Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Oszuści przyznali się do fałszowania owoców morza o wartości 1,1 mln USD

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Kalmary jako ośmiornice

Przetwórcy owoców morza z Long Island w stanie Nowy Jork przyznali się do winy masowego błędnego etykietowania kałamarnic. Roy Tuccillo Senior i jego syn Roy Tuccillo Junior, właściciele firm Anchor Frozen Foods Inc i Advanced Frozen Foods Inc z USA, przyznali się do importu kałamarnicy olbrzymiej z Peru o wartości 1,1 mln USD, którą reklamowali i sprzedawali jako ośmiornicę.  Oszuści w latach 2011-2014 sprzedali łącznie ponad 51 ton fałszywych głowonogów do dziesięciu sklepów, które nie były świadome oszustwa.

Odrębne gatunki

Ośmiornice i kalmary są odrębnymi gatunkami o dużej różnorodności pod względem taksonomii, siedliska i cech fizycznych. Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) wymaga od firm poprawnej identyfikacji i nazewnictwa tych dwóch gatunków. W odniesieniu do wartości rynkowej ośmiornica ma wyższą cenę detaliczną od kałamarnicy.

Kary dla przedsiębiorców

Maksymalne wyroki dla Tuccillo Seniora i Tuccillo Juniora to pięć lat pozbawienia wolności, trzyletni nadzór po zwolnieniu i grzywna w wysokości do 250 000 USD. Korporacje mogą zostać objęte pięcioletnim wyrokiem w zawieszeniu i zapłacić grzywnę w wysokości do 500 000 USD.

Źródło: Departament Sprawiedliwości Stanów Zjednoczonych

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.