Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

35% podróbek Prosciutto di Parma i San Daniele

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W minionym tygodniu w bazie Probase360 Food Fraud Alert opublikowaliśmy 20 przypadków zafałszowań żywności. Jeden z ciekawszych odnosi się do szynek Prosciutto di Parma i San Daniele (Chroniona Nazwa Pochodzenia)

Nawet 35% Prosciutto di Parma i San Daniele to podróbki

Nawet 35% Prosciutto di Parma i szynki San Daniele to podróbki. Doniesienia o olbrzymim oszustwie i skandalu. Według szacunków eksportów każdego tygodnia nawet 80 000 nóg wieprzowych, które nie nadają się do produkcji szynki San Daniele i Prosciutto di Parma wchodzi do obiegu w nieuczciwy sposób, a następnie jest sprzedawanych w delikatesach i najlepszych supermarketach. Zastrzeżenie dotyczy przekroczenia masy świń poddawanych do uboju. Skala problemu jest wysoka. 13 czerwca informowano o problemach jednostki certyfikującej szynkę parmeńską, m.in. masowej rezygnacji inspektorów i braku możliwości certyfikacji. Dodatkowo dochodzą informacje, że konsorcjum szynki parmeńskiej, odpowiedzialne za ochronę produktu nie podejmuje żadnych działań przeciwko oszustom, pomimo wcześniejszych doniesień. Prokuratura w Parmie prowadzi dochodzenie w tej sprawie.

Ten oraz ponad 800 innych przypadków znajdziesz w bazie Alert Zafałszowań FoodFakty - ProBase360, umożliwiającej oprócz analizy poszczególnych przypadków zafałszowań, także generowanie fiszek PDF  produktów zafałszowanych (przykładowa fiszka dostępna >> tutaj<<)

Szynki Prosciutto di Parma i San Daniele
Podrabianie

 

Źródło: https://ilfattoalimentare.it

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.