Rynek zalewany jest informacjami o kolejnych zafałszowaniach żywności. Wszelkie standardy i historyczne przekonania o braku takich fałszerstw są obalane przez kolejne sensacyjne informacje. Co w takim razie czeka nas w 2020 roku.
Portal FoodFakty to najbardziej aktualne źródło o zafałszowaniach żywności, regularnie informujemy naszych czytelników o najbardziej interesujących przypadkach. W 2019 roku za pośrednictwem portalu przekazaliśmy Państwu wiadomości o wybranych przypadkach fałszowania, m.in.: ryb, mięsa, alkoholi, przypraw, ziół, jaj, mleka, ryżu, oliwy z oliwek, owoców i warzyw. Reszta przypadków z całego świata jest skatalogowana i udostępniona Państwu poprzez bazę Probase360 FoodFraud Scan
Od początku 2018 roku zbieramy informację ze źródeł w 73 krajach i ciągle widzimy wzrost ilości doniesień. W bazie jest już blisko 1500 przypadków, co oznacza statystycznie 2 wykrycia zafałszowań dziennie, a to z pewnością czubek góry lodowej. Analiza danych poprzez narzędzia w bazie pozwalają na rzetelną analizę ryzyka wystąpienia oszustwa żywnościowego i wzrost bezpieczeństwa żywności.
Fałszowanie mięsa
Mięso i przetwory mięsne to najczęściej fałszowana grupa produktów żywnościowych, przypomnijmy publikację m.in. o fałszywych szynkach Prosciutto di Parma i San Daniele, czy niskiej jakości mięsie mielonym z polski, w którym mięso zastąpiono tłuszczem, skórą, skrobią i soją. W bazie Probase 360 łącznie sklasyfikowaliśmy 255 zafałszowanych produktów mięsnych. W 2019 roku (dane obejmujące styczeń-listopad 2019) w tej grupie odnotowaliśmy 93% więcej zafałszowań, porównując do danych z 2018 roku. Przyszły rok z pewnością również dostarczy ogromnej ilości informacji o fałszowaniu mięsa i produktów mięsnych.
Fałszowanie ryb i owoców morza
Ryby i owoce morza to druga z kolei najczęściej fałszowana grupa produktów. Pisaliśmy m.in. o ogromnej, 47-procentowej skali substytucji ryb w Kanadzie oraz o przejęciu 51 ton zafałszowanego tuńczyka o wartości 200 mln euro. W 2019 roku, pomimo większej ilości źródeł odnotowaliśmy na dzień dzisiejszy 24% mniej przypadków fałszowania ryb i owoców morza, porównując do danych z 2018 roku. Pomimo wspomnianego spadku, ryby i owoce morza nadal pozostaną grupą o bardzo wysokim ryzyku zafałszowania.
Wyroby cukiernicze i alkohole
Co ciekawe, na dzień dzisiejszy w 2019 roku częściej od ryb i owoców morza fałszowane były wyroby cukiernicze i alkohol. W 2020 roku alkohole z pewnością będą grupą o bardzo dużym ryzyku zafałszowania. Podobnie wyroby cukiernicze, aczkolwiek w ich przypadku większość doniesień dotyczy niezadeklarowania któregoś ze składników.
Źródło: dane skatalogowane w Probase 360 FoodFraud Scan
Rok 2020
Z pewnością kolejny rok przyniesie kolejne nowe sposoby fałszowania żywności, my wraz z zespołem Probase360 Foodfarud Scan, będziemy kontynuować skanowanie całego świata, a nasi klienci będą pierwsi, którzy zostaną o takich przypadkach poinformowani i będą mogli podejmować najszybsze decyzje biznesowe
Probase 360 FoodFraud Scan
Skorzystaj z możliwości śledzenia zafałszowań żywności w 2020 roku. Pobierz broszurę informacyjną dołączoną do artykułu oraz zapoznaj się z filmem promocyjnym:
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.