Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

21 ton zafałszowanego parmezanu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Włochy, karabinierzy z Parmy przeprowadzili działania kontrolne we współpracy z konsorcjum odpowiedzialnym za nadzór nad serami Parmigiano Reggiano. O akcji poinformowało Włoskie Ministerstwo Zdrowia 16 marca 2020 r.

Stwierdzone niezgodności

W ramach kontroli w mleczarni w prowincji Mantua władze zapobiegły poważnemu oszustwu zajmując 5235 form (ok. 21 ton) zafałszowanego sera Parmigiano Reggiano. Wszystkie sery miały zostać uznane za Parmigiano Reggiano DOP (parmezan, Chroniona Nazwa Pochodzenia - ChNP) – wskazywało na to oznakowanie sera, w tym numery seryjne mleczarni i pieczęć CE. Po dokładnym zbadaniu produktów okazało się, że brakowało na nich „płytek kazeinowych”, czyli rozprowadzanych przez konsorcjum w określonej liczbie naklejek, które są umieszczane na płaskiej powierzchni formy sera. Na naklejkach znajduje się skrót CFPR (konsorcjum sera Parmigiano Reggiano) oraz kody identyfikacyjne i są one niezbędne do określenia tzw. kwot serowych i przypisania nazwy Parmigiano Reggiano DOP. W uproszczeniu, producent wytworzył więcej sera Parmigiano Reggiano DOP niż mógł i przekroczył przyznany mu limit produkcyjny. Wartość konfiskaty wynosi około 2,1 mln EUR.

Źródło: http://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1_2_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&p=nas&id=1813

 

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn