Według źródła eksperci ds. Bezpieczeństwa żywności szacują, że od 20 do 50% ryżu najwyższej jakości jest zafałszowane, a 20% niskiej jakości ryżu jest sprzedawane jako ryż wyższej jakości.
Typowe zafałszowania ryżu
Na zafałszowania podatne są następujące produkty: ryż brązowy, biały, mąka ryżowa, wafle ryżowe, olej ryżowy. Najczęstsze praktyki fałszowania to zastąpienie całości lub części ryżu premium ryżem niższej jakości lub tańszym (np. mieszanie ryżu premium Basmati z innym ryżem niskiej jakości o podobnym wyglądzie), zastąpienie porcji ryżu innymi substancjami (np. zastąpienie ryżu granulkami papieru, granulkami słodkich ziemniaków zmielonymi tak, by wyglądały jak ziarna ryżu, a nawet żywicami polimerowymi) i błędne oznaczenie wieku, pochodzenia lub marki ryżu
Fałszowanie ryżu a zagrożenie dla zdrowia
Najczęstsza praktyka fałszowania ryżu, poprzez zastąpienie wysokiej jakości ryżu niską, zwykle nie stwarza zagrożenia dla zdrowia. Niepokojące jest natomiast zastępowanie ryżu innymi substancjami oraz wprowadzanie do sprzedaży ryżu z wysokim poziomem pestycydów i innych zanieczyszczeń chemicznych. Stwierdzono nawet praktykę wprowadzania spleśniałego ryżu, zafałszowanego wybielaczem w celu usunięcia pleśni, następnie spryskanego syntetycznymi związkami, które nadają zapach charakterystyczny dla ryżu premium.
Kurkuma jest żółtą przyprawą o licznych korzyściach zdrowotnych, w tym przeciwzapalnych i antykancerogennych. Jednak ostatnie badania pokazują, że kurkuma uprawiana w Bangladeszu może zawierać wysokie stężenia ołowiu.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.
Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco: