Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ostatnie przypadki fałszowania oliwy z oliwek

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przejęcie 2 ton oliwy z oliwek w Palermo

Włoski Unaprol (Konsorcjum Włoskiej Oliwy z oliwek) 15 października poinformował o konfiskacie ponad 2 ton fałszywej oliwy z oliwek extra virgin w Palermo. Oliwa extra virgin w rzeczywistości była oliwą lampante. Według opracowania Unaprol na podstawie danych ICQRF (Centralnego inspektoratu Ochrony Jakości i Zapobiegania Oszustwom Produktów Rolno-spożywczych) fałszowanie lub niespełnienie wymagań dla oliwy z oliwek wzrosło o 87,5% w ciągu ostatniego dziesięciolecia.

Decyzje z Polski i z Czech

Problem fałszowania jakości nie dotyczy wyłącznie włoskiej oliwy z oliwek. Czeska inspekcja SZPI przekazała 11 października informację o niższej kategorii jakości oliwy oznaczonej jako extra virgin, pochodzącej z Hiszpanii. Natomiast polski IJHARS w ciągu ostatniego miesiąca opublikował decyzję z dnia 29 lipca 2019 (znak: KO.8230.8.10.2018) o niespełnieniu wymagań dla oliwy z oliwek extra virgin w przypadku produktów pochodzących z Grecji.

Źródła:

  1. http://www.unaprol.it/index.php/stampa/comunicati-stampa/1817-frodi-olio-doliva-fuori-legge-875-in-dieci-anni.html
  2. SZPI
  3. IJHARS

Alert zafałszowań FoodFakty Probase 360

Przypadki fałszowania żywności klasyfikujemy na bieżąco w bazie Probase 360. Dzięki nowej funkcji Probase 360 można w łatwy sposób otrzymać informację o aktualnym wzroście lub spadku ryzyka zafałszowania. Poniższe zdjęcie przedstawia wzrost ryzyka zafałszowania w ostatnich 30 dniach w przypadku oliwy z oliwek. Wartość „4” została wyróżniona kolorem czerwonym i oznacza wzrost ryzyka, ponieważ jest większa od średniej miesięcznej z ostatniego roku (średnia 1,58). W bazie sklasyfikowaliśmy już prawie 1300 przypadków fałszowania żywności.

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.