Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ostatnie przypadki fałszowania oliwy z oliwek

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przejęcie 2 ton oliwy z oliwek w Palermo

Włoski Unaprol (Konsorcjum Włoskiej Oliwy z oliwek) 15 października poinformował o konfiskacie ponad 2 ton fałszywej oliwy z oliwek extra virgin w Palermo. Oliwa extra virgin w rzeczywistości była oliwą lampante. Według opracowania Unaprol na podstawie danych ICQRF (Centralnego inspektoratu Ochrony Jakości i Zapobiegania Oszustwom Produktów Rolno-spożywczych) fałszowanie lub niespełnienie wymagań dla oliwy z oliwek wzrosło o 87,5% w ciągu ostatniego dziesięciolecia.

Decyzje z Polski i z Czech

Problem fałszowania jakości nie dotyczy wyłącznie włoskiej oliwy z oliwek. Czeska inspekcja SZPI przekazała 11 października informację o niższej kategorii jakości oliwy oznaczonej jako extra virgin, pochodzącej z Hiszpanii. Natomiast polski IJHARS w ciągu ostatniego miesiąca opublikował decyzję z dnia 29 lipca 2019 (znak: KO.8230.8.10.2018) o niespełnieniu wymagań dla oliwy z oliwek extra virgin w przypadku produktów pochodzących z Grecji.

Źródła:

  1. http://www.unaprol.it/index.php/stampa/comunicati-stampa/1817-frodi-olio-doliva-fuori-legge-875-in-dieci-anni.html
  2. SZPI
  3. IJHARS

Alert zafałszowań FoodFakty Probase 360

Przypadki fałszowania żywności klasyfikujemy na bieżąco w bazie Probase 360. Dzięki nowej funkcji Probase 360 można w łatwy sposób otrzymać informację o aktualnym wzroście lub spadku ryzyka zafałszowania. Poniższe zdjęcie przedstawia wzrost ryzyka zafałszowania w ostatnich 30 dniach w przypadku oliwy z oliwek. Wartość „4” została wyróżniona kolorem czerwonym i oznacza wzrost ryzyka, ponieważ jest większa od średniej miesięcznej z ostatniego roku (średnia 1,58). W bazie sklasyfikowaliśmy już prawie 1300 przypadków fałszowania żywności.

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn