Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Alert Zafałszowań Foodfakty - Probase 360

Alert Zafałszowań FoodFakty

Zafałszowania produktów gotowych i surowców to coraz częściej jedno z największych ryzyk wystąpienia kryzysu w firmach spożywczych. Dodatkowo prywatne standardy jakości BRC oraz IFS wprowadziły wymóg analizy ryzyka podatności na zafałszowania. Prawidłowo wykonana analiza podatności na zafałszowania powinna bazować na rzetelnych i reprezentatywnych informacjach.

Operatorzy żywnościowi dzięki analizie ryzyka zafałszowań odnoszą realne korzyści, poprzez obniżanie ryzyka kryzysu i utraty wizerunku firmy.

 Cele projektu Alert Zafałszowań Foodfakty:

  • monitoring rynku (cały świat) pod kątem zgłoszonych przypadków zafałszowań
  • agregowanie pozyskanych danych w wielofunkcyjnej bazie danych
  • udostępnianie zebranych informacji w trybie on-line oraz systemów alertowych
  • pomoc operatorom żywności w spełnieniu wymogów standardów jakości GFSI

 Wartość dodana dla operatorów żywności:

  • Błyskawiczny dostęp do nowych przypadków zafałszowań żywności z całego świata 
  • Możliwość weryfikacji i oceny ryzyka zafałszowania konkretnych grup produktowych 
  • Możliwość weryfikacji i oceny ryzyka wystąpienia konkretnych czynników fałszujących w produktach
  • Ocena ryzyka kraju pochodzenia surowca/produktu
  • Możliwość analizy istotności (intensywności) wystąpienia poszczególnych czynników ryzyka

 Dodatkowe korzyści

  • Spełnienie wymogu śledzenia przypadków zafałszowań zawartych w standardach IFS oraz BRC 
  • Dostęp do informacji z całego świata, optymalizacja kosztu procesu poszukiwania informacji 
  • Wszystkie doniesienia przetłumaczone na język polski
  • Linki do poszczególnych bazowych źródeł informacji

Elementy funkcjonalne Alertu Zafałszowań Foodfakty: 

Klasyfikacja Produktów – np. Napoje i soki 
Element zafałszowany –  tartrazyna E102, błękit brylantowy FCF E133 
Czynnik fałszujący – składnik niezadeklarowany 
Opis produktu PL – opis przypadku (tłumaczenie na PL) 
Rok – rok zdarzenia 
Kraj pochodzenia i wykrycia (jeśli dane dostępne) 
Źródło informacji – np. RASFF, Internet, Raporty EU (link do źródła) 
Rodzaj zafałszowania – klasyfikacja według systemy GFSI 

 Narzędzia w bazie

  • Alert na konto e-mail
  • Zaawansowane filtry wyszukiwania
  • Moduł statystyczny/analityczny/szybka analiza przypadków
  • Generowanie raportów o wybranych zgłoszeniach  w formacie pdf
  • Linki do danych źródłowych

 Źródła informacji

  • Oficjalne raporty EU, USDA, WHO, strony Ministerstw 
  • Inne oficjalne portale jak RASFF, IJHARS, Food Standard Agency… 
  • Screening Internetu, 
  • Doniesienia Social Media – LinkedIn 
  • W sumie informacje pochodzą z kilkudziesięciu różnych źródeł z całego świata

 Sposoby korzystania z informacji w ramach projektu Alert Zafałszowań Foodfakty

  • Dostęp w trybie opłat jednorazowych
  • Abonamenty okresowe 
  • Raporty dedykowane 

 

SPRAWDŹ JAK DZIAŁA BAZA:

Słowa kluczowe: zafałszowania żywności, produkty zafałszowane, analiza zafałszowań, food fraud

Zafałszowania

Skontaktuj się z nami

  • W celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów, wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.)

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn