Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

21 ton zafałszowanego parmezanu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Włochy, karabinierzy z Parmy przeprowadzili działania kontrolne we współpracy z konsorcjum odpowiedzialnym za nadzór nad serami Parmigiano Reggiano. O akcji poinformowało Włoskie Ministerstwo Zdrowia 16 marca 2020 r.

Stwierdzone niezgodności

W ramach kontroli w mleczarni w prowincji Mantua władze zapobiegły poważnemu oszustwu zajmując 5235 form (ok. 21 ton) zafałszowanego sera Parmigiano Reggiano. Wszystkie sery miały zostać uznane za Parmigiano Reggiano DOP (parmezan, Chroniona Nazwa Pochodzenia - ChNP) – wskazywało na to oznakowanie sera, w tym numery seryjne mleczarni i pieczęć CE. Po dokładnym zbadaniu produktów okazało się, że brakowało na nich „płytek kazeinowych”, czyli rozprowadzanych przez konsorcjum w określonej liczbie naklejek, które są umieszczane na płaskiej powierzchni formy sera. Na naklejkach znajduje się skrót CFPR (konsorcjum sera Parmigiano Reggiano) oraz kody identyfikacyjne i są one niezbędne do określenia tzw. kwot serowych i przypisania nazwy Parmigiano Reggiano DOP. W uproszczeniu, producent wytworzył więcej sera Parmigiano Reggiano DOP niż mógł i przekroczył przyznany mu limit produkcyjny. Wartość konfiskaty wynosi około 2,1 mln EUR.

Źródło: http://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1_2_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&p=nas&id=1813

 

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.