W raporcie Unii Europejskiej, podsumowującym artykuły o zafałszowaniach żywności w lutym 2020 r. opublikowany został wpis o fałszowaniu półproduktów jajecznych zgniłymi jajami. Firma z Austrii znalazła się w centrum skandalu żywnościowego.
Fałszowanie półproduktów jajecznych
Firma Pro OVO z gminy Biberbach w Dolnej Austrii została oskarżona o używanie zgniłych jaj w swoich preparatach dedykowanych dla piekarni, cukierni, itp. Akcja rozpoczęła się od opublikowania przez informatora zdjęć i dokumentacji, dotyczących jednej z największych firm zajmujących się przetwórstwem jaj w Europie. Pro OVO przetwarza nawet 1,5 miliona jaj dziennie. Dokumenty przedłożone przez anonimowego informatora zostały uznane za wiarygodne i od tego momentu rozpoczęto dochodzenie, a sprawę nagłośniły media Oberösterreichische Nachrichten i Süddeutsche Zeitung.
Proces fałszowania
Firma wykorzystywała jaja, które były przeznaczone do utylizacji, m.in. zgniłe. Było to możliwe, ponieważ firma oddziela białka jaj od żółtek, dodaje sól i cukier, a pasteryzowane gotowe preparaty trafiają m.in. do piekarni, cukierni i producentów makaronów. Dzięki pasteryzacji prawdopodobnie w pewnym stopniu zapobiegano ryzyku salmonelli, ale nie jest jasne gdzie ostatecznie te niebezpieczne i zafałszowane półprodukty jajeczne zostały przetworzone (prawdopodobnie gdzieś w Europie). Dochodzenia w tej sprawie są nadal w toku.
Rynek zalewany jest informacjami o kolejnych zafałszowaniach żywności. Wszelkie standardy i historyczne przekonania o braku takich fałszerstw są obalane przez kolejne sensacyjne informacje. Co w takim razie czeka nas w 2020 roku.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.
Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco: