Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Decyzja IJHARS dotycząca zafałszowania Chronionego Oznaczenia Geograficznego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ostatnim tygodniu Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywyczych opublikowała ciekawą decyzję z dnia 7 czerwca 2019 r., dotyczącą zafałszowanego produktu "Kiełbasa biała parzona z wielkopolski".

Stwierdzona przez IJHARS nieprawidłowość

Nazwa „Kiełbasa biała parzona z wielkopolski” wprowadza w błąd sugerując że jest to produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne, tj. „Kiełbasa biała parzona wielkopolska”. Powyższe narusza art. 7 ust. 1 lit. a rozporządzenia (WE) nr 1169/2011 oraz art. 3 pkt 10 lit. b ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Produkty z Chronioną Nazwą Pochodzenia lub z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym są często podrabiane, szczególnie we Włoszech.

Źródło: Link

Trendy zafałszowań żywności

Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy na podstawie danych zawartych w bazie Probase 360 dwa raporty, zawierające najważniejsze trendy zafałszowań, obejmujące listopad-grudzień 2018 oraz styczeń-luty 2019. Pliki dostępne są do pobrania w e-bibliotece. Kolejne materiały będziemy publikować cyklicznie na łamach portalu FoodFakty - zachęcamy do śledzenia! W bazie Probase 360 zgromadziliśmy od początku 2018 roku już blisko 1000 przypadków zafałszowań.

ZAFAŁSZOWANIA ŻYWNOŚCI - TRENDY LISTOPAD-GRUDZIEŃ 2018

ZAFAŁSZOWANIA ŻYWNOŚCI - TRENDY STYCZEŃ-LUTY 2019

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.