Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Fałszowanie kurkumy chromianem ołowiu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W Bangladeszu oceniono praktykę dodawania do kurkumy chromianu ołowiu, żółtego pigmentu, stosowanego do wzmocnienia jasnego koloru.

W ramach badania zidentyfikowano i odwiedzono dziewięć głównych dystryktów produkujących kurkumę oraz dwa o minimalnej produkcji, przeprowadzono wywiady z 152 osobami z całego łańcucha dostaw i zebrano 524 próbki kurkumy, pigmentów, pyłu i gleby.

Zafałszowanie kurkumy w Bangladeszu

Produkcję zafałszowanej chromianem ołowiu kurkumy stwierdzono w siedmiu głównych dystryktach. Toksyczny związek dodawany jest zwykle podczas polerowania, najczęściej na polecenie handlarzy, którzy chcą sprzedawać kurkumę gorszej jakości po wyższej cenie. Problem identyfikowany jest również z popytem konsumentów, którzy oczekują jasnożółtej kurkumy.

Stężenia ołowiu były niższe w głównych dystryktach produkujących kurkumę – 11% próbek przekraczało limit obecności ołowiu według norm Bangladeszu (2,5 μg Pb/g kurkumy). W dystryktach Dhaka i Munshiganj o najwyższych wskaźnikach zanieczyszczenia (26% próbek przekraczających limity) naukowcy stwierdzili maksymalne stężenia ołowiu powyżej 1000 μg/g.

Bangladesz należy do wiodących producentów kurkumy. Po powodzi w latach osiemdziesiątych większość kurkumy została rozmoczona, co osłabiło kolor. Wtedy zaczęto dodawać do kurkumy chromian ołowiu. Według rolników i przetwórców praktyka ta jest dalej popularna, dzięki możliwości szybkiego zarobku na surowcu o gorszej jakości.

Potrzebna zmiana preferencji konsumentów

Prowadzone będą badania nad najlepszymi sposobami zmiany preferencji konsumentów wobec zdrowej kurkumy i powstrzymaniem fałszowania. Według naukowców lepsze technologie suszenia i przetwarzania kurkumy pomogą zmniejszyć potrzebę stosowania sztucznych barwników. Rygorystyczne kontrole bezpieczeństwa importowanej kurkumy skłoniły przetwórców przypraw w Bangladeszu do zmniejszenia ilości ołowiu w przyprawach przeznaczonych na eksport. Mimo to naukowcy zalecają stosowane skanerów rentgenowskich do wykrywania ołowiu i innych metali ciężkich w imporcie kurkumy.

Wyniki badania mogą zostać wykorzystane do poczynienia postępów na drodze do kurkumy niezawierającej ołowiu, która prawdopodobnie będzie wymagała połączenia wysiłków w celu zaangażowania konsumentów, producentów i innych zainteresowanych stron skoncentrowanych na bezpieczeństwie żywności i zdrowiu publicznym.

Alert Zafałszowań FoodFakty - Probase360

Ten oraz ponad 1170 innych przypadków znajdziesz w bazie Alert Zafałszowań FoodFakty - ProBase360, pozwalającej na śledzenie zafałszowań żywności na bieżąco oraz skrócenie czasu potrzebnego na analizę ryzyka. W ciągu ostatniego tygodnia opublikowaliśmy w bazie 23 nowe przypadki fałszowania żywności

Źródło: ScienceDirect

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.