Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Kontrole w Hiszpanii - fałszowanie oznaczeń ChNP, ChOG, GTS oraz manipulowanie etykietami

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ramach operacji Delta-India, Gwardia Cywilna przeprowadziła 2800 kontroli, które objęły różne zakłady i środki transportu. W przypadku 17 osób rozpoczęto dochodzenie w sprawie popełnienia 19 przestępstw, które dotyczyły produktów objętych Chronioną Nazwą Pochodzenia (ChNP), Chronionym Oznaczeniem Geograficznym (ChOG), czy też Gwarantowaną Tradycyjną Specjalnością (GTS).

Celem operacji była ochrona praw rolników i producentów do uzyskania należnego dochodu, opartego na zróżnicowanej jakości określonych produktów. Hiszpania charakteryzuje się dużą różnorodnością kulturową i historyczną, co przekłada się na fakt, że jest wśród europejskich krajów o największej liczbie produktów chronionych oznaczeniem pochodzenia.

Zgłoszono 202 naruszenia odnośnie fałszowania dokumentów, dotyczących przywozu produktów niespełniających norm, braku przestrzegania wymagań prawnych obowiązujących w Hiszpanii oraz podrabiania stempli i plomb na kontenerach.

Szczegóły kilku kontroli z różnych regionów kraju

Służba Ochrony Przyrody Komendy Toledo (SEPRONA) przeprowadziła dochodzenie w sprawie kierownika spółdzielni, zajmującej się produkcją i dystrybucją wina. Ustalono, że sprzedawane wino posiadało wprowadzającą w błąd etykietę z nazwą pochodzenia „La Mancha”, podczas gdy nie zarejestrowano oraz nie uzyskano zezwolenia na stosowanie wspomnianej nazwy ChNP. Służby przejęły łącznie 25 000 etykiet, 29 000 etykiet tylnych oraz 7 200 kapsułek, z których wszystkie zawierały symbol ChNP  "La Mancha".

Ponadto policja w Huelvie w lutym 2022 r. rozpoczęła śledztwo w związku z domniemanymi oszustwami, związanymi z peklowanymi produktami z ,,wieprzowiny iberyjskiej”. Działająca od kilku lat w Sierra de Huelva organizacja przestępcza, prowadziła oszukańczą sprzedaż szynek i łopatek wieprzowych. W zakładzie manipulowano etykietami dotyczącymi pochodzenia kawałków mięsa, aby następnie dokonać ich ponownego oznakowania i sprzedaży pod własną marką. Skonfiskowano  52 176 kg (2998 sztuk) szynek i łopatek oraz wszczęto dochodzenie w sprawie 8 osób.

Natomiast służby w Alicante zlokalizowały zakład, w którym nielegalnie modyfikowano różne produkty, w tym aromatyzowane napoje na bazie wina. Produkty te kupowano od legalnych producentów, a następnie modyfikowano poprzez dodatek cukru i różnych esencji aromatycznych w podejrzanym zakładzie produkcyjnym. W wyniku tych zabiegów, otrzymany napój posiadał smak i zapach podobny do inny napojów alkoholowych, takich jak: wermut, wino muscat, mistela (wino likierowe). W ramach działań dochodzeniem objęto 2 osoby i skonfiskowano 5571 litrów różnych napojów alkoholowych oraz 1950 kg miodu.

Źródło: https://www.guardiacivil.es/es/prensa/noticias/8769.html

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360

 

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.