Kara grzywny dla brytyjskiego producenta drobiu za fałszowanie certyfikatów badań na obecność Salmonelli
Właściciel firmy spożywczej SG Perkins Ltd został ukarany grzywną za fałszowanie certyfikatów badań na obecność Salmonelli.
Baza zafałszowań Probase360 oferuje najwięcej rozwiązań po najniższej cenie i przede wszystkim polską wersję językową.
Zawartość Bazy Produktów Zafałszowanych:
Dane źródłowe
Narzędzia w bazie
Słowa kluczowe: zafałszowania żywności, food fraud, baza zafałszowań, produkty niebezpieczne
Właściciel firmy spożywczej SG Perkins Ltd został ukarany grzywną za fałszowanie certyfikatów badań na obecność Salmonelli.
W gminie Tondela Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywnościowego i Gospodarczego (ASAE) przeprowadził operację kontrolną, która doprowadziła do przejęcia około 11 ton żywności.
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała ostrzeżenie odnoszące się do niektórych suplementów diety, w których stwierdzono obecność toksycznej rośliny - tewecji peruwiańskiej.
Hiszpańska Gwardia Cywilna we współpracy z Europolem i włoskimi karabinierami przejęła 120 000 puszek tuńczyka marki Plaza Chica i 45 000 litrów oliwy z oliwek niskiej jakości z powodu fałszowania.
Przeprowadzona w Singapurze kontrola doprowadziła do wykrycia licznych naruszeń związanych z etykietowaniem a przede wszystkim z terminami przydatności do spożycia w jednym z zakładów.
Trzy osoby podejrzane o oszustwa związane z identyfikowalnością mięsa, zostały aresztowane przez służby dochodzeniowe Holenderskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA-IOD).
Łotewska Służba Żywności i Weterynarii odkryła w magazynie w Dyneburgu około 18 ton przeterminowanych produktów spożywczych, których terminy ważności zostały zafałszowane i przedłużone nawet o rok.
Coroczna operacja Europolu ukierunkowana na walkę z nielegalnymi i zafałszowanymi pestycydami doprowadziła do przejęcia 2040 ton środków ochrony roślin.
W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom (BAPP) opublikowano biuletyn na temat fałszowania europejskich owoców czarnego bzu (Sambucus nigra) i ich ekstraktów.
Departament Sprawiedliwości Stanów Zjednoczonych poinformował o oskarżeniu dwóch firm z Dubaju za ich role w wielomilionowym programie eksportu konwencjonalnej kukurydzy i soi do Stanów Zjednoczonych, w celu ich sprzedaży jako certyfikowane produkty ekologiczne.
FDA przeprowadziła badanie importowanego miodu pod kątem zafałszowań żywności motywowanych ekonomicznie. Celem było zidentyfikowanie produktów zawierających dodatek niezadeklarowanych substancji słodzących.
Naukowcy z Quadram Institute (Wielka Brytania) opracowali nowy sposób testowania autentyczności oleju arganowego. W badaniu 28 dostępnych na rynku produktów, oznaczonych jako 100% olej arganowy...
Rynek zalewany jest informacjami o kolejnych zafałszowaniach żywności. Wszelkie standardy i historyczne przekonania o braku takich fałszerstw są obalane przez kolejne sensacyjne informacje. Co w takim razie czeka nas w 2020 roku.
Wymogi najważniejszych standardów jakości w tym BRC i IFS wymagają od producentów przeprowadzania analizy ryzyka wystąpienia zafałszowań produktów. Jednym z niezbędnych elementów do jej wykonania jest rzetelna informacja o występujących przypadkach zafałszowań produktów pojawiających się na rynku.
Koszty związane z problemem otyłości zdecydowanie zaczęły przewyższać korzyści wynikające z większej konsumpcji. System stracił równowagę i koszty opieki medycznej innych powiązanych z chorobą nadwagi zmuszają rządy do...
Polscy sadownicy pojawili się już na rynku cydru, teraz przyszła kolej na jabłka w formie napoju energetyzującego. W ostatnim czasie podczas targów WorldFood Warsaw firma Jabłka Grójeckie wystawiła swój interesujący produkt...
W sklepach w ostatnim czasie pojawił nowy, przełomowy produkt, niosący wiele kontrowersji – czekoladowa pizza Guseppe o smaku mlecznej i białej czekolady od Dr. Oetker. Ta nowość wprowadzona przez niemieckiego...
W sklepach sieci Carrefour pojawił się nowy produkt gamy „Jakość z Natury Carrefour”. Jest to szynka gotowana pochodząca z wybranych gospodarstw we Francji, spełniających wysokie
Firma Me Gusto, znana z ekologicznych słodyczy Super Krówka, wprowadziła na rynek nowy produkt - ekologiczne czekolady bez laktozy, kazeiny i glutenu...
Na polskim rynku pojawił się nowy produkt od firmy Quest Food Sp. z o.o. – 100% naturalna woda kokosowa. Pozyskiwana ze starannie wyselekcjonowanych owoców palmy. Woda ta według producenta może pełnić funkcję napoju izotonicznego...
Firma Nestle wprowadziła na rynek nową linię ekologicznych produktów marki Gerber. Linia ta liczy 11 produktów, wśród nich prezentowany przez nas owocowy mus Organic Gruszka Banan...
Firma Mars Incorporated w odpowiedzi na coraz większe zainteresowanie produktami wysokobiałkowymi, wprowadziła na polski rynek nowy produkt – Mars Protein – odpowiednik klasycznej wersji popularnego batona. Jeden baton to jedynie...
Przedstawiamy państwu przykład nowego smaku wprowadzonego przez firmę Hochland - Serek twarogowy Almette puszysty z szynką i cebulą Caractere - 135 g.
Przedstawiamy Państwu nowy produkt na rynku - Pikok Kabanosy wieprzowe z suszonymi pomidorami i bazylią Smaki Lata - 120g zakupiony w sieci Lidl.
Przedstawiamy Państwu nowy produkt na rynku - Pikok Kabanosy wieprzowe o smaku pizzy Smaki Lata - 120g zakupiony w sieci Lidl.
Przedstawiamy Państwu nowy produkt na rynku - Madero majonez z musztardą Dijon - 250 ml zakupiony w sieci Biedronka...
Przedstawiamy Państwu nowy produkt na rynku - Dawtona ketchup grillowy z musztardą (edycja limitowana) - 560 g zakupiony w sieci Biedronka...