Brazylijskie ministerstwo rolnictwa potwierdziło obecność toksyn (glikolu etylenowego i glikolu dietylenowego) w 21 partiach ośmiu marek piwa produkowanych przez Backer, firmę z siedzibą w Belo Horizonte. Marki zanieczyszczone toksynami to: Belorizontina, Capixaba, Capitao Senra, Pele Vermelha, Fargo 46, Backer Pilsen, Brown, Backer D2 - prawdopodobnie odpowiadają za śmierć 4 osób. Kolejnych 18 osób jest hospitalizowanych z tymi samymi objawami (ostrą niewydolnością nerek i zmianami neurologicznymi) w Belo Horizonte, głównym rynku Backer.
Substancje toksyczne
Glikol etylenowy i glikol dietylenowy są stosowane w układach chłodniczych ze względu na ich właściwości przeciwzamrożeniowe. Browar twierdzi, że nie wykorzystuje ich na swojej linii produkcyjnej. Substancje te są toksyczne i nie powinny mieć kontaktu z cieczami, ale niektóre firmy używają ich do chłodzenia swoich zbiorników. Władze uważają, że obecność substancji zanieczyszczających w zbiornikach wody piwowarskiej jest „wyjątkowa”, dlatego też wyspecjalizowana grupa bada przyczyny zanieczyszczenia. Według Brazylijskiego Ministerstwa Rolnictwa rozważane są obecnie trzy hipotezy: celowe zafałszowanie piwa przez pracownika, wyciek lub niewłaściwe użycie cząsteczek glikolu etylenowego w procesie chłodzenia systemu.
Rada UE dnia 16.12.2019 przyjęła konkluzje dotyczące dalszych kroków na rzecz lepszego zwalczania oszukańczych praktyk w łańcuchu rolno-spożywczym i odstraszania od takiej działalności.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.
Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco: