Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja Europejska – podsumowanie spotkania Centrum Wiedzy o Zafałszowaniach i Jakości Żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W dniach 12-14 listopada 2019 r. w Geel (Belgia) odbyło się drugie spotkanie techniczne Centrum Wiedzy o Zafałszowaniach i Jakości Żywności. Warsztaty opierały się na wynikach pierwszego spotkania, które odbyło się w grudniu 2018 r. i miało na celu pogłębienie zrozumienia potrzeb wyrażonych przez zainteresowane organy.

Pierwszy warsztat

Podczas pierwszego warsztatu zwrócono szczególną uwagę na dwa obszary tematyczne:

  • Systemy wczesnego ostrzegania
  • Kompozycyjne bazy danych

Główne zagadnienia

Dla tych tematów zewnętrzni eksperci i usługodawcy przedstawili aktualny stan rzeczy jako podstawy do opracowania przyszłych działań. W szczególności uczestnicy warsztatów omawiali kwestie związane z tymi działaniami:

  • dostępność i warunki korzystania z baz danych i modeli statystycznych opracowanych przez dostawców komercyjnych usług
  • perspektywy i ograniczenia systemów wczesnego ostrzegania

Wykorzystanie baz danych w celach kontroli bezpieczeństwa

Przedstawiciele dostawców usług zaproponowali udostępnienie istotnych informacji dotyczących zawartości i funkcjonalności ich baz danych, w tym statusu walidacji. Jednakże niektóre aspekty ich modeli biznesowych, w tym własność intelektualna, muszą być respektowane przez użytkowników usług. Uczestnicy zgodzili się, że komercyjne rozwiązania w zakresie baz danych mogą być wykorzystywane przez organy państw członkowskich do celów kontroli bezpieczeństwa, a także do wspierania działań w zakresie kontroli urzędowych. Kilka państw członkowskich miało zastrzeżenia w odniesieniu do tego ostatniego aspektu z powodu ich praktyk krajowych. Ponieważ tworzenie nowych baz danych jest procesem wymagającym dużych nakładów finansowych, potencjalne przyszłe działania powinny koncentrować się na produktach rolno-spożywczych wysokiej jakości, np. posiadających oznaczenia geograficzne (ChNP/ChOG).

Systemy wczesnego ostrzegania

Systemy wczesnego ostrzegania służące wykrywaniu nieprawidłowości w łańcuchu żywnościowym nie są obecnie rutynowo stosowane w większości państw członkowskich, chociaż istnieją prototypy oparte na różnych zasadach (monitorowanie mediów, eksploracja tekstów, modelowanie danych dotyczących przepływów handlowych). Wszystkie państwa członkowskie były zdania, że ​​systemy wczesnego ostrzegania poprawiłyby ich zdolność do zwalczania oszustw związanych z żywnością, a punktem wyjścia w procesie rozwoju powinno być porozumienie w sprawie zakresu i zamierzonego wykorzystania takich systemów (pojawiające się zagrożenia, portal wywiadowczy).

Ponadto państwa członkowskie zgodziły się, że na szczeblu UE należy opracować systemy wczesnego ostrzegania do wspólnego użytku przez organy i służby Komisji. Pełne sprawozdanie ze spotkania dostępne jest pod tym linkiem.

Źródło: https://ec.europa.eu/knowledge4policy/publication/technical-meetings-knowledge-centre-food-fraud-quality_en

 

Jedną z dostępnych na rynku baz danych skupiających się na tematyce Food Fraud jest polskojęzyczna baza zafałszowań żywności Probase 360 z systemem alertu e-mail.

Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami!

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.