Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jakie zafałszowania żywności czekają nas w 2020 roku?

Pobierz materiały

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Rynek zalewany jest informacjami o kolejnych zafałszowaniach żywności. Wszelkie standardy i historyczne przekonania o braku takich fałszerstw są obalane przez kolejne sensacyjne informacje. Co w takim razie czeka nas w 2020 roku.

Portal FoodFakty to najbardziej aktualne źródło o zafałszowaniach żywności, regularnie informujemy naszych czytelników o najbardziej interesujących przypadkach. W 2019 roku za pośrednictwem portalu przekazaliśmy Państwu wiadomości o wybranych przypadkach fałszowania, m.in.:  ryb, mięsa, alkoholi, przypraw, ziół, jaj, mleka, ryżu, oliwy z oliwek, owoców i warzyw. Reszta przypadków z całego świata jest skatalogowana i udostępniona Państwu poprzez bazę Probase360 FoodFraud Scan

Od początku 2018 roku zbieramy informację ze źródeł w 73 krajach i ciągle widzimy wzrost ilości doniesień. W bazie jest już blisko 1500 przypadków, co oznacza statystycznie 2 wykrycia zafałszowań dziennie, a to z pewnością czubek góry lodowej. Analiza danych poprzez narzędzia w bazie pozwalają na rzetelną analizę ryzyka wystąpienia oszustwa żywnościowego i wzrost bezpieczeństwa żywności.

Fałszowanie mięsa

Mięso i przetwory mięsne to najczęściej fałszowana grupa produktów żywnościowych, przypomnijmy  publikację  m.in. o fałszywych szynkach Prosciutto di Parma i San Daniele, czy niskiej jakości mięsie mielonym z polski, w którym mięso zastąpiono tłuszczem, skórą, skrobią i soją. W bazie Probase 360 łącznie sklasyfikowaliśmy 255 zafałszowanych produktów mięsnych. W 2019 roku (dane obejmujące styczeń-listopad 2019) w tej grupie odnotowaliśmy 93% więcej zafałszowań, porównując do danych z 2018 roku. Przyszły rok z pewnością również dostarczy ogromnej ilości informacji o fałszowaniu mięsa i produktów mięsnych.

Fałszowanie ryb i owoców morza

Ryby i owoce morza to druga z kolei najczęściej fałszowana grupa produktów. Pisaliśmy m.in. o ogromnej, 47-procentowej skali substytucji ryb w Kanadzie oraz o przejęciu 51 ton zafałszowanego tuńczyka o wartości 200 mln euro. W 2019 roku, pomimo większej ilości źródeł odnotowaliśmy na dzień dzisiejszy 24% mniej przypadków fałszowania ryb i owoców morza, porównując do danych z 2018 roku. Pomimo wspomnianego spadku, ryby i owoce morza nadal pozostaną grupą o bardzo wysokim ryzyku zafałszowania.

Wyroby cukiernicze i alkohole

Co ciekawe, na dzień dzisiejszy w 2019 roku częściej od ryb i owoców morza fałszowane były wyroby cukiernicze i alkohol. W 2020 roku alkohole z pewnością będą grupą o bardzo dużym ryzyku zafałszowania. Podobnie wyroby cukiernicze, aczkolwiek w ich przypadku większość doniesień dotyczy niezadeklarowania któregoś ze składników.

Źródło: dane skatalogowane w Probase 360 FoodFraud Scan

Rok 2020

Z pewnością kolejny rok przyniesie kolejne nowe sposoby fałszowania żywności, my wraz z zespołem Probase360 Foodfarud Scan, będziemy kontynuować skanowanie całego świata, anasi klienci będą pierwsi, którzy będą o takich przypadkach poinformowani i będą mogli podejmować najszybsze decyzje biznesowe

Probase 360 FoodFraud Scan

Skorzystaj z możliwości śledzenia zafałszowań żywności w 2020 roku na warunkach Super Oferty – Świątecznej – dla firm które podejmą decyzję do ŚWIĄT PRZYGOTOWALIŚMY SUPER WARUNKI CENOWE. Pobierz broszurę informacyjną dołączoną do artykułu:

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Wypełnij formularz w celu pobrania materiałów

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn