Fałszywe jaja ekologiczne we Włoszech i złe traktowanie kur
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
16.10.2019
Fałszywe jaja ekologiczne
W fermie w San Zaccaria w prowincji Rawenna produkowano jaja ekologiczne, pomimo braku ogrodzonych obszarów zewnętrznych, sąsiadujących z szopą. Z powodu braku wybiegu jaja nie mogły zostać klasyfikowane jako ekologiczne.
Złe traktowanie kur
Dochodzenie we Włoszech przeprowadzone zostało przez stowarzyszenie dobrostanu zwierząt Essere Animali, które opublikowało filmy, przedstawiające przede wszystkim dramatyczne warunki, w jakich hodowane są kury. Filmy zostały nagrane incognito w 3 gospodarstwach: Castrocaro, San Zaccaria i Vergereto, należących do tej samej firmy. Stwierdzono złe traktowanie i przemoc wobec zwierząt oraz zaniedbania ze strony pracowników i ekstremalne warunki życia kur. Po wyświetleniu materiału przez TG1, włoska federacja rolnictwa biologicznego FederBio potępiła fałszywe ekologiczne hodowle kurczaków. Fermy dostarczały jaja dla grup Eurovo i Sabbatani.
Alert Zafałszowań FoodFakty - Probase360
Ten oraz ponad 1200 innych przypadków znajdziesz w bazie Alert Zafałszowań FoodFakty - ProBase360, pozwalającej na śledzenie zafałszowań żywności na bieżąco oraz skrócenie czasu potrzebnego na analizę ryzyka. W ciągu ostatniego tygodnia opublikowaliśmy w bazie 37 przypadków fałszowania żywności
Źródło: https://www.essereanimali.org/2019/10/il-tg1-diffonde-la-nostra-indagine-negli-allevamenti-di-galline/
SPRAWDŹ RAPORT O ZAFAŁSZOWANIACH ŻYWNOŚCI - TRENDY LIPIEC-SIERPIEŃ 2019
Wybierz obszar:
Food Fraud
Autor: Michał Snopkiewicz
Przeczytaj także
-
09.10.2019
Według źródła, eksperci ds. Bezpieczeństwa żywności szacują, że fałszowane jest od 20 do 50% najwyższej jakości ryżu, a 20% niskiej jakości ryżu jest sprzedawane jako ryż wyższej jakości.
Czytaj więcej
-
02.10.2019
Kurkuma jest żółtą przyprawą o licznych korzyściach zdrowotnych, w tym przeciwzapalnych i antykancerogennych. Jednak ostatnie badania pokazują, że kurkuma uprawiana w Bangladeszu może zawierać wysokie stężenia ołowiu.
Czytaj więcej
-
25.09.2019
Po aferze fałszowania żywności związanej z polskim mięsem wołowym francuskie służby wykryły zbyt dużą zawartość wody w kotletach z kurczaka.
Czytaj więcej