Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

NVWA nakłada na firmę grzywnę w wysokości pół miliona euro za brak współpracy podczas wycofywania wieprzowiny

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) nałożył na przedsiębiorstwo przetwórstwa mięsnego grzywnę w wysokości ponad 500 000 EUR. W 2018 r., pomimo nalegań NVWA, przedsiębiorstwo nie podjęło wystarczających środków w celu wycofania z rynku wieprzowiny, która była potencjalnie zanieczyszczona Salmonellą Goldcoast. Ponadto przetwórca mięsa poprosił swoich klientów o zignorowanie instrukcji NVWA, dotyczących wycofania produktów z rynku.

Kara związana z obrotem

NVWA traktuje tę sprawę bardzo poważnie. Według NVWA postępowanie firmy było celowe, a obroty przedsiębiorstwa przekraczają 10 mln EUR. Z tego powodu zdecydowano o nałożeniu grzywny związanej z obrotem w wysokości ponad 500 000 EUR. Po raz pierwszy NVWA nałożyło na przedsiębiorstwo taką grzywnę związaną z obrotem. Firma może się odwołać.

Identyfikacja źródła Salmonelli Goldcoast w 2018 roku

Pod koniec 2018 r. NVWA zidentyfikowała źródło zanieczyszczenia wieprzowiny Salmonellą Goldcoast w rzeźni trzody chlewnej. Dotyczyło to wieprzowiny, która została sprzedana między 4 czerwca a 24 października 2018 r. Zanieczyszczenie wyszło na jaw, ponieważ od lata 2018 roku w Holandii zidentyfikowano więcej niż zwykle pacjentów z Salmonellą Goldcoast. Linie logistyczne i typowanie DNA umożliwiły powiązanie tych pacjentów z konkretną rzeźnią. Przedmiotowa rzeźnia podjęła w październiku działania mające na celu zapobieżenie ewentualnemu ponownemu wystąpieniu tego zjawiska. W okresie od 4 czerwca do 24 października NVWA prowadziła szeroko zakrojoną kampanię, mającą na celu identyfikację całej wieprzowiny z rzeźni. Wszystkie zaangażowane przedsiębiorstwa (zajmujące się przetwórstwem mięsa), do których dostarczono wieprzowinę z tej rzeźni, w tym ukarane przedsiębiorstwo przetwórstwa mięsnego, musiały wycofać z rynku produkty, które w składzie zawierały wspomnianą wieprzowinę.

Jeżeli przedsiębiorstwa nie współpracują przy takim wycofaniu, stanowi to naruszenie ustawy o towarach i NVWA może nałożyć sankcje – tak uczyniono w tym przypadku. NVWA nie podała nazwy ukaranej firmy. W mediach można odszukać informacje, że dostarczała ona produkty mięsne do sieci Jumbo, Plus, Aldi i Hoogvliet.

Źródła:

 

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz temat: Food Fraud Przemysł mięsny

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.