Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Fałszowanie oregano i olejku eterycznego – Opinia 19 ekspertów, Najnowszy biuletyn zapobiegania fałszerstwom botanicznym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Program Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom (BAPP-Botanical Adulterants Prevention Program) ogłasza publikację nowego biuletynu Botanical Adulterants Prevention Bulletin (BAPB) na temat ziół oregano i olejków eterycznych z oregano.

Popularność oregano

Oregano (Origanum vulgare subsp. hirtum; O. onites) jest jednym z najpopularniejszych ziół do użytku kulinarnego, szczególnie w krajach Półwyspu Arabskiego, Europy, Afryki Północnej i Ameryki Północnej. Sproszkowane oregano, wyciągi z ziół i olejek eteryczny z oregano są również popularne jako składniki suplementów diety, które w Stanach Zjednoczonych są sprzedawane głównie w sklepach ze zdrową żywnością. Suplementy diety z oregano w Stanach Zjednoczonych były 10. najlepiej sprzedającym się suplementem diety, którego roczna sprzedaż detaliczna wynosiła około 10 milionów USD w 2017 r., zgodnie z raportem Herb Market z 2018 r. opublikowanym w recenzowanym czasopiśmie HerbalGram American Botanical Council (ABC).

Oprócz stosowania w suplementach diety, olejek eteryczny z oregano jest zawarty jako składnik w preparatach przemysłu perfumeryjnego i kosmetycznego. Wiele gatunków roślin ma nazwę „oregano” jako część ich wspólnej nazwy i dlatego mogą być błędnie sprzedawane. Niektóre z tych gatunków są prawnie dozwolone do stosowania zamiennie, w zależności od ich przeznaczenia, podczas gdy stosowanie innych uznawane jest za fałszerstwo.

Fałszowanie oregano tańszymi materiałami roślinnymi

Problematyczne jest także zastąpienie zioła oregano niezadeklarowanymi, tańszymi materiałami roślinnymi w celu zwiększenia objętości (środki wypełniające), w tym przypadku można wyróżnić następujące rośliny: liść czystka (Cistus spp.), liść leszczyny (Corylus avellana), liść truskawki (Fragaria spp.), liść mirtu (Myrtus communis), liść oliwny (Olea europaea), liść majeranku (Origanum majorana), liść sumaka (Rhusspp.), cząber letni (Satureja hortensis), cząber zimowy (Satureja montana) i tymianek (Thymus spp.). Takie niewłaściwe zastępowanie i błędne etykietowanie wydaje się dość powszechne, zgodnie z wieloma artykułami opublikowanymi w ciągu ostatniej dekady.

Powstawanie i fałszowanie olejku oregano

Olejek oregano powstaje w wyniku destylacji naturalnie występującego olejku eterycznego w liściach oregano i innych nadziemnych częściach rośliny. Informacje o zafałszowaniu olejków eterycznych z oregano są rzadsze od przypadków zafałszowania samego zioła. Istnieją jednak opublikowane doniesienia o domieszce innych, tańszych olejków eterycznych z olejem oregano, a także o dodaniu czystych związków karwakrolu, tymolu lub limonenu (naturalnie występujących charakterystycznych związków chemicznych, występujących w prawdziwym olejku eterycznym z oregano, które czasami są wykonane przez syntezę chemiczną).

Biuletyn Zapobiegania Fałszerstwom Botanicznym nt. oregano

Biuletyn BAPB napisał dr Ezra Bejar, ekspert w badaniach botanicznych w San Diego w Kalifornii, zawiera listę znanych substancji fałszujących, podsumowuje obecne podejścia analityczne do wykrywania tych substancji oraz dostarcza informacji na temat nomenklatury, łańcucha dostaw i znaczenia rynkowego oregano. Omówiono także aspekty bezpieczeństwa znanych substancji fałszujących. BAPB został sprawdzony przez 19 ekspertów z sektora badań non-profit, kontraktowych laboratoriów analitycznych i przemysłu zielarskiego.

Dr Stefan Gafner, dyrektor ds. naukowych ABC i dyrektor techniczny BAPP, skomentował: „W przeszłości naukowcy badali głównie autentyczność oregano jako przyprawy, w której dodanie niezadeklarowanych innych materiałów roślinnych wydaje się dość powszechne. Nie jest jasne, czy te nieuczciwe praktyki występują również w łańcuchu dostaw suplementów diety, w którym dominują ekstrakty i produkty z olejków eterycznych. Jeśli tak, mamy nadzieję, że biuletyn oregano dostarczy firmom z branży oregano przydatnych informacji umożliwiających wykrycie zafałszowanych surowców.”

Biuletyn oregano to 19-ta publikacja z serii BAPB i 54-ta recenzowana publikacja opublikowana przez BAPP.

Źródło: http://cms.herbalgram.org/press/2019/Oregano_Herb_Oil_Botanical_Adulterants_Prevention_Bulletin.html

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.