Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Fałszowanie żywności - włoskie kontrole w sektorze warzyw i owoców

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Włoskie Ministerstwo Zdrowia przekazało informację o ostatnio przeprowadzonych kontrolach w sektorze warzyw i owoców. Stwierdzono niezgodności, w tym fałszowanie żywności.

Przejęcie ponad 60 ton produktów

Carabinieri z Wenecji przejęli 60 ton mrożonych warzyw o wartości 150 000 euro z powodu braku identyfikowalności. Ponadto wykryto brak instrukcji HACCP, a firma nie była zarejestrowana jako spożywcza.

Z kolei Władze w Neapolu przejęły z chłodni około 2 tony owoców, warzyw oraz przetworów warzywnych z powodu działalności prowadzonej bez zezwolenia. Wartość przejętych produktów wynosiła około 7 000 euro. Zajęto też urządzenia o wartości około 10 000 euro.

Alert Zafałszowań FoodFakty - Probase360

Ten oraz ponad 1100 innych przypadków znajdziesz w bazie Alert Zafałszowań FoodFakty - ProBase360, pozwalającej na śledzenie zafałszowań żywności na bieżąco oraz skrócenie czasu potrzebnego na analizę ryzyka. W ciągu ostatniego tygodnia opublikowaliśmy w bazie 30 nowych przypadków fałszowania żywności

Źródło: Włoskie Ministerstwo Zdrowia

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn