Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Pierwsza polska baza produktów zafałszowanych Food Fraud Probase360 – ponad 100 produktów zafałszowanych w 2019 roku

Pobierz materiały

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes i Wydarzenia

Wstęp

Wymogi najważniejszych standardów jakości w tym BRC i IFS wymagają od producentów przeprowadzania analizy ryzyka wystąpienia zafałszowań produktów. Jednym z niezbędnych elementów do jej wykonania jest rzetelna informacja o występujących przypadkach zafałszowań produktów pojawiających się na rynku.

Zafałszowania żywności

Ubiegłe lata to szereg afer wywołanych fałszowaniem żywności. W zależności od źródeł szacuje się, że oszustwa w branży spożywczej kosztują światowy przemysł spożywczy 20-50 miliardów USD rocznie. Zjawisko fałszowania żywności zostało wskazane przez wiele instytucji jako jedno z kluczowych zagrożeń dla branży spożywczej. Prywatne standardy jakości takie jak BRC oraz IFS wprowadziły wymóg analizy ryzyka zafałszowań. Żeby prawidłowo wykonać analizy, należy mieć dostęp do informacji o tym jakie nowe zafałszowania pojawiają się na rynku. Dopóki nie powstanie oficjalna platforma UE, pomocnym narzędziem będą bazy online, gromadzące przypadki zafałszowań żywności z możliwie wszystkich dostępnych źródeł, w tym priorytetowo z oficjalnych źródeł wielu krajów.

Spełnij wymogi standardu IFS i BRC i bądź na bieżąco z nowymi zafałszowaniami na rynku

Ruszyła właśnie polska baza zafałszowań Food Fraud Probase360, pierwsza dostępna w języku polskim baza on-line aktualizowana na bieżąco w czasie rzeczywistym. Projekt realizowany przez zespół specjalistów, gromadzi dane poprzez screening kilkudziesięciu różnych źródeł publikujących informacje o zafałszowaniach żywności od początku 2018 roku, analizuje je, tłumaczy na język polski i udostępnia w wielofunkcyjnej bazie Probase360. Obecnie w bazie jest ponad 600 zgłoszeń, z czego  ponad 100 zgłoszeń to już rok 2019. Dodatkowo sukcesywnie baza uzupełniana jest o rekomendacje działań zapobiegawczych z oficjalnych przewodników, opracowań UE oraz rekomendacji dotyczących badań laboratoryjnych. Jest to proste i intuicyjne narzędzie, posiadające możliwość filtrowania treści oraz automatycznego generowania przydatnych w analizie wykresów. System zapewnia również możliwość otrzymywania alertów o nowych przypadkach.

Przykładowe przypadki zafałszowań

Produkt: Wino Chianti

Produkt: Mortadela

Szerokie możliwości filtrowania produktów

Intuicyjny i przejrzysty interfejs

Informacje szczegółowe do poziomu elementów zafałszowanych

Informacje w bazie

W pierwszej kolejności w bazie znajdują się informacje kluczowe z perspektywy rynku polskiego, wszystkie wprowadzane dane podlegają wcześniejszej klasyfikacji i analizie przyczyn, co pozwala na wzbogacenie informacji płynących z tych danych. Baza jest uzupełniana codziennie i już dostępna w systemie abonamentowym dla wszystkich zainteresowanych.

Szczegóły oferty zawarte w załączonej broszurce. Dla producentów żywności dostęp do bazy już za niespełna 7 złotych dziennie.

W ramach dodatkowej usługi możliwe jest utworzenie dedykowanego raportu w oparciu o dane historyczne (starsze od 2018 roku) spoza bazy Probase.

Baza zafałszowanych produktów Probase360 jest częścią projektu FoodFakty.pl

Wspólnie Budujemy Kulturę Bezpieczeństwa Żywności

Szczegóły związane z funkcjonalnością i korzystaniem z ProBase 360 dostępne po wypełnieniu formularza poniżej:

 

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: ProBase360

Wypełnij formularz w celu pobrania materiałów

  • W celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów, wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.)

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn