W badaniu J. Chen i wsp., finansowanym przez South China Agricultural University wykazano fałszowanie różnych rodzajów skrobi: skrobi ziemniaczanej, skrobi z batatów i skrobi kukurydzianej. Badanie opublikowano 26 lutego 2020 r.
Fałszowanie skrobią z manioku
Najczęstszymi rodzajami skrobi w Chinach są ziemniak, batat, maniok, kukurydza i pszenica, zgodnie z definicją w chińskiej normie krajowej dla produktów skrobiowych (GB 2713–2015). Różnica cen wynika z dostępności surowców i kosztów produkcji. Te różnice cen mogą prowadzić do zafałszowania skrobi. Skrobia z manioku jest głównym materiałem do fałszowania droższych skrobi. Przebadano 50 różnych marek skrobi stosując metodę ddPCR – 30 skrobi z batatów, 12 skrobi ziemniaczanych i 8 skrobi kukurydzianych.
Zafałszowania skrobi ziemniaczanej
Zafałszowanie skrobi ziemniaczanej stwierdzono w 5 z 12 przebadanych skrobi. Najwyższa wykryta zawartość skrobi z manioku wynosiła 9,65%.
Zafałszowania skrobi z batatów
Zafałszowanie skrobi z batatów stwierdzono w 11 z 30 przebadanych skrobi. Najwyższa wykryta zawartość skrobi z manioku wynosiła 37,38%.
Zafałszowania skrobi kukurydzianej
Zafałszowanie skrobi kukurydzianej stwierdzono w 2 z 8 przebadanych skrobi. Najwyższa wykryta zawartość skrobi z manioku wynosiła 10,37%.
Standardy rodziny GFSI oraz regulacje prawne niektórych krajów, narzucają obowiązek wprowadzenia analizy podatności produktów na zafałszowania, dlaczego?
Pakistan, Urząd ds. Żywności Pendżabu odrzucił 1300 litrów zafałszowanego mleka w Lahaur. Mleko było skażone zanieczyszczoną wodą i substancjami chemicznymi. Łącznie skontrolowano 28000 litrów mleka.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.
Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco: