Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zafałszowania oleju arganowego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z Quadram Institute (Wielka Brytania) opracowali nowy sposób testowania autentyczności oleju arganowego. W badaniu 28 dostępnych na rynku produktów, oznaczonych jako 100% olej arganowy znaleziono cztery, które nie były czystymi olejami arganowymi.

Olej arganowy – chroniony produkt z Maroka

Pochodzące z Maroka drzewo arganowe (Argania spinosa L.) jest wolno rosnącym drzewem powszechnie uprawianym ze względu na małe, okrągłe, mięsiste owoce. Tradycyjnie olej arganowy był wytwarzany przez ręczne mielenie ziaren. Obecnie często stosuje się nowoczesne prasy mechaniczne. Olej arganowy jest uznawany jako produkt Chroniony Oznaczeniem Geograficznym (PGI) i jest zarejestrowany w Europejskim rejestrze oznaczeń geograficznych „eAmbrosia” (numer rejestru PGI-MA-906).

Wysoka wartość oleju arganowego i wzrost zafałszowań

W ostatnich latach olej arganowy stał się jednym z droższych olejów jadalnych na świecie ze względu na jego właściwości. Oprócz kulinarnego zastosowania jest również stosowany jako składnik kosmetyków, co doprowadziło do zwiększenia jego wartości eksportowej. Rosnące zapotrzebowanie na olej arganowy doprowadziło do rosnącej liczby przypadków zafałszowania. Uważa się, że jednym z najpopularniejszych środków fałszujących jest olej słonecznikowy ze względu na jego stosunkowo niski koszt i łatwą dostępność.

Skład oleju i techniki analityczne

Olej arganowy składa się głównie z mieszanych estrów trójglicerydów (TAG), jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) i nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA). Zawiera też drobne składniki, takie jak: wolne kwasy tłuszczowe, polifenole, tokoferole, sterole, skwalen i alkohole triterpenowe.

Do badania składu oleju arganowego używano różnych technik analitycznych, w tym wysokosprawną chromatografię cieczową, chromatografię cieczową ze spektrometrem masowym (LC-MS) i spektroskopię NMR. Jednak techniki te prawdopodobnie nie będą powszechnie używane w tym celu. Nadal istnieje zapotrzebowanie na proste, solidne i tanie metody analityczne, które pomogą w zapewnianiu jakości i wykrywaniu zafałszowań oleju arganowego na poziomach istotnych z handlowego punktu widzenia.

Badanie autentyczności oleju arganowego i wyniki

W badaniu naukowcy wykorzystali spektroskopię magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR) 60‐MHz do przeprowadzenia badania 28 olejów zakupionych w handlu detalicznym, opatrzonych etykietą „100% olej arganowy”. Zidentyfikowano cztery przypadki prawdopodobnego oszustwa. Dalsze dochodzenie wykazało, że było to spowodowane bardzo wyraźnymi różnicami w ich składzie TAG w stosunku do normalnego profilu MUFA/PUFA/SFA dla olejów arganowych. W dwóch przypadkach wykazano wyraźne dowody na podwyższone ilości kwasu α-linolenowego.

Źródło: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/mrc.5023

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.