Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Fałszowanie żywności - szara strefa handlu awokado

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wzrost cen awokado zwrócił uwagę karteli narkotykowych, które chcą kontrolować handel owocem. Rolnicy w Meksyku stoją w obliczu potencjalnej kradzieży i zastraszania. W czerwcu Agencja Raportowania Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji (OCCRP) informowała, że gangi w stanie Michoacán kradną około 48 ton awokado dziennie, a w ostatnim czasie w rejonie znaleziono 9 ciał, wyglądających na ofiary wojny pomiędzy kartelami, które próbują kontrolować lukratywny handel. Przemysł awokado w stanie Michoacán jest wart około 1,5 mld USD, a około 80% importowanego przez USA awokado pochodzi z tego obszaru.

Alert Zafałszowań FoodFakty - Probase360

Ten oraz ponad 1000 innych przypadków znajdziesz w bazie Alert Zafałszowań FoodFakty - ProBase360, pozwalającej na śledzenie zafałszowań żywności na bieżąco oraz skrócenie czasu potrzebnego na analizę ryzyka. W ciągu ostatniego tygodnia opublikowaliśmy w bazie 19 nowych przypadków fałszowania żywności

Źródło: OCCRP

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.