Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sieć przestępcza zamieszana w dystrybucję skażonych małż, które spowodowały zatrucie pokarmowe

Kategoria:

Władze w Hiszpanii i Portugalii zdemaskowały sieć przestępczą obejmującą dystrybucję skażonych małż, które spowodowały zachorowanie ​​30 osób. 

Śledztwo

Śledztwem kierowało hiszpańskie biuro SEPRONA (dział ochrony przyrody i środowiska Gwardii Cywilnej), koordynowane przez Europol. W dochodzeniu uczestniczył również portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Gospodarczego i Bezpieczeństwa Żywności (ASAE), oraz sieć ds. Oszustw Żywnościowych Komisji Europejskiej.

Produkt

Nielegalne małże zostały pozyskane w Portugalii i przetrasportowane do Hiszpanii w okresie najbardziej intratnego sezonu letniego pod koniec wakacje. Po krótkim myciu, zanieczyszczone małże sprzedawano w marketach i w restauracjach. Ich mycie pozbawiło je zanieczyszczenia bakteriami, takich jak E. coli, ale nie wirusów, w tym norowirusa z grupy I i II oraz zapalenia wątroby typu A.

Zorganizowana grupa przestępcza, w skład której wchodzili kłusownicy, pośrednicy i firmy dystrybucyjne była odpowiedzialna za zatrucie pokarmowe co najmniej 27 osób w Hiszpanii.

Handel zanieczyszczonymi małżami

Grupa dochodzeniowa SEPRONA rozpoczęła dochodzenie w zeszłym roku po zatruciu 27 osób w różnych restauracjach w Kantabrii i Asturii. W wyniku dochodzeń stwierdzono nielegalne połowy w Portugalii i dwie trasy przemytu do Hiszpanii.

Operacja doprowadziła do 43 aresztowań - 39 w Hiszpanii i 4 w Portugalii, zajęto 38,5 ton małż o wartości 350 000 EUR (388 000 USD) i 80 000 EUR (89 000 USD) w gotówce oraz zabezpieczono  kryjówki, w których przechowywano małże pozyskane w Portugalii. Przeprowadzono sześć przeszukań i siedem inspekcji, w wyniku czego objęto dochodzeniem  11 przedsiębiorstw w związku z tymi nielegalnymi działaniami.

Sieć przestępcza działała przez co najmniej rok, zarabiając nawet do 9 milionów euro (9,9 miliona dolarów) sprzedając 1000 ton nielegalnie pozyskanych małży, które następnie były przejmowane przez 11 firm poddanych dochodzeniu . Proceder był wspierany przez duże zapotrzebowanie sektora hotelarsko-gastronomicznego na obszarach przybrzeżnych.

Nielegalnie złowione małże były zmieszane z legalnie złowionymi małżami, tak aby zapobiec identyfikowalności i łatwego ustalenia pochodzenie. Wytworzono również fałszywe dokumenty, które  wykorzystane zostały do zamaskowania prawdziwego pochodzenia małż.

Lokalne agencje i Hiszpańska Agencja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN) monitorują strefy ekstrakcji skorupiaków, wydając tymczasowe lub stałe zakazy takich działań, jeśli poziomy danego czynnika osiągają poziomy ryzyka.

Żródło:

https://elcierredigital.com/investigacion/212399038/guardia-civil-desmantelada-red-internacional-almejas-japonicas-espana.html

 

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.