Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przekroczony limit zawartości wody w kotletach z kurczaka, które trafiały do potrzebujących we Francji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Po aferze fałszowania żywności, związanej z polskim mięsem wołowym francuskie służby wykryły zbyt dużą zawartość wody w kotletach z kurczaka.

Wzmocnienie kontroli

Francuskie służby zostały zmobilizowane do wzmocnienia kontroli realizacji zamówień publicznych, udzielanych w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD). Postanowiono zintensyfikować kontrole przeprowadzane przez służby państwowe do końca tego roku.

Analiza produktów w laboratoriach

Działania uzupełniające doprowadziły do ​​analizy w laboratoriach DGCCRF (Dyrekcja Generalna ds. Konkurencji, Spraw Konsumenckich i Kontroli Nadużyć Finansowych) próbek lasagne z łososiem oraz mrożonych kotletów z kurczaka. Kontrola nad lasagne z łososiem pozwoliła zapewnić zgodność ze specyfikacjami producenta. Z drugiej strony, zgodnie z analizami przeprowadzonymi przez DGCCRF, kotlety z kurczaka miały zawartość wody wyższą niż dopuszczalna norma. Nie wykluczono, że było to oszustwo ekonomiczne, pozwalające przedsiębiorstwu zwiększyć masę produktów, które sprzedaje. Produkty spełniały wymagania zdrowotne.

Dalsze działania, producent z Danii

Stowarzyszenia dystrybuujące pomoc żywnościową zostały niezwłocznie poinformowane o tych wynikach analitycznych i natychmiast zawiesiły dystrybucję w oczekiwaniu na dokładne zbadanie analiz. Po konsultacjach z różnymi organami i stowarzyszeniami postanowiono wznowić dystrybucję kotletów. DGCCRF przeprowadziła szczegółowe dochodzenie w sprawie spółki dostarczającej te produkty stowarzyszeniom i poinformowała o problemie władze duńskie, ponieważ firma produkująca wspomniane kotlety znajduje się w Danii. Dochodzenie musi umożliwić zrozumienie tych anomalii i ustalenie, czy są one związane z możliwym oszustwem.

Fundusz FEAD we Francji

Pomoc żywnościowa dla osób najbardziej potrzebujących jest finansowana w szczególności z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD). We Francji fundusz wykorzystywany jest na zakup środków spożywczych w imieniu czterech stowarzyszeń partnerskich: Francuskiego Czerwonego Krzyża, Francuskiej Federacji Banków Żywności, Restaurants du Cœur oraz Secours Populaire, które za pośrednictwem swoich sieci dystrybuują 78 000 ton żywności rocznie. W 2018 r. na zakup mrożonych kotletów drobiowych przeznaczono 3,5 mln euro.

Alert Zafałszowań FoodFakty - Probase360

Ten oraz ponad 1100 innych przypadków znajdziesz w bazie Alert Zafałszowań FoodFakty - ProBase360, pozwalającej na śledzenie zafałszowań żywności na bieżąco oraz skrócenie czasu potrzebnego na analizę ryzyka. W ciągu ostatniego tygodnia opublikowaliśmy w bazie 47 nowych przypadków fałszowania żywności

Źródło: DGCCRF

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.