Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Fałszowanie ryżu premium

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Według źródła eksperci ds. Bezpieczeństwa żywności szacują, że od 20 do 50% ryżu najwyższej jakości jest zafałszowane, a 20% niskiej jakości ryżu jest sprzedawane jako ryż wyższej jakości.

Typowe zafałszowania ryżu

Na zafałszowania podatne są następujące produkty: ryż brązowy, biały, mąka ryżowa, wafle ryżowe, olej ryżowy. Najczęstsze praktyki fałszowania to zastąpienie całości lub części ryżu premium ryżem niższej jakości lub tańszym (np. mieszanie ryżu premium Basmati z innym ryżem niskiej jakości o podobnym wyglądzie), zastąpienie porcji ryżu innymi substancjami (np. zastąpienie ryżu granulkami papieru, granulkami słodkich ziemniaków zmielonymi tak, by wyglądały jak ziarna ryżu, a nawet żywicami polimerowymi) i błędne oznaczenie wieku, pochodzenia lub marki ryżu

Fałszowanie ryżu a zagrożenie dla zdrowia

Najczęstsza praktyka fałszowania ryżu, poprzez zastąpienie wysokiej jakości ryżu niską, zwykle nie stwarza zagrożenia dla zdrowia. Niepokojące jest natomiast zastępowanie ryżu innymi substancjami oraz wprowadzanie do sprzedaży ryżu z wysokim poziomem pestycydów i innych zanieczyszczeń chemicznych. Stwierdzono nawet praktykę wprowadzania spleśniałego ryżu, zafałszowanego wybielaczem w celu usunięcia pleśni, następnie spryskanego syntetycznymi związkami, które nadają zapach charakterystyczny dla ryżu premium.

RAPORT O ZAFAŁSZOWANIACH ŻYWNOŚCI - TRENDY LIPIEC-SIERPIEŃ 2019

Źródła:

https://www.foodnavigator.com/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1386142519303324

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.