Zafałszowane mięso wieprzowe
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
03.07.2019
25 czerwca ambasada Chin zwróciła się do Kanady o zawieszenie eksportu mięsa wieprzowego. Ambasada w oświadczeniu dla kanadyjskiej prasy przekazała, że powodem jest wykrycie przez chińskich inspektorów celnych pozostałości raktopaminy z dodatku paszowego. Stosowanie raktopaminy jest dozwolone w Kanadzie, ale zabronione w Chinach.
Podrobione weterynaryjne świadectwa zdrowia
Dalsze dochodzenie ujawniło, że oficjalne weterynaryjne świadectwa zdrowia dołączone do partii wieprzowiny eksportowanej do Chin były podrobione, a liczba tych fałszywych certyfikatów wynosiła do 188. Certyfikaty zostały wysłane do chińskich organów regulacyjnych za pośrednictwem oficjalnego kanadyjskiego kanału powiadamiania, co według władz chińskich uwidacznia luki w kanadyjskim systemie nadzoru eksportu mięsa. Strona kanadyjska uważa, że incydent jest przestępstwem kryminalnym, a kanadyjska Agencja Kontroli Żywności zidentyfikowała problem i poinformowała właściwe organy ścigania.
Alert Zafałszowań FoodFakty - Probase360
Ten oraz ponad 850 innych przypadków znajdziesz w bazie Alert Zafałszowań FoodFakty - ProBase360, pozwalającej na śledzenie zafałszowań na bieżąco, skrócenie czasu potrzebnego na analizę ryzyka, generowanie fiszek PDF produktów zafałszowanych (przykładowa fiszka dostępna >> tutaj<<). W ciągu ostatniego tygodnia opublikowaliśmy w bazie 28 nowe przypadki fałszowania żywności.
Źródło: Link
Wybierz obszar:
Food Fraud
Autor: FoodFakty
Przeczytaj także
-
26.06.2019
W ostatniej wspólnej operacji Europolu i Interpolu przejęto zafałszowaną żywność i napoje o łącznej wartości ponad 100 mln euro. W międzynarodowej operacji OPSON wzięło udział 78 krajów. Przejęto 16 000 ton żywności i 33 mln litrów napojów.
Czytaj więcej
-
19.06.2019
W minionym tygodniu w bazie Probase360 Food Fraud Alert opublikowaliśmy 20 przypadków zafałszowań żywności. Jeden z ciekawszych odnosi się do szynek Prosciutto di Parma i San Daniele (Chroniona Nazwa Pochodzenia).
Czytaj więcej
-
20.04.2019
Z materiałów kontroli Inspekcji Handlowej wynika, że jakość handlowa jaj nie była właściwa, o czym świadczył ogólny odsetek stwierdzonych niezgodności na poziomie 19,6 proc. Rozmiar stwierdzonych nieprawidłowości wskazuje na zasadność kontynuowania kontroli jakości i prawidłowości oznakowania oferowanych jaj.
Czytaj więcej