Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kontrole w Hiszpanii - fałszowanie oznaczeń ChNP, ChOG, GTS oraz manipulowanie etykietami

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ramach operacji Delta-India, Gwardia Cywilna przeprowadziła 2800 kontroli, które objęły różne zakłady i środki transportu. W przypadku 17 osób rozpoczęto dochodzenie w sprawie popełnienia 19 przestępstw, które dotyczyły produktów objętych Chronioną Nazwą Pochodzenia (ChNP), Chronionym Oznaczeniem Geograficznym (ChOG), czy też Gwarantowaną Tradycyjną Specjalnością (GTS).

Celem operacji była ochrona praw rolników i producentów do uzyskania należnego dochodu, opartego na zróżnicowanej jakości określonych produktów. Hiszpania charakteryzuje się dużą różnorodnością kulturową i historyczną, co przekłada się na fakt, że jest wśród europejskich krajów o największej liczbie produktów chronionych oznaczeniem pochodzenia.

Zgłoszono 202 naruszenia odnośnie fałszowania dokumentów, dotyczących przywozu produktów niespełniających norm, braku przestrzegania wymagań prawnych obowiązujących w Hiszpanii oraz podrabiania stempli i plomb na kontenerach.

Szczegóły kilku kontroli z różnych regionów kraju

Służba Ochrony Przyrody Komendy Toledo (SEPRONA) przeprowadziła dochodzenie w sprawie kierownika spółdzielni, zajmującej się produkcją i dystrybucją wina. Ustalono, że sprzedawane wino posiadało wprowadzającą w błąd etykietę z nazwą pochodzenia „La Mancha”, podczas gdy nie zarejestrowano oraz nie uzyskano zezwolenia na stosowanie wspomnianej nazwy ChNP. Służby przejęły łącznie 25 000 etykiet, 29 000 etykiet tylnych oraz 7 200 kapsułek, z których wszystkie zawierały symbol ChNP  "La Mancha".

Ponadto policja w Huelvie w lutym 2022 r. rozpoczęła śledztwo w związku z domniemanymi oszustwami, związanymi z peklowanymi produktami z ,,wieprzowiny iberyjskiej”. Działająca od kilku lat w Sierra de Huelva organizacja przestępcza, prowadziła oszukańczą sprzedaż szynek i łopatek wieprzowych. W zakładzie manipulowano etykietami dotyczącymi pochodzenia kawałków mięsa, aby następnie dokonać ich ponownego oznakowania i sprzedaży pod własną marką. Skonfiskowano  52 176 kg (2998 sztuk) szynek i łopatek oraz wszczęto dochodzenie w sprawie 8 osób.

Natomiast służby w Alicante zlokalizowały zakład, w którym nielegalnie modyfikowano różne produkty, w tym aromatyzowane napoje na bazie wina. Produkty te kupowano od legalnych producentów, a następnie modyfikowano poprzez dodatek cukru i różnych esencji aromatycznych w podejrzanym zakładzie produkcyjnym. W wyniku tych zabiegów, otrzymany napój posiadał smak i zapach podobny do inny napojów alkoholowych, takich jak: wermut, wino muscat, mistela (wino likierowe). W ramach działań dochodzeniem objęto 2 osoby i skonfiskowano 5571 litrów różnych napojów alkoholowych oraz 1950 kg miodu.

Źródło: https://www.guardiacivil.es/es/prensa/noticias/8769.html

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360

 
Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.