Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

780 ton zafałszowanego mielonego mięsa z Polski rozdane potrzebującym we Francji

Kategoria: Alerty, Bezpieczeństwo Żywności

Władze francuskie wszczęły dochodzenie w sprawie przypadku zafałszowania żywności z udziałem francuskich i polskich firm podejrzanych o dostarczanie na cele dobroczynne mielonego mięsa o wyjątkowo niskiej jakości. 

1500 ton zafałszowanego mięsa

Francuska agencja ds. Zwalczania nadużyć finansowych poinformowała w piątek, że francuska firma przekazywała, w ramach programu finansowanego przez europejski fundusz pomocowy, 1500 ton mrożonych steków o wartości 5,2 miliona euro (5,9 miliona dolarów) na rzecz organizacji charytatywnych działających we Francji, zakupionych wcześniej od polskiego dostawcy. Śledczy podejrzewają, że inna francuska firma działa jako pośrednik. Proceder miał odbywać się od lipca 2018. W tym czasie organizacje rozdały potrzebującym 780 ton zafałszowanej żywności.

Niska jakość produktu

Próbki mięsa nie spełniały francuskich standardów związanych z zawartością tłuszczu oraz zawierały tkankę niskiej jakości. Analiza wykazała, że steki nie zawierały mięsa, ale tłuszcz i skórę oraz skrobię i soję. Wykryto również obecność przetworzonego mięsa. Analiza wykazała jednak, że jedzenie steków jest nieszkodliwe.

Masowe wycofanie

Jak podają wyniki dochodzenia francuska firma zdołała sprzedać prawie 7 milionów sztuk mielonego mięsa, wyprodukowanego w Polsce, aby obniżyć koszty produkcji i zwiększyć marżę. Cztery organizacje charytatywne, które dystrybuują około 78 000 ton żywności rocznie, zostały wezwane do wycofania żywności. Wyniki dochodzenia zostaną przedstawione urzędnikom wymiaru sprawiedliwości. Oszuści mają zostać skazani na 2 lata więzienia i 1,5 mln euro grzywny.

Źródło:

https://www.rtl.fr/actu/justice-faits-divers/fraude-780-tonnes-de-faux-steak-distribuees-aux-demunis-7797787167

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn