Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Fałszowanie kurkumy chromianem ołowiu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W Bangladeszu oceniono praktykę dodawania do kurkumy chromianu ołowiu, żółtego pigmentu, stosowanego do wzmocnienia jasnego koloru.

W ramach badania zidentyfikowano i odwiedzono dziewięć głównych dystryktów produkujących kurkumę oraz dwa o minimalnej produkcji, przeprowadzono wywiady z 152 osobami z całego łańcucha dostaw i zebrano 524 próbki kurkumy, pigmentów, pyłu i gleby.

Zafałszowanie kurkumy w Bangladeszu

Produkcję zafałszowanej chromianem ołowiu kurkumy stwierdzono w siedmiu głównych dystryktach. Toksyczny związek dodawany jest zwykle podczas polerowania, najczęściej na polecenie handlarzy, którzy chcą sprzedawać kurkumę gorszej jakości po wyższej cenie. Problem identyfikowany jest również z popytem konsumentów, którzy oczekują jasnożółtej kurkumy.

Stężenia ołowiu były niższe w głównych dystryktach produkujących kurkumę – 11% próbek przekraczało limit obecności ołowiu według norm Bangladeszu (2,5 μg Pb/g kurkumy). W dystryktach Dhaka i Munshiganj o najwyższych wskaźnikach zanieczyszczenia (26% próbek przekraczających limity) naukowcy stwierdzili maksymalne stężenia ołowiu powyżej 1000 μg/g.

Bangladesz należy do wiodących producentów kurkumy. Po powodzi w latach osiemdziesiątych większość kurkumy została rozmoczona, co osłabiło kolor. Wtedy zaczęto dodawać do kurkumy chromian ołowiu. Według rolników i przetwórców praktyka ta jest dalej popularna, dzięki możliwości szybkiego zarobku na surowcu o gorszej jakości.

Potrzebna zmiana preferencji konsumentów

Prowadzone będą badania nad najlepszymi sposobami zmiany preferencji konsumentów wobec zdrowej kurkumy i powstrzymaniem fałszowania. Według naukowców lepsze technologie suszenia i przetwarzania kurkumy pomogą zmniejszyć potrzebę stosowania sztucznych barwników. Rygorystyczne kontrole bezpieczeństwa importowanej kurkumy skłoniły przetwórców przypraw w Bangladeszu do zmniejszenia ilości ołowiu w przyprawach przeznaczonych na eksport. Mimo to naukowcy zalecają stosowane skanerów rentgenowskich do wykrywania ołowiu i innych metali ciężkich w imporcie kurkumy.

Wyniki badania mogą zostać wykorzystane do poczynienia postępów na drodze do kurkumy niezawierającej ołowiu, która prawdopodobnie będzie wymagała połączenia wysiłków w celu zaangażowania konsumentów, producentów i innych zainteresowanych stron skoncentrowanych na bezpieczeństwie żywności i zdrowiu publicznym.

Alert Zafałszowań FoodFakty - Probase360

Ten oraz ponad 1170 innych przypadków znajdziesz w bazie Alert Zafałszowań FoodFakty - ProBase360, pozwalającej na śledzenie zafałszowań żywności na bieżąco oraz skrócenie czasu potrzebnego na analizę ryzyka. W ciągu ostatniego tygodnia opublikowaliśmy w bazie 23 nowe przypadki fałszowania żywności

Źródło: ScienceDirect

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn