Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zawieszenie działalności litewskiego przedsiębiorstwa oraz zakaz wprowadzenia na rynek mięsa

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Służby Departamentu Tauragė Ministerstwa Spraw Wewnętrznych oraz Departamentu Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Komunikacji miasta Szawle przeprowadziły kontrolę w zakładzie produkcji mięsa oraz w sklepie spożywczym UAB „Paulis”.

Stwierdzone naruszenia

W wyniku inspekcji zakładu produkcyjnego stwierdzono następujące naruszenia:

- brak przestrzegania zasad higieny, obecność dużych zabrudzeń, szczególnie złe warunki dotyczyły zapasu produktów do wędzenia,

- naruszenia w zakresie znakowania i identyfikowalności,

-obecność w pomieszczeniach produkcyjnych przeterminowanych mieszanek dodatków do żywności,

-niewłaściwe postępowanie z odpadami pochodzenia zwierzęcego oraz obecnością w zamrażarce większej ilości odpadów niż wskazano

-brak zapewnienia pracownikom schludnej, odpowiedniej odzieży roboczej oraz środków higieny osobistej

Ponadto kontrola sklepu należącego do zakładu wykazała także sprzedaż nieoznakowanych produktów mięsnych. Wyroby produkowane były przez UAB ,,Paulis‘’, a część produktów kupowano od polskich producentów. Polskie produkty wyjmowano z opakowań (próżniowych oraz gazowych) a następnie umieszczano w gablocie wystawowej bez podania informacji o producencie oraz o dacie przydatności do spożycia.

W związku ze stwierdzonymi uchybieniami wydano decyzję o zawieszeniu działalności przedsiębiorstwa przetwórstwa mięsnego i zakazie wprowadzenia na rynek 710 kg świeżego mięsa, półproduktów oraz wyrobów mięsnych. Rozpoczęto także postępowanie w sprawie wykroczenia administracyjnego.

Źródło: https://vmvt.lt/naujienos/vmvt-sustabde-mesos-perdirbimo-imones-veikla-bei-uzdraude-i-rinka-tiekti-710-kg-mesos

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.