Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dochodzenie FDA w sprawie skażonych ołowiem musów jabłkowych z cynamonem

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

18 grudnia 2023 r. FDA zaktualizowała informacje, dotyczące ostrzeżenia przed musami jabłkowymi z cynamonem, które zawierają wysoki poziom ołowiu. Oficjalne wycofanie zostało opublikowane 9 listopada 2023 r. i dotyczy następujących musów jabłkowym z cynamonem: „WanaBana Apple Cinnamon Fruit Puree”, „Schnucks Apple Sauce 90g pouches with cinnamon”, „Weis Cinnamon Apple Sauce 90g”. Szczegóły wraz z numerami partii znajdują się na stronie FDA. Produkty były dystrybuowane w Stanach Zjednoczonych, Zjednoczonych Emiratach Arabskich i na Kubie.

FDA otrzymała 65 raportów o zdarzeniach niepożądanych, potencjalnie związanych z wycofanymi produktami. Do chwili obecnej osoby, u których zgłoszono zdarzenie niepożądane, nie ukończyły 6 roku życia. CDC prowadzi poszukiwania przypadków skażenia we współpracy ze stanowymi i lokalnymi wydziałami zdrowia. Definicja przypadku CDC obejmuje poziom ołowiu we krwi wynoszący 3,5 µg/dl lub wyższy, zmierzony w ciągu 3 miesięcy po spożyciu wycofanego przecieru owocowego marki WanaBana, Schnucks lub Weis.

Według stanu z 8 grudnia 2023 r., CDC otrzymało raporty o 46 potwierdzonych przypadkach, 68 prawdopodobnych i 11 podejrzanych, co daje łącznie 125 przypadków z 22 różnych stanów. Najnowsze dane CDC w tej sprawie publikowane są na tej stronie.

Dochodzenie wskazuje, że źródłem zanieczyszczenia jest cynamon

Dochodzenie rozpoczęto pod koniec października 2023 r. Na podstawie działań przeprowadzonych przez władze USA, Ekwadoru oraz zainteresowane firmy ustalono, że źródłem zanieczyszczenia jest najprawdopodobniej cynamon i pochodził on od ekwadorskiego dostawcy, firmy Negocios Asociados Mayoristas S.A. (działającej jako Negasmart). Negasmart nie eksportuje bezpośrednio produktów do USA. FDA udało się potwierdzić, że z bezpośrednich klientów Negasmart tylko ekwadorska firma Austrofood wysyła produkty do USA.

18 grudnia 2023 r. FDA poinformowała o zakończonej inspekcji na miejscu w zakładzie Austrofood w Ekwadorze. Podczas kontroli śledczy pobrali próbki cynamonu dostarczonego przez Negasmart firmie Austrofood. Próbki te poddano analizie, a wyniki wykazały wyjątkowo wysoki poziom zanieczyszczenia ołowiem na poziomie 5110 ppm i 2270 ppm.

Ponadto FDA przetestowała wiele produktów i na podstawie bieżących dowodów nie dodano żadnych kolejnych produktów do wycofania. FDA i partnerzy stanowi przetestowali co najmniej 136 próbek produktów niezawierających cynamonu i wszystkie dały wynik negatywny na obecność podwyższonej zawartości ołowiu.

Niewyjaśniona zagadka z cynamonem – prawdopodobnie skażony ołowiem był tylko mielony cynamon

Obecnie FDA w dalszym ciągu polega na urzędnikach w Ekwadorze, którzy wspierają dochodzenie w sprawie Negasmart. Ekwadorska Krajowa Agencja ds. Regulacji, Kontroli i Nadzoru Zdrowia (ARCSA) podaje, że dotychczasowe badania wykazały, że surowy/nieprzetworzony cynamon od wszystkich importerów cynamonu w Ekwadorze nie wydaje się być zanieczyszczony ołowiem, podczas gdy mielony lub sproszkowany cynamon z Negasmart jest zanieczyszczony.

Według nieoficjalnych informacji przekazanych przez portal Politico, który powołuje się na słowa urzędnika FDA Jima Jonesa – skażony produkt mógł zostać zafałszowany lub dystrybuowany celowo, a pierwotna firma w Ekwadorze nie zakładała możliwości dotarcia skażonego produktu do kraju rozwiniętego, w którym wyjdzie na jaw wysoki poziom ołowiu. Są to tylko przypuszczenia, a oficjalne dochodzenie w dalszym ciągu prowadzone jest przez FDA.

FDA prowadzi dalsze dochodzenie

Chociaż obecne informacje wskazują, że w USA zanieczyszczony cynamon występuje wyłącznie w przypadku musów jabłkowych z cynamonem, które zostały już wycofane, FDA w dalszym ciągu bada, czy cynamon zawarty w wycofanych produktach był używany w innych produktach eksportowanych do USA. Nadal obowiązują wzmożone kontrole przesiewowe importowanego cynamonu z niektórych krajów, a FDA nie ma żadnych przesłanek wskazujących, że problem ten wykracza poza wycofane produkty.

Źródła:

https://www.fda.gov/food/outbreaks-foodborne-illness/investigation-elevated-lead-levels-cinnamon-applesauce-pouches-november-2023#Time

https://www.fda.gov/safety/recalls-market-withdrawals-safety-alerts/wanabana-recalls-wanabana-weis-and-schnucks-apple-cinnamon-fruit-puree-pouches-cinnamon-apple-sauce

https://www.politico.com/news/2023/12/14/applesauce-pouches-may-have-been-contaminated-on-purpose-fda-foods-chief-says-00131797

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.