Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakie zafałszowania żywności czekają nas w 2020 roku?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Pobierz materiały

Rynek zalewany jest informacjami o kolejnych zafałszowaniach żywności. Wszelkie standardy i historyczne przekonania o braku takich fałszerstw są obalane przez kolejne sensacyjne informacje. Co w takim razie czeka nas w 2020 roku.

Portal FoodFakty to najbardziej aktualne źródło o zafałszowaniach żywności, regularnie informujemy naszych czytelników o najbardziej interesujących przypadkach. W 2019 roku za pośrednictwem portalu przekazaliśmy Państwu wiadomości o wybranych przypadkach fałszowania, m.in.:  ryb, mięsa, alkoholi, przypraw, ziół, jaj, mleka, ryżu, oliwy z oliwek, owoców i warzyw. Reszta przypadków z całego świata jest skatalogowana i udostępniona Państwu poprzez bazę Probase360 FoodFraud Scan

Od początku 2018 roku zbieramy informację ze źródeł w 73 krajach i ciągle widzimy wzrost ilości doniesień. W bazie jest już blisko 1500 przypadków, co oznacza statystycznie 2 wykrycia zafałszowań dziennie, a to z pewnością czubek góry lodowej. Analiza danych poprzez narzędzia w bazie pozwalają na rzetelną analizę ryzyka wystąpienia oszustwa żywnościowego i wzrost bezpieczeństwa żywności.

Fałszowanie mięsa

Mięso i przetwory mięsne to najczęściej fałszowana grupa produktów żywnościowych, przypomnijmy  publikację  m.in. o fałszywych szynkach Prosciutto di Parma i San Daniele, czy niskiej jakości mięsie mielonym z polski, w którym mięso zastąpiono tłuszczem, skórą, skrobią i soją. W bazie Probase 360 łącznie sklasyfikowaliśmy 255 zafałszowanych produktów mięsnych. W 2019 roku (dane obejmujące styczeń-listopad 2019) w tej grupie odnotowaliśmy 93% więcej zafałszowań, porównując do danych z 2018 roku. Przyszły rok z pewnością również dostarczy ogromnej ilości informacji o fałszowaniu mięsa i produktów mięsnych.

Fałszowanie ryb i owoców morza

Ryby i owoce morza to druga z kolei najczęściej fałszowana grupa produktów. Pisaliśmy m.in. o ogromnej, 47-procentowej skali substytucji ryb w Kanadzie oraz o przejęciu 51 ton zafałszowanego tuńczyka o wartości 200 mln euro. W 2019 roku, pomimo większej ilości źródeł odnotowaliśmy na dzień dzisiejszy 24% mniej przypadków fałszowania ryb i owoców morza, porównując do danych z 2018 roku. Pomimo wspomnianego spadku, ryby i owoce morza nadal pozostaną grupą o bardzo wysokim ryzyku zafałszowania.

Wyroby cukiernicze i alkohole

Co ciekawe, na dzień dzisiejszy w 2019 roku częściej od ryb i owoców morza fałszowane były wyroby cukiernicze i alkohol. W 2020 roku alkohole z pewnością będą grupą o bardzo dużym ryzyku zafałszowania. Podobnie wyroby cukiernicze, aczkolwiek w ich przypadku większość doniesień dotyczy niezadeklarowania któregoś ze składników.

Źródło: dane skatalogowane w Probase 360 FoodFraud Scan

Rok 2020

Z pewnością kolejny rok przyniesie kolejne nowe sposoby fałszowania żywności, my wraz z zespołem Probase360 Foodfarud Scan, będziemy kontynuować skanowanie całego świata, a nasi klienci będą pierwsi, którzy zostaną o takich przypadkach poinformowani i będą mogli podejmować najszybsze decyzje biznesowe

Probase 360 FoodFraud Scan

Skorzystaj z możliwości śledzenia zafałszowań żywności w 2020 roku. Pobierz broszurę informacyjną dołączoną do artykułu oraz zapoznaj się z filmem promocyjnym:

 

Wypełnij formularz w celu pobrania materiałów

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe
Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.