Rynek zalewany jest informacjami o kolejnych zafałszowaniach żywności. Wszelkie standardy i historyczne przekonania o braku takich fałszerstw są obalane przez kolejne sensacyjne informacje. Co w takim razie czeka nas w 2020 roku.
Portal FoodFakty to najbardziej aktualne źródło o zafałszowaniach żywności, regularnie informujemy naszych czytelników o najbardziej interesujących przypadkach. W 2019 roku za pośrednictwem portalu przekazaliśmy Państwu wiadomości o wybranych przypadkach fałszowania, m.in.: ryb, mięsa, alkoholi, przypraw, ziół, jaj, mleka, ryżu, oliwy z oliwek, owoców i warzyw. Reszta przypadków z całego świata jest skatalogowana i udostępniona Państwu poprzez bazę Probase360 FoodFraud Scan
Od początku 2018 roku zbieramy informację ze źródeł w 73 krajach i ciągle widzimy wzrost ilości doniesień. W bazie jest już blisko 1500 przypadków, co oznacza statystycznie 2 wykrycia zafałszowań dziennie, a to z pewnością czubek góry lodowej. Analiza danych poprzez narzędzia w bazie pozwalają na rzetelną analizę ryzyka wystąpienia oszustwa żywnościowego i wzrost bezpieczeństwa żywności.
Fałszowanie mięsa
Mięso i przetwory mięsne to najczęściej fałszowana grupa produktów żywnościowych, przypomnijmy publikację m.in. o fałszywych szynkach Prosciutto di Parma i San Daniele, czy niskiej jakości mięsie mielonym z polski, w którym mięso zastąpiono tłuszczem, skórą, skrobią i soją. W bazie Probase 360 łącznie sklasyfikowaliśmy 255 zafałszowanych produktów mięsnych. W 2019 roku (dane obejmujące styczeń-listopad 2019) w tej grupie odnotowaliśmy 93% więcej zafałszowań, porównując do danych z 2018 roku. Przyszły rok z pewnością również dostarczy ogromnej ilości informacji o fałszowaniu mięsa i produktów mięsnych.
Fałszowanie ryb i owoców morza
Ryby i owoce morza to druga z kolei najczęściej fałszowana grupa produktów. Pisaliśmy m.in. o ogromnej, 47-procentowej skali substytucji ryb w Kanadzie oraz o przejęciu 51 ton zafałszowanego tuńczyka o wartości 200 mln euro. W 2019 roku, pomimo większej ilości źródeł odnotowaliśmy na dzień dzisiejszy 24% mniej przypadków fałszowania ryb i owoców morza, porównując do danych z 2018 roku. Pomimo wspomnianego spadku, ryby i owoce morza nadal pozostaną grupą o bardzo wysokim ryzyku zafałszowania.
Wyroby cukiernicze i alkohole
Co ciekawe, na dzień dzisiejszy w 2019 roku częściej od ryb i owoców morza fałszowane były wyroby cukiernicze i alkohol. W 2020 roku alkohole z pewnością będą grupą o bardzo dużym ryzyku zafałszowania. Podobnie wyroby cukiernicze, aczkolwiek w ich przypadku większość doniesień dotyczy niezadeklarowania któregoś ze składników.
Źródło: dane skatalogowane w Probase 360 FoodFraud Scan
Rok 2020
Z pewnością kolejny rok przyniesie kolejne nowe sposoby fałszowania żywności, my wraz z zespołem Probase360 Foodfarud Scan, będziemy kontynuować skanowanie całego świata, a nasi klienci będą pierwsi, którzy zostaną o takich przypadkach poinformowani i będą mogli podejmować najszybsze decyzje biznesowe
Probase 360 FoodFraud Scan
Skorzystaj z możliwości śledzenia zafałszowań żywności w 2020 roku. Pobierz broszurę informacyjną dołączoną do artykułu oraz zapoznaj się z filmem promocyjnym:
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.
Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco: