek i aresztowano 11 podejrzanych w Hiszpanii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ramach operacji OPSON Europol wspierał dodatkowe dochodzenie w sprawie fałszowanej oliwy z oliwek, co doprowadziło do 11 aresztowań i zajęcia ponad 260 000 litrów zafałszowanego produktu.

Podrabianie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia jest powszechną praktyką, dlatego też walka z nią jest priorytetem organów ścigania – zwłaszcza w krajach produkujących oliwę. W ramach operacji ukierunkowanej na fałszerstwa żywnościowe śledczy odkryli, że przestępcy do rozcieńczania produktu używali oliwy lampante, czyli niskiej jakości oliwy z oliwek. Oliwa lampante charakteryzuje się podwyższoną kwasowością, niepożądanym smakiem i nieprzyjemnym zapachem, co sprawia, że ​​nie nadaje się do spożycia. Samo określenie „lampante” wywodzi się z historycznego zastosowania tej oliwy w lampach olejowych.

Wzrost cen, ograniczona produkcja oliwy z oliwek i rosnący popyt wpływają na wzrost ryzyka zafałszowań w sektorze

Połączenie różnych czynników, takich jak ogólna inflacja cen, ograniczona produkcja oliwy z oliwek i rosnący popyt, stworzyły możliwości dodatkowego zarobku dla nieuczciwych producentów. Mieszanie oliwy z oliwek przeznaczonej dla konsumentów z zamiennikami niższej jakości umożliwiło przestępcom oferowanie konkurencyjnych cen przy wejściu do legalnego łańcucha dostaw. Ta nielegalna praktyka może nie tylko powodować ryzyko dla zdrowia publicznego, ale także podważać zaufanie konsumentów.

Skoordynowane naloty w Hiszpanii i we Włoszech

W ramach skoordynowanej akcji przeprowadzonej w listopadzie 2023 r. hiszpańskie i włoskie organy ścigania przeprowadziły przeszukania w różnych lokalizacjach. W okolicach Ciudad Real w Hiszpanii zatrzymano 11 podejrzanych i przejęto 12 beczek zawierających łącznie 260 000 litrów zafałszowanej oliwy z oliwek. Funkcjonariusze skonfiskowali także cztery pojazdy i 91 000 euro w gotówce, a także dowody cyfrowe i fizyczne, takie jak dokumenty rozliczeniowe i wiadomości e-mail.

We włoskich prowincjach Sycylia i Toskania śledczy skontrolowali trzy przedsiębiorstwa produkujące oliwę, które podejrzewano o udział w nielegalnych praktykach. Uzyskano kilka dokumentów fiskalnych i list klientów, zebrano próbki oliwy, a na jedną firmę nałożono sankcje za nieprawidłowe etykietowanie swoich produktów.

Fałszowanie oliwy z oliwek olejem słonecznikowym

Prowadząc monitoring zafałszowań żywności Probase360, odnotwaliśmy więcej istotnych przypadków fałszowania oliwy z oliwek w grudniu 2023 r.

Powtarzającym się trendem jest m.in. substytucja z olejem słonecznikowym. W Hiszpanii Gwardia Cywilna przejęła 6400 litrów oliwy z oliwek, która w rzeczywistości była mieszaniną 25% oliwy lampante i 75% oleju słonecznikowego. Ponadto w Grecji przejęto 13 ton oliwy z oliwek, która była zabarwionym olejem słonecznikowym. Wszystkie przypadki zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań publikujemy na bieżąco w bazie Probase 360.

Źródła: 

https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/11-olive-oil-counterfeiters-arrested-following-operation-opson

https://nationalpost.com/news/police-in-greece-arrest-father-son-and-confiscate-tons-of-sunflower-oil-passed-off-as-olive-oil

https://www.lainformacion.com/economia-negocios-y-finanzas/alerta-sanitaria-aceite-oliva-clandestino/2895869/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.