Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zafałszowania skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej i skrobi z batatów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W badaniu J. Chen i wsp., finansowanym przez South China Agricultural University wykazano fałszowanie różnych rodzajów skrobi: skrobi ziemniaczanej, skrobi z batatów i skrobi kukurydzianej. Badanie opublikowano 26 lutego 2020 r.

Fałszowanie skrobią z manioku

Najczęstszymi rodzajami skrobi w Chinach są ziemniak, batat, maniok, kukurydza i pszenica, zgodnie z definicją w chińskiej normie krajowej dla produktów skrobiowych (GB 2713–2015). Różnica cen wynika z dostępności surowców i kosztów produkcji. Te różnice cen mogą prowadzić do zafałszowania skrobi. Skrobia z manioku jest głównym materiałem do fałszowania droższych skrobi. Przebadano 50 różnych marek skrobi stosując metodę ddPCR – 30 skrobi z batatów, 12 skrobi ziemniaczanych i 8 skrobi kukurydzianych.

Zafałszowania skrobi ziemniaczanej

Zafałszowanie skrobi ziemniaczanej stwierdzono w 5 z 12 przebadanych skrobi. Najwyższa wykryta zawartość skrobi z manioku wynosiła 9,65%.

Zafałszowania skrobi z batatów

Zafałszowanie skrobi z batatów stwierdzono w 11 z 30 przebadanych skrobi. Najwyższa wykryta zawartość skrobi z manioku wynosiła 37,38%.

Zafałszowania skrobi kukurydzianej

Zafałszowanie skrobi kukurydzianej stwierdzono w 2 z 8 przebadanych skrobi. Najwyższa wykryta zawartość skrobi z manioku wynosiła 10,37%.

Źródło: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0228624

 

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

 

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.