Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Fałszowanie wina powodem aresztowania jedenastu osób

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wspólna operacja wielu włoskich władz doprowadziła do aresztowania jedenastu osób oraz zajęcia czterech firm. Dochodzenie koordynowane przez Prokuraturę w Lecce ujawniło nielegalny system, którym zarządzały trzy wzajemnie uzupełniające się stowarzyszenia

Podrabianie, fałszowanie pochodzenia i procesu fermentacji

System komercyjny umożliwiał uzyskanie taniego produktu winiarskiego, który następnie wprowadzano do obrotu jako produkt wysokiej jakości: wino ekologiczne, wino DOC (wł. Denominazione di Origine Controllata - kontrolowane oznaczenie pochodzenia) lub IGT (wl. Indicazione geografica tipica - typowe oznaczenie geograficzne). W szczególności zwrócono uwagę na stale obecną praktykę fermentacji, gdzie stosowano mieszaniny substancji cukrowych otrzymywanych z trzciny cukrowej i buraków, nielegalnie sprzedawanych na rzecz znanych i ważnych włoskich firm działających zarówno na terenie całego kraju, jak i za granicą. Bezprawna produkcja nadmiernej ilości win należących do znaków jakości poważnie szkodzi wolnej konkurencji.

Dochodzenie umożliwiło ujawnienie innego znanego już zjawiska, jakim jest przypisywanie pochodzenia włoskiego produktom UE, a nawet chronionych nazw pochodzenia.  Wino hiszpańskie poprzez fałszerstwa stawało się winem włoskim DOC lub IGT. Stwierdzono również fałszowanie pochodzenia winogron. Operacja doprowadziło do zniszczenia trzech organizacji przestępczych, które wprowadzały fałszywe wino ekologiczne, DOC lub IGT po bardzo niskich cenach, konkurencyjnych dla przedsiębiorstw, które swoje produkty uzyskały zgodnie z obowiązującym prawem oraz praktykami winiarskimi.

Aresztowano jedenaście osób, w tym urzędnika

Łącznie aresztowano jedenaście osób, w tym urzędnika ICQRF (inspektorat ochrony jakości i zapobiegania oszustwom w produktach spożywczych), który pomagał organizacjom przestępczym.

70 milionów euro

Wartość konfiskat, przejętych produktów i struktur oszacowano na około 70 milinów euro.

Alert Zafałszowań FoodFakty - Probase360

Ten oraz ponad 900 innych przypadków znajdziesz w bazie Alert Zafałszowań FoodFakty - ProBase360, pozwalającej na śledzenie zafałszowań na bieżąco, skrócenie czasu potrzebnego na analizę ryzyka, generowanie fiszek PDF produktów zafałszowanych (przykładowa fiszka dostępna >> tutaj<<). W ciągu ostatniego tygodnia opublikowaliśmy w bazie 33 nowe przypadki fałszowania żywności.

Źródło: Link

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.