W dniach 12-14 listopada 2019 r. w Geel (Belgia) odbyło się drugie spotkanie techniczne Centrum Wiedzy o Zafałszowaniach i Jakości Żywności. Warsztaty opierały się na wynikach pierwszego spotkania, które odbyło się w grudniu 2018 r. i miało na celu pogłębienie zrozumienia potrzeb wyrażonych przez zainteresowane organy.
Pierwszy warsztat
Podczas pierwszego warsztatu zwrócono szczególną uwagę na dwa obszary tematyczne:
Systemy wczesnego ostrzegania
Kompozycyjne bazy danych
Główne zagadnienia
Dla tych tematów zewnętrzni eksperci i usługodawcy przedstawili aktualny stan rzeczy jako podstawy do opracowania przyszłych działań. W szczególności uczestnicy warsztatów omawiali kwestie związane z tymi działaniami:
dostępność i warunki korzystania z baz danych i modeli statystycznych opracowanych przez dostawców komercyjnych usług
perspektywy i ograniczenia systemów wczesnego ostrzegania
Wykorzystanie baz danych w celach kontroli bezpieczeństwa
Przedstawiciele dostawców usług zaproponowali udostępnienie istotnych informacji dotyczących zawartości i funkcjonalności ich baz danych, w tym statusu walidacji. Jednakże niektóre aspekty ich modeli biznesowych, w tym własność intelektualna, muszą być respektowane przez użytkowników usług. Uczestnicy zgodzili się, że komercyjne rozwiązania w zakresie baz danych mogą być wykorzystywane przez organy państw członkowskich do celów kontroli bezpieczeństwa, a także do wspierania działań w zakresie kontroli urzędowych. Kilka państw członkowskich miało zastrzeżenia w odniesieniu do tego ostatniego aspektu z powodu ich praktyk krajowych. Ponieważ tworzenie nowych baz danych jest procesem wymagającym dużych nakładów finansowych, potencjalne przyszłe działania powinny koncentrować się na produktach rolno-spożywczych wysokiej jakości, np. posiadających oznaczenia geograficzne (ChNP/ChOG).
Systemy wczesnego ostrzegania
Systemy wczesnego ostrzegania służące wykrywaniu nieprawidłowości w łańcuchu żywnościowym nie są obecnie rutynowo stosowane w większości państw członkowskich, chociaż istnieją prototypy oparte na różnych zasadach (monitorowanie mediów, eksploracja tekstów, modelowanie danych dotyczących przepływów handlowych). Wszystkie państwa członkowskie były zdania, że systemy wczesnego ostrzegania poprawiłyby ich zdolność do zwalczania oszustw związanych z żywnością, a punktem wyjścia w procesie rozwoju powinno być porozumienie w sprawie zakresu i zamierzonego wykorzystania takich systemów (pojawiające się zagrożenia, portal wywiadowczy).
Ponadto państwa członkowskie zgodziły się, że na szczeblu UE należy opracować systemy wczesnego ostrzegania do wspólnego użytku przez organy i służby Komisji. Pełne sprawozdanie ze spotkania dostępne jest pod tym linkiem.
Jedną z dostępnych na rynku baz danych skupiających się na tematyce Food Fraud jest polskojęzyczna baza zafałszowań żywności Probase 360 z systemem alertu e-mail.
Przedsiębiorstwo nie podjęło wystarczających środków w celu wycofania z rynku wieprzowiny. Ponadto przetwórca mięsa poprosił swoich klientów o zignorowanie instrukcji NVWA...
W lipcu 2019 r. opublikowano badanie Spink’a i wsp., w którym uwzględniono wyniki ankiety przeprowadzonej w 2017 r. wśród członków INFOSAN, dotyczącej zapobiegania oszustwom żywnościowym...
Rynek zalewany jest informacjami o kolejnych zafałszowaniach żywności. Wszelkie standardy i historyczne przekonania o braku takich fałszerstw są obalane przez kolejne sensacyjne informacje. Co w takim razie czeka nas w 2020 roku.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.
Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco: