Władze w Hiszpanii i Portugalii zdemaskowały sieć przestępczą obejmującą dystrybucję skażonych małż, które spowodowały zachorowanie 30 osób.
Śledztwo
Śledztwem kierowało hiszpańskie biuro SEPRONA (dział ochrony przyrody i środowiska Gwardii Cywilnej), koordynowane przez Europol. W dochodzeniu uczestniczył również portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Gospodarczego i Bezpieczeństwa Żywności (ASAE), oraz sieć ds. Oszustw Żywnościowych Komisji Europejskiej.
Produkt
Nielegalne małże zostały pozyskane w Portugalii i przetrasportowane do Hiszpanii w okresie najbardziej intratnego sezonu letniego pod koniec wakacje. Po krótkim myciu, zanieczyszczone małże sprzedawano w marketach i w restauracjach. Ich mycie pozbawiło je zanieczyszczenia bakteriami, takich jak E. coli, ale nie wirusów, w tym norowirusa z grupy I i II oraz zapalenia wątroby typu A.
Zorganizowana grupa przestępcza, w skład której wchodzili kłusownicy, pośrednicy i firmy dystrybucyjne była odpowiedzialna za zatrucie pokarmowe co najmniej 27 osób w Hiszpanii.
Handel zanieczyszczonymi małżami
Grupa dochodzeniowa SEPRONA rozpoczęła dochodzenie w zeszłym roku po zatruciu 27 osób w różnych restauracjach w Kantabrii i Asturii. W wyniku dochodzeń stwierdzono nielegalne połowy w Portugalii i dwie trasy przemytu do Hiszpanii.
Operacja doprowadziła do 43 aresztowań - 39 w Hiszpanii i 4 w Portugalii, zajęto 38,5 ton małż o wartości 350 000 EUR (388 000 USD) i 80 000 EUR (89 000 USD) w gotówce oraz zabezpieczono kryjówki, w których przechowywano małże pozyskane w Portugalii. Przeprowadzono sześć przeszukań i siedem inspekcji, w wyniku czego objęto dochodzeniem 11 przedsiębiorstw w związku z tymi nielegalnymi działaniami.
Sieć przestępcza działała przez co najmniej rok, zarabiając nawet do 9 milionów euro (9,9 miliona dolarów) sprzedając 1000 ton nielegalnie pozyskanych małży, które następnie były przejmowane przez 11 firm poddanych dochodzeniu . Proceder był wspierany przez duże zapotrzebowanie sektora hotelarsko-gastronomicznego na obszarach przybrzeżnych.
Nielegalnie złowione małże były zmieszane z legalnie złowionymi małżami, tak aby zapobiec identyfikowalności i łatwego ustalenia pochodzenie. Wytworzono również fałszywe dokumenty, które wykorzystane zostały do zamaskowania prawdziwego pochodzenia małż.
Lokalne agencje i Hiszpańska Agencja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN) monitorują strefy ekstrakcji skorupiaków, wydając tymczasowe lub stałe zakazy takich działań, jeśli poziomy danego czynnika osiągają poziomy ryzyka.
Rada UE dnia 16.12.2019 przyjęła konkluzje dotyczące dalszych kroków na rzecz lepszego zwalczania oszukańczych praktyk w łańcuchu rolno-spożywczym i odstraszania od takiej działalności.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.
Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco: