Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zafałszowania skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej i skrobi z batatów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W badaniu J. Chen i wsp., finansowanym przez South China Agricultural University wykazano fałszowanie różnych rodzajów skrobi: skrobi ziemniaczanej, skrobi z batatów i skrobi kukurydzianej. Badanie opublikowano 26 lutego 2020 r.

Fałszowanie skrobią z manioku

Najczęstszymi rodzajami skrobi w Chinach są ziemniak, batat, maniok, kukurydza i pszenica, zgodnie z definicją w chińskiej normie krajowej dla produktów skrobiowych (GB 2713–2015). Różnica cen wynika z dostępności surowców i kosztów produkcji. Te różnice cen mogą prowadzić do zafałszowania skrobi. Skrobia z manioku jest głównym materiałem do fałszowania droższych skrobi. Przebadano 50 różnych marek skrobi stosując metodę ddPCR – 30 skrobi z batatów, 12 skrobi ziemniaczanych i 8 skrobi kukurydzianych.

Zafałszowania skrobi ziemniaczanej

Zafałszowanie skrobi ziemniaczanej stwierdzono w 5 z 12 przebadanych skrobi. Najwyższa wykryta zawartość skrobi z manioku wynosiła 9,65%.

Zafałszowania skrobi z batatów

Zafałszowanie skrobi z batatów stwierdzono w 11 z 30 przebadanych skrobi. Najwyższa wykryta zawartość skrobi z manioku wynosiła 37,38%.

Zafałszowania skrobi kukurydzianej

Zafałszowanie skrobi kukurydzianej stwierdzono w 2 z 8 przebadanych skrobi. Najwyższa wykryta zawartość skrobi z manioku wynosiła 10,37%.

Źródło: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0228624

 

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

 

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.