Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wykrywanie oszustw związanych z etykietowaniem ryżu za pomocą zdjęć ze smartfona

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Complutense w Madrycie (UCM) i Scintillon Institute of San Diego wykazało, że zdjęcie wykonane telefonem komórkowym może wykryć nieprawidłowości w znakowaniu rodzaju ryżu. Naukowcy opracowali algorytm oparty na głębokim uczeniu się (deep learning - dziedzina sztucznej inteligencji), który wykorzystuje zdjęcia zrobione smartfonem, aby ustalić czy badany ryż jest prawidłowo oznaczony.

Prosta i tania metoda

„W porównaniu z innymi metodami wykrywania przyczyniamy się do uproszczenia i pokazujemy konsumentowi, że niepotrzebne są duże sumy pieniędzy, aby sprawdzić, czy dany rodzaj ryżu jest prawidłowo wymieniony na etykiecie” - powiedział José Santiago Torrecilla, profesor i badacz z Wydziału Inżynierii Chemicznej i Materiałów UCM.

Możliwość oceny innych zbóż i żywności

Badacze wykorzystali ponad 27 000 zdjęć pięciu rodzajów ryżu. Każdy z nich został dodatkowo zmielony, aby było możliwe rozróżnienie rodzaju ryżu zarówno w postaci ziarna, jak i mąki. Algorytmy oparte na konwolucyjnych sieciach neuronowych zostały zaprojektowane i zoptymalizowane do przetwarzania informacji zawartych w obrazach w celu klasyfikacji rodzaju ryżu. Dla ostatecznych modeli stwierdzono precyzję między 93% a 99%. Tę technologię można ekstrapolować na inne rodzaje zbóż lub żywności i może ona dostarczyć wiele potencjalnych zastosowań w przemyśle spożywczym.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713519305602?via%3Dihub

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn