Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wykrywanie oszustw związanych z etykietowaniem ryżu za pomocą zdjęć ze smartfona

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Complutense w Madrycie (UCM) i Scintillon Institute of San Diego wykazało, że zdjęcie wykonane telefonem komórkowym może wykryć nieprawidłowości w znakowaniu rodzaju ryżu. Naukowcy opracowali algorytm oparty na głębokim uczeniu się (deep learning - dziedzina sztucznej inteligencji), który wykorzystuje zdjęcia zrobione smartfonem, aby ustalić czy badany ryż jest prawidłowo oznaczony.

Prosta i tania metoda

„W porównaniu z innymi metodami wykrywania przyczyniamy się do uproszczenia i pokazujemy konsumentowi, że niepotrzebne są duże sumy pieniędzy, aby sprawdzić, czy dany rodzaj ryżu jest prawidłowo wymieniony na etykiecie” - powiedział José Santiago Torrecilla, profesor i badacz z Wydziału Inżynierii Chemicznej i Materiałów UCM.

Możliwość oceny innych zbóż i żywności

Badacze wykorzystali ponad 27 000 zdjęć pięciu rodzajów ryżu. Każdy z nich został dodatkowo zmielony, aby było możliwe rozróżnienie rodzaju ryżu zarówno w postaci ziarna, jak i mąki. Algorytmy oparte na konwolucyjnych sieciach neuronowych zostały zaprojektowane i zoptymalizowane do przetwarzania informacji zawartych w obrazach w celu klasyfikacji rodzaju ryżu. Dla ostatecznych modeli stwierdzono precyzję między 93% a 99%. Tę technologię można ekstrapolować na inne rodzaje zbóż lub żywności i może ona dostarczyć wiele potencjalnych zastosowań w przemyśle spożywczym.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713519305602?via%3Dihub

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.