Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wycofanie mięsa wieprzowego pochodzącego z około 18 000 sztuk świń z powodu fałszowania informacji, dotyczących identyfikowalności w Holandii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Trzy osoby podejrzane o oszustwa związane z identyfikowalnością mięsa, zostały aresztowane przez służby dochodzeniowe Holenderskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA-IOD).

Podejrzani to kierownicy i pracownicy rzeźni oraz domu handlowego, znajdujących się na południu Holandii. Postawione im zarzuty dotyczą fałszowania dokumentów, dotyczących miejsca przeznaczenia mięsa oraz tym samym celowego dostarczania nieprawdziwych informacji podczas akcji wycofywania produktów z rynku w 2022 roku. Postępowanie karne w tej sprawie prowadzi Prokuratura Funkcjonalna.

Początkowe wycofania w 2022 roku

Podczas przeprowadzonych badań latem 2022 r., służby NVWA stwierdziły zbyt wysoki poziom środka odrobaczającego w wątrobie ubitej świni, co doprowadziło do usunięcia z rynku pozostałych 390 świń leczonych na krótko przed ubojem. Uzyskane z nich mięso nie nadawało się do spożycia, ponieważ poziom pozostałości tej substancji przekraczał dozwolony limit.

Zatajenie informacji i jego konsekwencje

Informacje przekazywane do NVWA przez ubojnię i dom handlowy o przeznaczeniu zanieczyszczonego mięsa, okazały się być nieprawdziwe i niekompletne, a śledztwo rozpoczęły służby NVWA-IOD.

Przeprowadzone dochodzenie wykazało, że firmy te tak naprawdę nie były w stanie wykazać miejsc przeznaczenia produktów pochodzących od świń leczonych środkiem odrobaczającym. Sytuacja doprowadziła do usunięcia z rynku mięsa uzyskanego ze wszystkich świń ubitych tego dnia i w konsekwencji wycofano mięso wyprodukowane z około 18 000 sztuk świń. NVWA-IOD podejrzewa, że firmy świadomie przekazywały nieprawdziwe informacje, aby uniknąć wycofania produkcji z całego dnia.

Interwencja administracyjna w ubojni i domu handlowym poskutkowała wprowadzeniem w tych miejscach działającego systemu identyfikowalności.

Źródło: https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2023/11/17/nvwa-iod-houdt-3-verdachten-van-fraude-bij-tracering-van-vlees-aan

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.