Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Okołoświąteczne kontrole wyrobów cukierniczych we Włoszech doprowadziły do licznych przejęć i kar

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia, dowództwo Karabinierów ds. Ochrony Zdrowia (NAS) przeprowadziło w okresie świąt Bożego Narodzenia zintensyfikowane kontrole typowych dla tego sezonu rodzajów wyrobów cukierniczych.

Przeprowadzone kontrole w liczbach

Inspekcje przeprowadzono niemal w 1000 przedsiębiorstw, wykazano nieprawidłowości w przypadku 382 zakładów, co stanowiło 38%. Stwierdzono także 585 naruszeń karnych i administracyjnych, co łącznie doprowadziło do nałożenia kar w wysokości ponad 423 000 euro.  W trakcie kontroli zidentyfikowano i zabezpieczono 39 ton wyrobów i surowców cukierniczych, które znajdowały się w złym stanie zachowania lub były przechowywane w pomieszczeniach dotkniętych poważnymi brakami konstrukcyjnymi i higienicznymi.

Szczegóły inspekcji w poszczególnych prowincjach

Służby NAS w Bolonii w wyniku zanieczyszczenia mykotoksynami przejęły 24 tony suszonych owoców. Ponadto skonfiskowano 500 sztuk panettone, pandoro oraz innych tradycyjnych wyrobów ciastkarskich, w tym regionalnych, które pomimo sprzedaży jako rzekomo rzemieślnicze, produkowane były przemysłowo. Zawierały one także składniki o jakości i pochodzeniu różniącym się od zadeklarowanego na etykiecie. Dodatkowo, funkcjonariusze NAS skierowali do organów sądowych 18 menadżerów oraz właścicieli firm w wyniku rzekomych oszustw handlowych, przechowywania surowców cukierniczych w złym stanie zachowania oraz niestosowania procedur identyfikowalności. Działania te doprowadziły do wydania 27 nakazów zamknięcia bądź zawieszenia działalności (wartość ekonomiczna ok. 8 mln euro).

W Katanii oskarżono właściciela zakładu cukierniczego o używanie surowców i półproduktów cechujących się złym stanem zachowania, które dodatkowo były przechowywane w niehigienicznych warunkach (obecność owadów i szkodliwych oparów w związku z niedziałającą kanalizacją). Odkrycie to przyczyniło się do zajęcia całej działalności produkcyjnej, w tym 1700 kg gotowych produktów niezdatnych do spożycia o łącznej wartości 530 000 euro. W innym zakładzie zlokalizowanym w tej samej prowincji przejęto ponad 2 tony półproduktów roślinnych oraz orzechy pistacjowe spoza UE. Stwierdzono ślady zaatakowania przez pasożyty.

Akt oskarżenia wystosowano także wobec właściciela piekarni w prowincji Viterbo. Produkowane przemysłowo ciasta panettone, błędnie deklarowano na etykiecie jako pochodzące z produkcji rzemieślniczej. Skonfiskowano łącznie 70 kg tych produktów. Podobną sytuację odkryto w sklepie cukierniczym znajdującym się w prowincji Bergamo. Wystawione na sprzedaż 36 sztuk ciast pandoro posiadało wprowadzające w błąd etykiety, dotyczące sposobu produkcji.

W prowincji Ravenna odkryto 24 000 kg łuskanych orzechów i ziaren, pochodzących spoza UE i nie wykazujących zgodności z przepisami. Stwierdzono obecność aflatoksyn powyżej dozwolonych limitów.

Inspekcje przeprowadzone w 4 cukierniach i 2 zakładach cukierniczych, znajdujących się w prowincjach Trapani, Palermo i Agrigento doprowadziły do przejęcia 260 sztuk panettone. Skonfiskowano również 400 nieidentyfikowalnych słoików kremu pistacjowo-migdałowego. Ponadto składniki wykonane z pistacji, migdałów i owoców cytrusowych pochodziły z innych regionów lub z zagranicy, a zostały oznaczone jako sycylijskie.

W prowincji Rzym ukarano kierownika baru cukierniczego, który wprowadzał do sprzedaży produkowane przemysłowo desery semifreddo. Wyroby te oznakowano i zadeklarowano jako rzekomo rzemieślnicze, co wprowadzało konsumentów w błąd. Skonfiskowano 6 kg tych produktów.

Natomiast na parterze opuszczonego budynku mieszkalnego, znajdującego się w Latinie, służby NAS odkryły w pełni działający zakład produkujący słodycze. Dokonano natychmiastowego zamknięcia działalności tego obiektu ze względu na poważne braki konstrukcyjne i higieniczne.

Źródło: https://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1_2_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&p=nas&id=2498

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.