Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Przejęcie w Europie 51 ton zafałszowanego tuńczyka

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Sposób fałszowania tuńczyka

Szkoccy śledczy pomogli przerwać oszustwo z udziałem tuńczyka o wartości 200 mln euro. Oszustwo dotyczyło ryb, które konserwowano za pomocą środków chemicznych, a następnie sprzedawano jako świeże. Tuńczyka nielegalnie traktowano ekstraktami roślinnymi, zawierającymi wysokie stężenie azotanów, nadając w ten sposób "świeżości" poprzez zmianę koloru tuńczyka.

Przebieg śledztwa

Dochodzenie prowadzono w ramach operacji Opson, przy współpracy 11 krajów. Pobierano próbki ze statków rybackich i zakładów przetwórczych w całej Europie, a łącznie przejęto 51 ton zamrożonego tuńczyka (większość w Hiszpanii, gdzie toczy się dochodzenie karne). Według szacunków szkockich specjalistów ds. standardów żywności, każdego roku przestępstwa żywnościowe kosztują gospodarkę Wielkiej Brytanii 1,17 miliarda funtów rocznie.

Źródło: Link

Trendy zafałszowań żywności

Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy na podstawie danych zawartych w bazie Probase 360 dwa raporty, zawierające najważniejsze trendy zafałszowań, obejmujące marzec-kwiecień 2019 oraz maj-czerwiec 2019. Pliki dostępne są do pobrania w e-bibliotece. Kolejne materiały będziemy publikować cyklicznie na łamach portalu FoodFakty - zachęcamy do śledzenia! W bazie Probase 360 zgromadziliśmy od początku 2018 roku już 1000 przypadków zafałszowań.

ZAFAŁSZOWANIA ŻYWNOŚCI - TRENDY MARZEC-KWIECIEŃ 2019

ZAFAŁSZOWANIA ŻYWNOŚCI - TRENDY MAJ-CZERWIEC 2019

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.