Wspólna operacja wielu włoskich władz doprowadziła do aresztowania jedenastu osób oraz zajęcia czterech firm. Dochodzenie koordynowane przez Prokuraturę w Lecce ujawniło nielegalny system, którym zarządzały trzy wzajemnie uzupełniające się stowarzyszenia
Podrabianie, fałszowanie pochodzenia i procesu fermentacji
System komercyjny umożliwiał uzyskanie taniego produktu winiarskiego, który następnie wprowadzano do obrotu jako produkt wysokiej jakości: wino ekologiczne, wino DOC (wł. Denominazione di Origine Controllata - kontrolowane oznaczenie pochodzenia) lub IGT (wl. Indicazione geografica tipica - typowe oznaczenie geograficzne). W szczególności zwrócono uwagę na stale obecną praktykę fermentacji, gdzie stosowano mieszaniny substancji cukrowych otrzymywanych z trzciny cukrowej i buraków, nielegalnie sprzedawanych na rzecz znanych i ważnych włoskich firm działających zarówno na terenie całego kraju, jak i za granicą. Bezprawna produkcja nadmiernej ilości win należących do znaków jakości poważnie szkodzi wolnej konkurencji.
Dochodzenie umożliwiło ujawnienie innego znanego już zjawiska, jakim jest przypisywanie pochodzenia włoskiego produktom UE, a nawet chronionych nazw pochodzenia. Wino hiszpańskie poprzez fałszerstwa stawało się winem włoskim DOC lub IGT. Stwierdzono również fałszowanie pochodzenia winogron. Operacja doprowadziło do zniszczenia trzech organizacji przestępczych, które wprowadzały fałszywe wino ekologiczne, DOC lub IGT po bardzo niskich cenach, konkurencyjnych dla przedsiębiorstw, które swoje produkty uzyskały zgodnie z obowiązującym prawem oraz praktykami winiarskimi.
Aresztowano jedenaście osób, w tym urzędnika
Łącznie aresztowano jedenaście osób, w tym urzędnika ICQRF (inspektorat ochrony jakości i zapobiegania oszustwom w produktach spożywczych), który pomagał organizacjom przestępczym.
70 milionów euro
Wartość konfiskat, przejętych produktów i struktur oszacowano na około 70 milinów euro.
Alert Zafałszowań FoodFakty - Probase360
Ten oraz ponad 900 innych przypadków znajdziesz w bazie Alert Zafałszowań FoodFakty - ProBase360, pozwalającej na śledzenie zafałszowań na bieżąco, skrócenie czasu potrzebnego na analizę ryzyka, generowanie fiszek PDF produktów zafałszowanych (przykładowa fiszka dostępna >> tutaj<<). W ciągu ostatniego tygodnia opublikowaliśmy w bazie 33 nowe przypadki fałszowania żywności.
Źródło: Link