
Probase360
Baza zafałszowań Probase360 oferuje najwięcej rozwiązań po najniższej cenie i przede wszystkim polską wersję językową.
Zawartość Bazy Produktów Zafałszowanych:
- Klasyfikacja Produktów – Grupa – np. Napoje i soki
- Element zafałszowany – tartrazyna E102, błękit brylantowy FCF E133
- Czynnik fałszujący – składnik niezadeklarowany
- Opis produktu PL – opis przypadku (tłumaczenie na PL)
Rok – rok zdarzenia - Kraj pochodzenia i wykrycia ( jeśli dane dostępne)
- Źródło informacji – np. RASFF, Internet, Raporty EU ( link do źródła )
- Rodzaj zafałszowania – klasyfikacja według systemy GFSI
- Priorytet i działania zapobiegawcze – sukcesywnie rozbudowywany dział*
- Co badać – rekomendacje jeśli są dostępne*
- Wytyczne przewodników i oficjalnych opracowań*
*Uwaga: elementy sukcesywnie uzupełniane
Dane źródłowe
- Oficjalne raporty EU, USDA, WHO, strony Ministerstw
- Inne oficjalne portale jak RASFF, IJHARS, Food Standard Agency…
- Screening Internetu,
- Doniesienia Social Media – LinkedIn
- Kilkadziesiąt różnych źródeł informacji
Gromadzimy szczegółowe dane od początku 2018 – w bazie jest obecnie ponad 600 zgłoszeń
Narzędzia w bazie
- Alert na konto e-mail
- Zaawansowane filtry wyszukiwania
- Moduł statystyczny/analityczny/ szybka analiza przypadków
- Generowanie raportów o wybranych zgłoszeniach w formacie pdf
Słowa kluczowe: zafałszowania żywności, food fraud, baza zafałszowań, produkty niebezpieczne
-
10.04.2025
Działania brytyjskich służb doprowadziły do ukarania czterch podejrzanych oraz firmy w związku z ponownym wprowadzeniem do obrotu nienadajacego się do spożycia mięsa, które sklasyfikowano wcześniej jako produkt uboczny pochodzenia zwierzęcego klasy 3.Czytaj więcej -
26.02.2025
Ostrzeżenie FSA przed oszustwami żywnościowymi z wykorzystaniem sfałszowanych wyników badań laboratoryjnych
Specjalna jednostka brytyjskiej FSA ds. przestępczości żywnościowej (NFCU) ostrzegła przedsiębiorstwa działające w łańcuchu dostaw żywności przed ryzykiem wykorzystywania sfałszowanych wyników badań laboratoryjnych w celu przeprowadzenia oszustw żywnościowych.
-
11.12.2024
JRC opracowało nowe metody laboratoryjne do pomocy w wykrywaniu zafałszowań żywności
Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej (JRC) opracowało nowe metody laboratoryjne do wykrywania zafałszowań w sześciu powszechnie stosowanych przyprawach i ziołach. Ponadto JRC opracowało dwa nowe certyfikowane materiały referencyjne, które pomogą wykryć substytucję ryb.
-
17.07.2024
Kara grzywny dla brytyjskiego producenta drobiu za fałszowanie certyfikatów badań na obecność Salmonelli
Właściciel firmy spożywczej SG Perkins Ltd został ukarany grzywną za fałszowanie certyfikatów badań na obecność Salmonelli.
-
11.03.2024
Nielegalna działalność zakładu w Portugalii – przejęcie około 11 ton żywności
W gminie Tondela Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywnościowego i Gospodarczego (ASAE) przeprowadził operację kontrolną, która doprowadziła do przejęcia około 11 ton żywności.
-
25.01.2024
Obecność toksycznej substancji w suplementach diety – ostrzeżenie FDA
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała ostrzeżenie odnoszące się do niektórych suplementów diety, w których stwierdzono obecność toksycznej rośliny - tewecji peruwiańskiej.
-
24.01.2024
Hiszpańska firma fałszowała daty ważności tuńczyka w puszce i stosowała niskiej jakości surowce. Zajęto 120 000 puszek tuńczyka
Hiszpańska Gwardia Cywilna we współpracy z Europolem i włoskimi karabinierami przejęła 120 000 puszek tuńczyka marki Plaza Chica i 45 000 litrów oliwy z oliwek niskiej jakości z powodu fałszowania.
-
14.12.2023
129 zarzutów postawiono łącznie firmie z Singapuru za liczne naruszenia związane m.in. z datą przydatności
Przeprowadzona w Singapurze kontrola doprowadziła do wykrycia licznych naruszeń związanych z etykietowaniem a przede wszystkim z terminami przydatności do spożycia w jednym z zakładów.
-
30.11.2023
Wycofanie mięsa wieprzowego pochodzącego z około 18 000 sztuk świń z powodu fałszowania informacji, dotyczących identyfikowalności w Holandii
Trzy osoby podejrzane o oszustwa związane z identyfikowalnością mięsa, zostały aresztowane przez służby dochodzeniowe Holenderskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA-IOD).
-
22.11.2023
Łotewska Służba Żywności i Weterynarii wykryła 18 ton zafałszowanej i przeterminowanej żywności, która już wcześniej została wycofana na Litwie
Łotewska Służba Żywności i Weterynarii odkryła w magazynie w Dyneburgu około 18 ton przeterminowanych produktów spożywczych, których terminy ważności zostały zafałszowane i przedłużone nawet o rok.
-
31.10.2023
W ramach operacji Europolu przejęto 2040 ton nielegalnych pestycydów
Coroczna operacja Europolu ukierunkowana na walkę z nielegalnymi i zafałszowanymi pestycydami doprowadziła do przejęcia 2040 ton środków ochrony roślin.
-
28.06.2023
Opublikowano biuletyn dotyczący zafałszowań czarnego bzu i jego ekstraktów
W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom (BAPP) opublikowano biuletyn na temat fałszowania europejskich owoców czarnego bzu (Sambucus nigra) i ich ekstraktów.
-
12.01.2023
Wielomilionowe oszustwa związane z ekologiczną soją i kukurydzą z Europy Wschodniej
Departament Sprawiedliwości Stanów Zjednoczonych poinformował o oskarżeniu dwóch firm z Dubaju za ich role w wielomilionowym programie eksportu konwencjonalnej kukurydzy i soi do Stanów Zjednoczonych, w celu ich sprzedaży jako certyfikowane produkty ekologiczne.
-
21.12.2022
Wyniki badania miodu importowanego do USA pod kątem zafałszowań żywności
FDA przeprowadziła badanie importowanego miodu pod kątem zafałszowań żywności motywowanych ekonomicznie. Celem było zidentyfikowanie produktów zawierających dodatek niezadeklarowanych substancji słodzących.
-
22.04.2020
Zafałszowania oleju arganowego
Naukowcy z Quadram Institute (Wielka Brytania) opracowali nowy sposób testowania autentyczności oleju arganowego. W badaniu 28 dostępnych na rynku produktów, oznaczonych jako 100% olej arganowy...
-
27.11.2019
Jakie zafałszowania żywności czekają nas w 2020 roku?
Rynek zalewany jest informacjami o kolejnych zafałszowaniach żywności. Wszelkie standardy i historyczne przekonania o braku takich fałszerstw są obalane przez kolejne sensacyjne informacje. Co w takim razie czeka nas w 2020 roku.
-
17.04.2019
Pierwsza polska baza produktów zafałszowanych Food Fraud Probase360 – ponad 100 produktów zafałszowanych w 2019 roku
Wymogi najważniejszych standardów jakości w tym BRC i IFS wymagają od producentów przeprowadzania analizy ryzyka wystąpienia zafałszowań produktów. Jednym z niezbędnych elementów do jej wykonania jest rzetelna informacja o występujących przypadkach zafałszowań produktów pojawiających się na rynku.
-
06.06.2018
Czy presja na producentów ma swoje uzasadnienie?
Koszty związane z problemem otyłości zdecydowanie zaczęły przewyższać korzyści wynikające z większej konsumpcji. System stracił równowagę i koszty opieki medycznej innych powiązanych z chorobą nadwagi zmuszają rządy do...
-
16.05.2018
Naturalny energy drink bez dodatku cukru i konserwantów!
Polscy sadownicy pojawili się już na rynku cydru, teraz przyszła kolej na jabłka w formie napoju energetyzującego. W ostatnim czasie podczas targów WorldFood Warsaw firma Jabłka Grójeckie wystawiła swój interesujący produkt...
-
24.04.2018
New product info: Czekoladowa pizza!
W sklepach w ostatnim czasie pojawił nowy, przełomowy produkt, niosący wiele kontrowersji – czekoladowa pizza Guseppe o smaku mlecznej i białej czekolady od Dr. Oetker. Ta nowość wprowadzona przez niemieckiego...
-
30.03.2018
New Product Info: Nowy produkt ze „Zdrowej Półki Carrefour”
W sklepach sieci Carrefour pojawił się nowy produkt gamy „Jakość z Natury Carrefour”. Jest to szynka gotowana pochodząca z wybranych gospodarstw we Francji, spełniających wysokie
-
20.03.2018
New Product Info: Czekolady bez laktozy i Glutenu
Firma Me Gusto, znana z ekologicznych słodyczy Super Krówka, wprowadziła na rynek nowy produkt - ekologiczne czekolady bez laktozy, kazeiny i glutenu...
-
06.03.2018
Woda kokosowa - produkt wart uwagi?
Na polskim rynku pojawił się nowy produkt od firmy Quest Food Sp. z o.o. – 100% naturalna woda kokosowa. Pozyskiwana ze starannie wyselekcjonowanych owoców palmy. Woda ta według producenta może pełnić funkcję napoju izotonicznego...
-
19.02.2018
New Product Info: Nowa linia ekologicznych produktów od Gerber!
Firma Nestle wprowadziła na rynek nową linię ekologicznych produktów marki Gerber. Linia ta liczy 11 produktów, wśród nich prezentowany przez nas owocowy mus Organic Gruszka Banan...
-
30.01.2018
New Product Review: Baton wysokobiałkowy od firmy MARS
Firma Mars Incorporated w odpowiedzi na coraz większe zainteresowanie produktami wysokobiałkowymi, wprowadziła na polski rynek nowy produkt – Mars Protein – odpowiednik klasycznej wersji popularnego batona. Jeden baton to jedynie...
-
06.09.2017
Nowe smaki serków twarogowych
Przedstawiamy państwu przykład nowego smaku wprowadzonego przez firmę Hochland - Serek twarogowy Almette puszysty z szynką i cebulą Caractere - 135 g.
-
16.08.2017
New Product Review - Kabanos wieprzowy z suszonymi pomidorami i bazylią Smaki Lata
Przedstawiamy Państwu nowy produkt na rynku - Pikok Kabanosy wieprzowe z suszonymi pomidorami i bazylią Smaki Lata - 120g zakupiony w sieci Lidl.
-
08.08.2017
New Product Review - Kabanos wieprzowy o smaku pizzy Smaki Lata
Przedstawiamy Państwu nowy produkt na rynku - Pikok Kabanosy wieprzowe o smaku pizzy Smaki Lata - 120g zakupiony w sieci Lidl.
-
25.07.2017
New Product Review - Majonez z musztardą Dijon
Przedstawiamy Państwu nowy produkt na rynku - Madero majonez z musztardą Dijon - 250 ml zakupiony w sieci Biedronka...
-
07.07.2017
New Product Review - Ketchup grillowy z musztadą
Przedstawiamy Państwu nowy produkt na rynku - Dawtona ketchup grillowy z musztardą (edycja limitowana) - 560 g zakupiony w sieci Biedronka...