Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przejęcie w Europie 51 ton zafałszowanego tuńczyka

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Sposób fałszowania tuńczyka

Szkoccy śledczy pomogli przerwać oszustwo z udziałem tuńczyka o wartości 200 mln euro. Oszustwo dotyczyło ryb, które konserwowano za pomocą środków chemicznych, a następnie sprzedawano jako świeże. Tuńczyka nielegalnie traktowano ekstraktami roślinnymi, zawierającymi wysokie stężenie azotanów, nadając w ten sposób "świeżości" poprzez zmianę koloru tuńczyka.

Przebieg śledztwa

Dochodzenie prowadzono w ramach operacji Opson, przy współpracy 11 krajów. Pobierano próbki ze statków rybackich i zakładów przetwórczych w całej Europie, a łącznie przejęto 51 ton zamrożonego tuńczyka (większość w Hiszpanii, gdzie toczy się dochodzenie karne). Według szacunków szkockich specjalistów ds. standardów żywności, każdego roku przestępstwa żywnościowe kosztują gospodarkę Wielkiej Brytanii 1,17 miliarda funtów rocznie.

Źródło: Link

Trendy zafałszowań żywności

Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy na podstawie danych zawartych w bazie Probase 360 dwa raporty, zawierające najważniejsze trendy zafałszowań, obejmujące marzec-kwiecień 2019 oraz maj-czerwiec 2019. Pliki dostępne są do pobrania w e-bibliotece. Kolejne materiały będziemy publikować cyklicznie na łamach portalu FoodFakty - zachęcamy do śledzenia! W bazie Probase 360 zgromadziliśmy od początku 2018 roku już 1000 przypadków zafałszowań.

ZAFAŁSZOWANIA ŻYWNOŚCI - TRENDY MARZEC-KWIECIEŃ 2019

ZAFAŁSZOWANIA ŻYWNOŚCI - TRENDY MAJ-CZERWIEC 2019

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.