Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) nałożył na przedsiębiorstwo przetwórstwa mięsnego grzywnę w wysokości ponad 500 000 EUR. W 2018 r., pomimo nalegań NVWA, przedsiębiorstwo nie podjęło wystarczających środków w celu wycofania z rynku wieprzowiny, która była potencjalnie zanieczyszczona Salmonellą Goldcoast. Ponadto przetwórca mięsa poprosił swoich klientów o zignorowanie instrukcji NVWA, dotyczących wycofania produktów z rynku.
Kara związana z obrotem
NVWA traktuje tę sprawę bardzo poważnie. Według NVWA postępowanie firmy było celowe, a obroty przedsiębiorstwa przekraczają 10 mln EUR. Z tego powodu zdecydowano o nałożeniu grzywny związanej z obrotem w wysokości ponad 500 000 EUR. Po raz pierwszy NVWA nałożyło na przedsiębiorstwo taką grzywnę związaną z obrotem. Firma może się odwołać.
Identyfikacja źródła Salmonelli Goldcoast w 2018 roku
Pod koniec 2018 r. NVWA zidentyfikowała źródło zanieczyszczenia wieprzowiny Salmonellą Goldcoast w rzeźni trzody chlewnej. Dotyczyło to wieprzowiny, która została sprzedana między 4 czerwca a 24 października 2018 r. Zanieczyszczenie wyszło na jaw, ponieważ od lata 2018 roku w Holandii zidentyfikowano więcej niż zwykle pacjentów z Salmonellą Goldcoast. Linie logistyczne i typowanie DNA umożliwiły powiązanie tych pacjentów z konkretną rzeźnią. Przedmiotowa rzeźnia podjęła w październiku działania mające na celu zapobieżenie ewentualnemu ponownemu wystąpieniu tego zjawiska. W okresie od 4 czerwca do 24 października NVWA prowadziła szeroko zakrojoną kampanię, mającą na celu identyfikację całej wieprzowiny z rzeźni. Wszystkie zaangażowane przedsiębiorstwa (zajmujące się przetwórstwem mięsa), do których dostarczono wieprzowinę z tej rzeźni, w tym ukarane przedsiębiorstwo przetwórstwa mięsnego, musiały wycofać z rynku produkty, które w składzie zawierały wspomnianą wieprzowinę.
Jeżeli przedsiębiorstwa nie współpracują przy takim wycofaniu, stanowi to naruszenie ustawy o towarach i NVWA może nałożyć sankcje – tak uczyniono w tym przypadku. NVWA nie podała nazwy ukaranej firmy. W mediach można odszukać informacje, że dostarczała ona produkty mięsne do sieci Jumbo, Plus, Aldi i Hoogvliet.
Rynek zalewany jest informacjami o kolejnych zafałszowaniach żywności. Wszelkie standardy i historyczne przekonania o braku takich fałszerstw są obalane przez kolejne sensacyjne informacje. Co w takim razie czeka nas w 2020 roku.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.
Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco: