Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Fałszowanie ryżu premium

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Według źródła eksperci ds. Bezpieczeństwa żywności szacują, że od 20 do 50% ryżu najwyższej jakości jest zafałszowane, a 20% niskiej jakości ryżu jest sprzedawane jako ryż wyższej jakości.

Typowe zafałszowania ryżu

Na zafałszowania podatne są następujące produkty: ryż brązowy, biały, mąka ryżowa, wafle ryżowe, olej ryżowy. Najczęstsze praktyki fałszowania to zastąpienie całości lub części ryżu premium ryżem niższej jakości lub tańszym (np. mieszanie ryżu premium Basmati z innym ryżem niskiej jakości o podobnym wyglądzie), zastąpienie porcji ryżu innymi substancjami (np. zastąpienie ryżu granulkami papieru, granulkami słodkich ziemniaków zmielonymi tak, by wyglądały jak ziarna ryżu, a nawet żywicami polimerowymi) i błędne oznaczenie wieku, pochodzenia lub marki ryżu

Fałszowanie ryżu a zagrożenie dla zdrowia

Najczęstsza praktyka fałszowania ryżu, poprzez zastąpienie wysokiej jakości ryżu niską, zwykle nie stwarza zagrożenia dla zdrowia. Niepokojące jest natomiast zastępowanie ryżu innymi substancjami oraz wprowadzanie do sprzedaży ryżu z wysokim poziomem pestycydów i innych zanieczyszczeń chemicznych. Stwierdzono nawet praktykę wprowadzania spleśniałego ryżu, zafałszowanego wybielaczem w celu usunięcia pleśni, następnie spryskanego syntetycznymi związkami, które nadają zapach charakterystyczny dla ryżu premium.

NOWY RAPORT O ZAFAŁSZOWANIACH ŻYWNOŚCI - TRENDY LIPIEC-SIERPIEŃ 2019

Alert Zafałszowań FoodFakty - Probase360

Ten oraz ponad 1200 innych przypadków znajdziesz w bazie Alert Zafałszowań FoodFakty - ProBase360, pozwalającej na śledzenie zafałszowań żywności na bieżąco oraz skrócenie czasu potrzebnego na analizę ryzyka. W ciągu ostatniego tygodnia opublikowaliśmy w bazie 59 przypadków fałszowania żywności

W ostatnich aktualizacjach rozbudowaliśmy funkcje statystyczne, które pozwalają teraz na bezpośrednie porównanie danych z ostatniego roku i ostatnich 30 dni dla wszystkich najważniejszych elementów wyróżnionych w bazie: kraju pochodzenia i zgłaszającego, elementu zafałszowanego, czynnika fałszującego i rodzaju zafałszowania.

Źródła:

https://www.foodnavigator.com/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1386142519303324

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn