Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zgniłe jaja w półproduktach jajecznych austriackiego giganta

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W raporcie Unii Europejskiej, podsumowującym artykuły o zafałszowaniach żywności w lutym 2020 r. opublikowany został wpis o fałszowaniu półproduktów jajecznych zgniłymi jajami. Firma z Austrii znalazła się w centrum skandalu żywnościowego.

Fałszowanie półproduktów jajecznych

Firma Pro OVO z gminy Biberbach w Dolnej Austrii została oskarżona o używanie zgniłych jaj w swoich preparatach dedykowanych dla piekarni, cukierni, itp. Akcja rozpoczęła się od opublikowania przez informatora zdjęć i dokumentacji, dotyczących jednej z największych firm zajmujących się przetwórstwem jaj w Europie. Pro OVO przetwarza nawet 1,5 miliona jaj dziennie. Dokumenty przedłożone przez anonimowego informatora zostały uznane za wiarygodne i od tego momentu rozpoczęto dochodzenie, a sprawę nagłośniły media Oberösterreichische Nachrichten i Süddeutsche Zeitung.

Proces fałszowania

Firma wykorzystywała jaja, które były przeznaczone do utylizacji, m.in. zgniłe. Było to możliwe, ponieważ firma oddziela białka jaj od żółtek, dodaje sól i cukier, a pasteryzowane gotowe preparaty trafiają m.in. do piekarni, cukierni i producentów makaronów.  Dzięki pasteryzacji prawdopodobnie w pewnym stopniu zapobiegano ryzyku salmonelli, ale nie jest jasne gdzie ostatecznie te niebezpieczne i zafałszowane półprodukty jajeczne zostały przetworzone (prawdopodobnie gdzieś w Europie). Dochodzenia w tej sprawie są nadal w toku.

Źródło: Raport UE

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.