Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Właściciel zakładu przetwórstwa mięsnego z USA fałszował testy na obecność E. coli

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Właściciel zakładu przetwórstwa mięsnego z siedzibą w Stafford przyznał się do fałszowania testów na obecność E. coli. Przedsiębiorcę oskarżono o sfałszowanie 36 dokumentów, dotyczących łącznie 52 wymazów z tuszy oraz próbek mielonej wołowiny. Wspomniane dokumenty przedstawiają, że wymagane testy zostały przeprowadzone przez certyfikowane laboratorium, a wszystkie 52 próbki wykazały negatywny wynik na E. coli. W rzeczywistości żadne laboratorium nie przebadało wspomnianych wymazów i próbek, a 36 dokumentów zostało zafałszowanych przy użyciu firmowego papieru laboratorium, który uzyskano z poprzednich testów przeprowadzonych przez to laboratorium. Właściciel przyznał, że dokumenty były sfałszowane, a jego firma nie pobrała i nie przekazała próbek do badań.

Alert Zafałszowań FoodFakty - Probase360

Ten oraz ponad 1050 innych przypadków znajdziesz w bazie Alert Zafałszowań FoodFakty - ProBase360, pozwalającej na śledzenie zafałszowań żywności na bieżąco oraz skrócenie czasu potrzebnego na analizę ryzyka. W ciągu ostatniego tygodnia opublikowaliśmy w bazie 18 nowych przypadków fałszowania żywności

Źródło: Link do źródła

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn