Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Fałszowanie mleka w Indiach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Fałszowanie mleka w Indiach

Indie, Madhya Pradesh. Dwaj mężczyźni, którzy zaczynali jako rowerowi sprzedawcy mleka, w ciągu 7 lat zostali właścicielami mienia wartego dziesiątki milionów rupii, dzięki produkcji i dostarczaniu sfałszowanego mleka. Po spędzeniu kilku lat w fabryce produkującej zafałszowane mleko otworzyli własny biznes. Według dochodzenia, w ciągu ostatnich 15 miesięcy wygenerowali obrót w wysokości 450 milionów rupii (ok. 5,8 mln euro) i zainwestowali 20 milionów rupii (ok. 260 tys. euro) w budowę fabryki. Do produkcji syntetycznego mleka stosowali nadtlenek wodoru, glukozę, mocznik, rafinowany olej i mleko w proszku.

Dystrybucja

Zafałszowane mleko i jego produkty uboczne dostarczano do Delhi, Haryany, Uttar Pradesh i Radżastanu. Policja odkryła, że ​​bracia kupowali codziennie 15 tysięcy litrów mleka od rolników i dostarczali co najmniej 25 tysięcy litrów.

Rząd stanowy postanowił wprowadzić surową ustawę o bezpieczeństwie narodowym w ramach walki z fałszowaniem mleka.

Alert Zafałszowań FoodFakty - Probase360

Ten oraz ponad 1000 innych przypadków znajdziesz w bazie Alert Zafałszowań FoodFakty - ProBase360, pozwalającej na śledzenie zafałszowań na bieżąco oraz skrócenie czasu potrzebnego na analizę ryzyka. W ciągu ostatniego tygodnia opublikowaliśmy w bazie 32 nowe przypadki fałszowania żywności.

Źródło: Link

 

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn