Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Fałszowanie mleka w Indiach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Fałszowanie mleka w Indiach

Indie, Madhya Pradesh. Dwaj mężczyźni, którzy zaczynali jako rowerowi sprzedawcy mleka, w ciągu 7 lat zostali właścicielami mienia wartego dziesiątki milionów rupii, dzięki produkcji i dostarczaniu sfałszowanego mleka. Po spędzeniu kilku lat w fabryce produkującej zafałszowane mleko otworzyli własny biznes. Według dochodzenia, w ciągu ostatnich 15 miesięcy wygenerowali obrót w wysokości 450 milionów rupii (ok. 5,8 mln euro) i zainwestowali 20 milionów rupii (ok. 260 tys. euro) w budowę fabryki. Do produkcji syntetycznego mleka stosowali nadtlenek wodoru, glukozę, mocznik, rafinowany olej i mleko w proszku.

Dystrybucja

Zafałszowane mleko i jego produkty uboczne dostarczano do Delhi, Haryany, Uttar Pradesh i Radżastanu. Policja odkryła, że ​​bracia kupowali codziennie 15 tysięcy litrów mleka od rolników i dostarczali co najmniej 25 tysięcy litrów.

Rząd stanowy postanowił wprowadzić surową ustawę o bezpieczeństwie narodowym w ramach walki z fałszowaniem mleka.

Alert Zafałszowań FoodFakty - Probase360

Ten oraz ponad 1000 innych przypadków znajdziesz w bazie Alert Zafałszowań FoodFakty - ProBase360, pozwalającej na śledzenie zafałszowań na bieżąco oraz skrócenie czasu potrzebnego na analizę ryzyka. W ciągu ostatniego tygodnia opublikowaliśmy w bazie 32 nowe przypadki fałszowania żywności.

Źródło: Link

 

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.