Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zawieszenie działalności litewskiego przedsiębiorstwa oraz zakaz wprowadzenia na rynek mięsa

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Służby Departamentu Tauragė Ministerstwa Spraw Wewnętrznych oraz Departamentu Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Komunikacji miasta Szawle przeprowadziły kontrolę w zakładzie produkcji mięsa oraz w sklepie spożywczym UAB „Paulis”.

Stwierdzone naruszenia

W wyniku inspekcji zakładu produkcyjnego stwierdzono następujące naruszenia:

- brak przestrzegania zasad higieny, obecność dużych zabrudzeń, szczególnie złe warunki dotyczyły zapasu produktów do wędzenia,

- naruszenia w zakresie znakowania i identyfikowalności,

-obecność w pomieszczeniach produkcyjnych przeterminowanych mieszanek dodatków do żywności,

-niewłaściwe postępowanie z odpadami pochodzenia zwierzęcego oraz obecnością w zamrażarce większej ilości odpadów niż wskazano

-brak zapewnienia pracownikom schludnej, odpowiedniej odzieży roboczej oraz środków higieny osobistej

Ponadto kontrola sklepu należącego do zakładu wykazała także sprzedaż nieoznakowanych produktów mięsnych. Wyroby produkowane były przez UAB ,,Paulis‘’, a część produktów kupowano od polskich producentów. Polskie produkty wyjmowano z opakowań (próżniowych oraz gazowych) a następnie umieszczano w gablocie wystawowej bez podania informacji o producencie oraz o dacie przydatności do spożycia.

W związku ze stwierdzonymi uchybieniami wydano decyzję o zawieszeniu działalności przedsiębiorstwa przetwórstwa mięsnego i zakazie wprowadzenia na rynek 710 kg świeżego mięsa, półproduktów oraz wyrobów mięsnych. Rozpoczęto także postępowanie w sprawie wykroczenia administracyjnego.

Źródło: https://vmvt.lt/naujienos/vmvt-sustabde-mesos-perdirbimo-imones-veikla-bei-uzdraude-i-rinka-tiekti-710-kg-mesos

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Magdalena Hryńko

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.