Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zgniłe jaja w półproduktach jajecznych austriackiego giganta

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W raporcie Unii Europejskiej, podsumowującym artykuły o zafałszowaniach żywności w lutym 2020 r. opublikowany został wpis o fałszowaniu półproduktów jajecznych zgniłymi jajami. Firma z Austrii znalazła się w centrum skandalu żywnościowego.

Fałszowanie półproduktów jajecznych

Firma Pro OVO z gminy Biberbach w Dolnej Austrii została oskarżona o używanie zgniłych jaj w swoich preparatach dedykowanych dla piekarni, cukierni, itp. Akcja rozpoczęła się od opublikowania przez informatora zdjęć i dokumentacji, dotyczących jednej z największych firm zajmujących się przetwórstwem jaj w Europie. Pro OVO przetwarza nawet 1,5 miliona jaj dziennie. Dokumenty przedłożone przez anonimowego informatora zostały uznane za wiarygodne i od tego momentu rozpoczęto dochodzenie, a sprawę nagłośniły media Oberösterreichische Nachrichten i Süddeutsche Zeitung.

Proces fałszowania

Firma wykorzystywała jaja, które były przeznaczone do utylizacji, m.in. zgniłe. Było to możliwe, ponieważ firma oddziela białka jaj od żółtek, dodaje sól i cukier, a pasteryzowane gotowe preparaty trafiają m.in. do piekarni, cukierni i producentów makaronów.  Dzięki pasteryzacji prawdopodobnie w pewnym stopniu zapobiegano ryzyku salmonelli, ale nie jest jasne gdzie ostatecznie te niebezpieczne i zafałszowane półprodukty jajeczne zostały przetworzone (prawdopodobnie gdzieś w Europie). Dochodzenia w tej sprawie są nadal w toku.

Źródło: Raport UE

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.