Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Complutense w Madrycie (UCM) i Scintillon Institute of San Diego wykazało, że zdjęcie wykonane telefonem komórkowym może wykryć nieprawidłowości w znakowaniu rodzaju ryżu. Naukowcy opracowali algorytm oparty na głębokim uczeniu się (deep learning - dziedzina sztucznej inteligencji), który wykorzystuje zdjęcia zrobione smartfonem, aby ustalić czy badany ryż jest prawidłowo oznaczony.
Prosta i tania metoda
„W porównaniu z innymi metodami wykrywania przyczyniamy się do uproszczenia i pokazujemy konsumentowi, że niepotrzebne są duże sumy pieniędzy, aby sprawdzić, czy dany rodzaj ryżu jest prawidłowo wymieniony na etykiecie” - powiedział José Santiago Torrecilla, profesor i badacz z Wydziału Inżynierii Chemicznej i Materiałów UCM.
Możliwość oceny innych zbóż i żywności
Badacze wykorzystali ponad 27 000 zdjęć pięciu rodzajów ryżu. Każdy z nich został dodatkowo zmielony, aby było możliwe rozróżnienie rodzaju ryżu zarówno w postaci ziarna, jak i mąki. Algorytmy oparte na konwolucyjnych sieciach neuronowych zostały zaprojektowane i zoptymalizowane do przetwarzania informacji zawartych w obrazach w celu klasyfikacji rodzaju ryżu. Dla ostatecznych modeli stwierdzono precyzję między 93% a 99%. Tę technologię można ekstrapolować na inne rodzaje zbóż lub żywności i może ona dostarczyć wiele potencjalnych zastosowań w przemyśle spożywczym.
Uczestnicy warsztatów omawiali kwestie związane z dostępnością i warunkami korzystania z baz danych i modeli statystycznych oraz perspektywy i ograniczenia systemów wczesnego ostrzegania...
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.
Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco: