Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zafałszowane mięso wieprzowe

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

25 czerwca ambasada Chin zwróciła się do Kanady o zawieszenie eksportu mięsa wieprzowego. Ambasada w oświadczeniu dla kanadyjskiej prasy przekazała, że powodem jest wykrycie przez chińskich inspektorów celnych pozostałości raktopaminy z dodatku paszowego. Stosowanie raktopaminy jest dozwolone w Kanadzie, ale zabronione w Chinach.

Podrobione weterynaryjne świadectwa zdrowia

Dalsze dochodzenie ujawniło, że oficjalne weterynaryjne świadectwa zdrowia dołączone do partii wieprzowiny eksportowanej do Chin były podrobione, a liczba tych fałszywych certyfikatów wynosiła do 188. Certyfikaty zostały wysłane do chińskich organów regulacyjnych za pośrednictwem oficjalnego kanadyjskiego kanału powiadamiania, co według władz chińskich uwidacznia luki w kanadyjskim systemie nadzoru eksportu mięsa. Strona kanadyjska uważa, że incydent jest przestępstwem kryminalnym, a kanadyjska Agencja Kontroli Żywności zidentyfikowała problem i poinformowała właściwe organy ścigania.

Alert Zafałszowań FoodFakty - Probase360

Ten oraz ponad 850 innych przypadków znajdziesz w bazie Alert Zafałszowań FoodFakty - ProBase360, pozwalającej na śledzenie zafałszowań na bieżąco, skrócenie czasu potrzebnego na analizę ryzyka, generowanie fiszek PDF produktów zafałszowanych (przykładowa fiszka dostępna >> tutaj<<). W ciągu ostatniego tygodnia opublikowaliśmy w bazie 28 nowe przypadki fałszowania żywności.

Źródło: Link

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.