Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Dochodzenie FDA w sprawie skażonych ołowiem musów jabłkowych z cynamonem

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

18 grudnia 2023 r. FDA zaktualizowała informacje, dotyczące ostrzeżenia przed musami jabłkowymi z cynamonem, które zawierają wysoki poziom ołowiu. Oficjalne wycofanie zostało opublikowane 9 listopada 2023 r. i dotyczy następujących musów jabłkowym z cynamonem: „WanaBana Apple Cinnamon Fruit Puree”, „Schnucks Apple Sauce 90g pouches with cinnamon”, „Weis Cinnamon Apple Sauce 90g”. Szczegóły wraz z numerami partii znajdują się na stronie FDA. Produkty były dystrybuowane w Stanach Zjednoczonych, Zjednoczonych Emiratach Arabskich i na Kubie.

FDA otrzymała 65 raportów o zdarzeniach niepożądanych, potencjalnie związanych z wycofanymi produktami. Do chwili obecnej osoby, u których zgłoszono zdarzenie niepożądane, nie ukończyły 6 roku życia. CDC prowadzi poszukiwania przypadków skażenia we współpracy ze stanowymi i lokalnymi wydziałami zdrowia. Definicja przypadku CDC obejmuje poziom ołowiu we krwi wynoszący 3,5 µg/dl lub wyższy, zmierzony w ciągu 3 miesięcy po spożyciu wycofanego przecieru owocowego marki WanaBana, Schnucks lub Weis.

Według stanu z 8 grudnia 2023 r., CDC otrzymało raporty o 46 potwierdzonych przypadkach, 68 prawdopodobnych i 11 podejrzanych, co daje łącznie 125 przypadków z 22 różnych stanów. Najnowsze dane CDC w tej sprawie publikowane są na tej stronie.

Dochodzenie wskazuje, że źródłem zanieczyszczenia jest cynamon

Dochodzenie rozpoczęto pod koniec października 2023 r. Na podstawie działań przeprowadzonych przez władze USA, Ekwadoru oraz zainteresowane firmy ustalono, że źródłem zanieczyszczenia jest najprawdopodobniej cynamon i pochodził on od ekwadorskiego dostawcy, firmy Negocios Asociados Mayoristas S.A. (działającej jako Negasmart). Negasmart nie eksportuje bezpośrednio produktów do USA. FDA udało się potwierdzić, że z bezpośrednich klientów Negasmart tylko ekwadorska firma Austrofood wysyła produkty do USA.

18 grudnia 2023 r. FDA poinformowała o zakończonej inspekcji na miejscu w zakładzie Austrofood w Ekwadorze. Podczas kontroli śledczy pobrali próbki cynamonu dostarczonego przez Negasmart firmie Austrofood. Próbki te poddano analizie, a wyniki wykazały wyjątkowo wysoki poziom zanieczyszczenia ołowiem na poziomie 5110 ppm i 2270 ppm.

Ponadto FDA przetestowała wiele produktów i na podstawie bieżących dowodów nie dodano żadnych kolejnych produktów do wycofania. FDA i partnerzy stanowi przetestowali co najmniej 136 próbek produktów niezawierających cynamonu i wszystkie dały wynik negatywny na obecność podwyższonej zawartości ołowiu.

Niewyjaśniona zagadka z cynamonem – prawdopodobnie skażony ołowiem był tylko mielony cynamon

Obecnie FDA w dalszym ciągu polega na urzędnikach w Ekwadorze, którzy wspierają dochodzenie w sprawie Negasmart. Ekwadorska Krajowa Agencja ds. Regulacji, Kontroli i Nadzoru Zdrowia (ARCSA) podaje, że dotychczasowe badania wykazały, że surowy/nieprzetworzony cynamon od wszystkich importerów cynamonu w Ekwadorze nie wydaje się być zanieczyszczony ołowiem, podczas gdy mielony lub sproszkowany cynamon z Negasmart jest zanieczyszczony.

Według nieoficjalnych informacji przekazanych przez portal Politico, który powołuje się na słowa urzędnika FDA Jima Jonesa – skażony produkt mógł zostać zafałszowany lub dystrybuowany celowo, a pierwotna firma w Ekwadorze nie zakładała możliwości dotarcia skażonego produktu do kraju rozwiniętego, w którym wyjdzie na jaw wysoki poziom ołowiu. Są to tylko przypuszczenia, a oficjalne dochodzenie w dalszym ciągu prowadzone jest przez FDA.

FDA prowadzi dalsze dochodzenie

Chociaż obecne informacje wskazują, że w USA zanieczyszczony cynamon występuje wyłącznie w przypadku musów jabłkowych z cynamonem, które zostały już wycofane, FDA w dalszym ciągu bada, czy cynamon zawarty w wycofanych produktach był używany w innych produktach eksportowanych do USA. Nadal obowiązują wzmożone kontrole przesiewowe importowanego cynamonu z niektórych krajów, a FDA nie ma żadnych przesłanek wskazujących, że problem ten wykracza poza wycofane produkty.

Źródła:

https://www.fda.gov/food/outbreaks-foodborne-illness/investigation-elevated-lead-levels-cinnamon-applesauce-pouches-november-2023#Time

https://www.fda.gov/safety/recalls-market-withdrawals-safety-alerts/wanabana-recalls-wanabana-weis-and-schnucks-apple-cinnamon-fruit-puree-pouches-cinnamon-apple-sauce

https://www.politico.com/news/2023/12/14/applesauce-pouches-may-have-been-contaminated-on-purpose-fda-foods-chief-says-00131797

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.