Naukowcy z Quadram Institute (Wielka Brytania) opracowali nowy sposób testowania autentyczności oleju arganowego. W badaniu 28 dostępnych na rynku produktów, oznaczonych jako 100% olej arganowy znaleziono cztery, które nie były czystymi olejami arganowymi.
Olej arganowy – chroniony produkt z Maroka
Pochodzące z Maroka drzewo arganowe (Argania spinosa L.) jest wolno rosnącym drzewem powszechnie uprawianym ze względu na małe, okrągłe, mięsiste owoce. Tradycyjnie olej arganowy był wytwarzany przez ręczne mielenie ziaren. Obecnie często stosuje się nowoczesne prasy mechaniczne. Olej arganowy jest uznawany jako produkt Chroniony Oznaczeniem Geograficznym (PGI) i jest zarejestrowany w Europejskim rejestrze oznaczeń geograficznych „eAmbrosia” (numer rejestru PGI-MA-906).
Wysoka wartość oleju arganowego i wzrost zafałszowań
W ostatnich latach olej arganowy stał się jednym z droższych olejów jadalnych na świecie ze względu na jego właściwości. Oprócz kulinarnego zastosowania jest również stosowany jako składnik kosmetyków, co doprowadziło do zwiększenia jego wartości eksportowej. Rosnące zapotrzebowanie na olej arganowy doprowadziło do rosnącej liczby przypadków zafałszowania. Uważa się, że jednym z najpopularniejszych środków fałszujących jest olej słonecznikowy ze względu na jego stosunkowo niski koszt i łatwą dostępność.
Skład oleju i techniki analityczne
Olej arganowy składa się głównie z mieszanych estrów trójglicerydów (TAG), jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) i nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA). Zawiera też drobne składniki, takie jak: wolne kwasy tłuszczowe, polifenole, tokoferole, sterole, skwalen i alkohole triterpenowe.
Do badania składu oleju arganowego używano różnych technik analitycznych, w tym wysokosprawną chromatografię cieczową, chromatografię cieczową ze spektrometrem masowym (LC-MS) i spektroskopię NMR. Jednak techniki te prawdopodobnie nie będą powszechnie używane w tym celu. Nadal istnieje zapotrzebowanie na proste, solidne i tanie metody analityczne, które pomogą w zapewnianiu jakości i wykrywaniu zafałszowań oleju arganowego na poziomach istotnych z handlowego punktu widzenia.
Badanie autentyczności oleju arganowego i wyniki
W badaniu naukowcy wykorzystali spektroskopię magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR) 60‐MHz do przeprowadzenia badania 28 olejów zakupionych w handlu detalicznym, opatrzonych etykietą „100% olej arganowy”. Zidentyfikowano cztery przypadki prawdopodobnego oszustwa. Dalsze dochodzenie wykazało, że było to spowodowane bardzo wyraźnymi różnicami w ich składzie TAG w stosunku do normalnego profilu MUFA/PUFA/SFA dla olejów arganowych. W dwóch przypadkach wykazano wyraźne dowody na podwyższone ilości kwasu α-linolenowego.
Standardy rodziny GFSI oraz regulacje prawne niektórych krajów, narzucają obowiązek wprowadzenia analizy podatności produktów na zafałszowania, dlaczego?
Pakistan, Urząd ds. Żywności Pendżabu odrzucił 1300 litrów zafałszowanego mleka w Lahaur. Mleko było skażone zanieczyszczoną wodą i substancjami chemicznymi. Łącznie skontrolowano 28000 litrów mleka.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.
Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco: