Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Kontrole na Litwie – liczne naruszenia zasad higieny i procesu produkcji żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Władze litewskie w ostatnim czasie przeprowadziły operacje kontrolne, które doprowadziły do odkrycia między innymi licznych naruszeń zasad higieny u różnych producentów żywności.

Nielegalna produkcja konserw w warunkach przydomowych

Inspektorzy Państwowej Służby Żywności i Weterynarii (VMVT) odkryli nielegalną fabrykę konserw mięsnych, która mieściła się w garażu budynku mieszkalnego. W wyniku otrzymania zgłoszenia o możliwej nielegalnej produkcji mięsa, inspektorzy VMVT w Szawlach wraz z Wydziałem Państwowej Inspekcji Pracy (VDI) przeprowadzili kontrolny zakup tych produktów. Stwierdzono, że działalność ta prowadzona była bez właściwego zezwolenia. Mężczyzna produkował konserwy mięsne w domu a w garażu odnaleziono kartony z gotowymi do sprzedaży produktami.

Pomimo faktu, że w garażu znajdował się autoklaw do konserw, produkujący nie był w stanie przedstawić żadnych dokumentów potwierdzających bezpieczeństwo samej operacji. Dlatego też, wszczęto środki administracyjne a cały sprzęt został zajęty. Należy pamiętać, że konserwy mięsne wyprodukowane w niehigienicznych warunkach mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia ze względu na możliwą obecność bakterii i toksyn, w tym jadu kiełbasianego.

Naruszenia zasad higieny i błędna dokumentacja w kilku miejscach

Niezapowiedzianą kontrolę przeprowadzono także w zakładzie produkcyjnym, należącym do UAB Restera, gdzie stwierdzono naruszenia zasad higieny. Inspektorzy telszajskiego oddziału VMVT odnotowali złą konserwację zakładu, obecność pleśni i brudu na terenie całego budynku oraz przechowywanie surowców w niewłaściwych warunkach. Wyróżniono także nieprawidłowe sporządzanie dzienników samokontroli, w których odnotowywano rzekomo codzienne sprzątanie pomieszczeń. Działalność tego obiektu została zawieszona oraz grozi jej także kara finansowa.

W październiku, przeprowadzono także działania w zakładzie w Wilnie, podczas których odkryto uchybienia w zakresie higieny w przypadku sprzętu oraz mięsa. Znaleziono ponad 4 tony krojonej wieprzowiny, nie posiadającej etykiet a tym samym informacji o identyfikowalności, dacie przydatności do spożycia czy też jakości samego mięsa. Dodatkowo nie wypełniano dzienników samokontroli.

W Kownie funkcjonariusze VMVT doprowadzili do zawieszania działalności zakładu, w którym odnaleziono ponad 300 kg potencjalnie niebezpiecznego mięsa. Nieoznakowane produkty mięsne oraz tusze najprawdopodobniej nie zostały oddane do kontroli weterynaryjnej. Wykryto także braki w dokumentacji oraz zły stan używanego sprzętu.

Oddział VMVT w Szawlach badał także podejrzenie obecności ogniska choroby przenoszonej przez żywność, po tym jak pewna liczba osób uczestnicząca w prywatnym wydarzeniu wykazywała objawy infekcji takie jak nudności, wymioty i gorączka. Doprowadziło to do zawieszenia działalność punktu z kebabami w Radviliškis w wyniku stwierdzenia braku ciepłej wody, ryzyka doprowadzania do skażeń krzyżowych, niepoprawnych praktyk kulinarnych oraz obecności przeterminowanych produktów spożywczych.

Urzędnicy z Mariampola ocenili bezpieczeństwo żywności, po informacji o zachorowaniu sześciorga dzieci w przedszkolu. Przeprowadzone działania nie stwierdziły naruszenia zasad higieny, a do analizy wysłano próbki żywności, wody i środowiskowe.

Źródła:

https://vmvt.lt/naujienos/vmvt-sustabde-kebabines-veikla-radviliskio-rajone

https://vmvt.lt/naujienos/vmvt-inspektoriai-gyvenamojo-namo-garaze-surado-nelegalu-mesos-konservu-fabrikeli

https://vmvt.lt/naujienos/mesos-gamintojo-patalpose-daugiau-kaip-300-kilogramu-nesaugios-produkcijos

https://vmvt.lt/naujienos/sustabdyta-itin-apleistose-patalpose-veikusi-mesos-produktu-gamintoja

https://vmvt.lt/naujienos/vmvt-uzdraude-nelegalaus-mesos-ispjaustymo-cecho-veikla

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.