Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

35% podróbek Prosciutto di Parma i San Daniele

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W minionym tygodniu w bazie Probase360 Food Fraud Alert opublikowaliśmy 20 przypadków zafałszowań żywności. Jeden z ciekawszych odnosi się do szynek Prosciutto di Parma i San Daniele (Chroniona Nazwa Pochodzenia)

Nawet 35% Prosciutto di Parma i San Daniele to podróbki

Nawet 35% Prosciutto di Parma i szynki San Daniele to podróbki. Doniesienia o olbrzymim oszustwie i skandalu. Według szacunków eksportów każdego tygodnia nawet 80 000 nóg wieprzowych, które nie nadają się do produkcji szynki San Daniele i Prosciutto di Parma wchodzi do obiegu w nieuczciwy sposób, a następnie jest sprzedawanych w delikatesach i najlepszych supermarketach. Zastrzeżenie dotyczy przekroczenia masy świń poddawanych do uboju. Skala problemu jest wysoka. 13 czerwca informowano o problemach jednostki certyfikującej szynkę parmeńską, m.in. masowej rezygnacji inspektorów i braku możliwości certyfikacji. Dodatkowo dochodzą informacje, że konsorcjum szynki parmeńskiej, odpowiedzialne za ochronę produktu nie podejmuje żadnych działań przeciwko oszustom, pomimo wcześniejszych doniesień. Prokuratura w Parmie prowadzi dochodzenie w tej sprawie.

Ten oraz ponad 800 innych przypadków znajdziesz w bazie Alert Zafałszowań FoodFakty - ProBase360, umożliwiającej oprócz analizy poszczególnych przypadków zafałszowań, także generowanie fiszek PDF  produktów zafałszowanych (przykładowa fiszka dostępna >> tutaj<<)

Szynki Prosciutto di Parma i San Daniele
Podrabianie

 

Źródło: https://ilfattoalimentare.it

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.