Ostatnie przypadki fałszowania oliwy z oliwek
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
23.10.2019
Przejęcie 2 ton oliwy z oliwek w Palermo
Włoski Unaprol (Konsorcjum Włoskiej Oliwy z oliwek) 15 października poinformował o konfiskacie ponad 2 ton fałszywej oliwy z oliwek extra virgin w Palermo. Oliwa extra virgin w rzeczywistości była oliwą lampante. Według opracowania Unaprol na podstawie danych ICQRF (Centralnego inspektoratu Ochrony Jakości i Zapobiegania Oszustwom Produktów Rolno-spożywczych) fałszowanie lub niespełnienie wymagań dla oliwy z oliwek wzrosło o 87,5% w ciągu ostatniego dziesięciolecia.
Decyzje z Polski i z Czech
Problem fałszowania jakości nie dotyczy wyłącznie włoskiej oliwy z oliwek. Czeska inspekcja SZPI przekazała 11 października informację o niższej kategorii jakości oliwy oznaczonej jako extra virgin, pochodzącej z Hiszpanii. Natomiast polski IJHARS w ciągu ostatniego miesiąca opublikował decyzję z dnia 29 lipca 2019 (znak: KO.8230.8.10.2018) o niespełnieniu wymagań dla oliwy z oliwek extra virgin w przypadku produktów pochodzących z Grecji.
Źródła:
- http://www.unaprol.it/index.php/stampa/comunicati-stampa/1817-frodi-olio-doliva-fuori-legge-875-in-dieci-anni.html
- SZPI
- IJHARS
Alert zafałszowań FoodFakty Probase 360
Przypadki fałszowania żywności klasyfikujemy na bieżąco w bazie Probase 360. Dzięki nowej funkcji Probase 360 można w łatwy sposób otrzymać informację o aktualnym wzroście lub spadku ryzyka zafałszowania. Poniższe zdjęcie przedstawia wzrost ryzyka zafałszowania w ostatnich 30 dniach w przypadku oliwy z oliwek. Wartość „4” została wyróżniona kolorem czerwonym i oznacza wzrost ryzyka, ponieważ jest większa od średniej miesięcznej z ostatniego roku (średnia 1,58). W bazie sklasyfikowaliśmy już prawie 1300 przypadków fałszowania żywności.
Wybierz obszar:
Food Fraud
Autor: Michał Snopkiewicz
Przeczytaj także
-
16.10.2019
W fermie w San Zaccaria w prowincji Rawenna produkowano jaja ekologiczne, pomimo braku ogrodzonych obszarów zewnętrznych, sąsiadujących z szopą.
Czytaj więcej
-
09.10.2019
Według źródła, eksperci ds. Bezpieczeństwa żywności szacują, że fałszowane jest od 20 do 50% najwyższej jakości ryżu, a 20% niskiej jakości ryżu jest sprzedawane jako ryż wyższej jakości.
Czytaj więcej
-
02.10.2019
Kurkuma jest żółtą przyprawą o licznych korzyściach zdrowotnych, w tym przeciwzapalnych i antykancerogennych. Jednak ostatnie badania pokazują, że kurkuma uprawiana w Bangladeszu może zawierać wysokie stężenia ołowiu.
Czytaj więcej