Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Fałszywe jaja ekologiczne we Włoszech i złe traktowanie kur

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Fałszywe jaja ekologiczne

W fermie w San Zaccaria w prowincji Rawenna produkowano jaja ekologiczne, pomimo braku ogrodzonych obszarów zewnętrznych, sąsiadujących z szopą. Z powodu braku wybiegu jaja nie mogły zostać klasyfikowane jako ekologiczne.

Złe traktowanie kur

Dochodzenie we Włoszech przeprowadzone zostało przez stowarzyszenie dobrostanu zwierząt Essere Animali, które opublikowało filmy, przedstawiające przede wszystkim dramatyczne warunki, w jakich hodowane są kury. Filmy zostały nagrane incognito w 3 gospodarstwach: Castrocaro, San Zaccaria i Vergereto, należących do tej samej firmy. Stwierdzono złe traktowanie i przemoc wobec zwierząt oraz zaniedbania ze strony pracowników i ekstremalne warunki życia kur. Po wyświetleniu materiału przez TG1, włoska federacja rolnictwa biologicznego FederBio potępiła fałszywe ekologiczne hodowle kurczaków. Fermy dostarczały jaja dla grup Eurovo i Sabbatani.

Alert Zafałszowań FoodFakty - Probase360

Ten oraz ponad 1200 innych przypadków znajdziesz w bazie Alert Zafałszowań FoodFakty - ProBase360, pozwalającej na śledzenie zafałszowań żywności na bieżąco oraz skrócenie czasu potrzebnego na analizę ryzyka. W ciągu ostatniego tygodnia opublikowaliśmy w bazie 37 przypadków fałszowania żywności

Źródło: https://www.essereanimali.org/2019/10/il-tg1-diffonde-la-nostra-indagine-negli-allevamenti-di-galline/

SPRAWDŹ RAPORT O ZAFAŁSZOWANIACH ŻYWNOŚCI - TRENDY LIPIEC-SIERPIEŃ 2019

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn