Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przejęcie z włoskich winnic zafałszowanych produktów o wartości ponad 4 mln euro

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Kontrola w Lazio

Włoskie Ministerstwo Zdrowia 18 listopada 2019 roku poinformowało o akcji karabinierów NAS z Rzymu wspomaganej przez Inspektorat Kontroli Jakości, skierowaną w sektor winiarski. W winnicy w Lazio stwierdzono liczne naruszenia, m.in. prowadzenie działalności przetwarzania i butelkowania wina bez wymaganego zezwolenia, niestosowanie planu samokontroli oraz braki higieniczno-sanitarne i strukturalne pomieszczeń. W ramach kontroli zajęto łącznie 90000 litrów sfermentowanego produktu winnego o wartości rynkowej około 4 mln euro i nakazano zamknięcie całego zakładu.

Kontrola w lombardzkiej winnicy

W tym samym dniu poinformowano również o wspólnej akcji karabinierów NAS z Cremony i mediolańskiej inspekcji kontroli nadużyć finansowych, w ramach której przejęto z lombardzkiej winnicy 3000 butelek wina z powodu wady oznakowania. Od kilku miesięcy sprzedawano wino opatrzone etykietą odmiany winorośli nieobecnej w rejestrach telematycznych, co było oszustwem handlowym.

Źródła:

http://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1_2_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&p=nas&id=1643

http://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1_2_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&p=nas&id=1650

Alert zafałszowań Food Fakty Probase 360

Bazując na danych zgromadzonych w bazie Probase 360, wino jest najczęściej fałszowanym alkoholem. W ciągu ostatniego roku odnotowaliśmy 89 przypadków fałszowania alkoholi, z czego 59 dotyczyło wina, najczęściej pochodzenia włoskiego (22 przypadki).  

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.