Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

35 milionów butelek zafałszowanego Prosecco DOC i Pinot Grigio DOC

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W latach 2016-2018 winiarnia Cantina Rauscedo z prowincji Pordenone sprzedała 12,4 mln butelek fałszywego Prosecco DOC i fałszywego Pinot Girgio DOC. W 2018 r. włoskie władze przejęły 170 000 hektolitrów podrobionego wina DOC, co odpowiada 22,4 mln butelek wina. Skandal ten przeszedł prawie niezauważony w mediach włoskich, pomimo że dotyczy on znanych we Włoszech i na świecie win DOC (Denominazione di Origine Controllata - kontrolowane oznaczenie pochodzenia). Operacja została przeprowadzona przez Karabinierów NAS (ds. ochrony zdrowia) oraz ICQRF (Centralny Inspektorat Ochrony Jakości i Zwalczania Oszustw Produktów Rolno-Spożywczych). W procederze fałszowania wina nie przestrzegano specyfikacji produkcji wspomnianych win DOC. 426 osób otrzymało zawiadomienia sądowe.

Wykrycie fałszowania Prosecco i dochodzenie

Dochodzenia związane ze skandalem Prosecco rozpoczęły się latem 2018 r., kiedy podczas kontroli w rejestrach niektórych firm wykryliśmy nieprawidłowości dotyczące pochodzenia winogron i znaczków na etykietach. Od tego momentu przechwytywano rozmowy telefoniczne, a dochodzenie doprowadziło do oskarżenia o oszustwo handlowe rady dyrektorów Cantina Rauscedo oraz ponad 400 członków konsorcjum i dostawców” – Fabio Gentilini, kapitan Carabinieri NAS z Udine.

Dochodzenie było koordynowane przez Raffaele Tito z prokuratury w Pordenone. Prokurator wyjaśnił, że Cantina Rauscedo przez kilka lat produkowała i sprzedawała zafałszowane chronione wina. Wina uzyskiwano z naruszeniem przepisów produkcyjnych. Dyrektorzy Cantina Rauscedo wraz z kilkoma pracownikami i w porozumieniu z większością członków i dostawców przeprowadzili powtarzające się oszustwa. Oszustwo polegało na wysyłaniu winogron w ilości przekraczającej maksymalne wartości określone w specyfikacjach produkcji oraz o jakości niższej od wymaganego minimum. Z tych winogron uzyskiwano moszcze, a następnie fałszywe wina.

Przepisy produkcyjne i ich naruszenie

Przepisy dotyczące win DOC przewidują maksymalną wydajność, która dla Prosecco wynosi 18 ton winogron na hektar. Przepisy przewidują możliwość przekroczenia limitów o 20%, ale nadwyżka ta nie może być wykorzystana do produkcji wina DOC i należy ją sprzedać po absurdalnie niskiej cenie, która nie pokrywa kosztów produkcji.  Natomiast przekroczenie limitu o ponad 20% powoduje obniżenie rangi całej partii do wina stołowego. Z tego powodu uczciwe gospodarstwa starają się nie przekraczać maksymalnej wydajności na hektar. Natomiast szukający nielegalnego zysku pozwalają roślinie rosnąć nieproporcjonalnie, aby przekroczyć przepisowe limity i uzyskać więcej butelek wina, które jest fałszywie sprzedawane jako wino DOC. Cantina Rauscedo była mediatorem pomiędzy producentami, którzy nie osiągnęli maksymalnej wydajności a tymi, którzy ją przekroczyli – w ten sposób fałszywie równoważono wydajność gospodarstw. Cantina Rauscedo opracowała fałszywą równoległą księgowość, a system gwarantował wszystkim zysk, ponieważ ci, którzy produkowali mniej otrzymywali nagrodę pieniężną. W ten sposób wszyscy uczestnicy brali udział w oszustwie.

Interwencja w Cantina Rauscedo i jej nowy zarząd

Oszustwo w okresie 2016/2017 przyniosło 1,7 mln EUR zysków, podczas gdy w 2018 roku z powodu zajęcia zapobiegawczego nie było żadnych zysków. Ponad 400 osób zapłaci kary od 2 do 6 tysięcy EUR. We wrześniu 2019 r. Rada Regionalna Friuli Venezia Giulia podjęła decyzję o uruchomieniu planu interwencji w celu zagwarantowania przyszłości dla Cantina Rauscedo, poprzez udzielenie pożyczek na wsparcie potrzeb związanych z działalnością. W międzyczasie spółka odwołała poprzedni zarząd powołując nowych pracowników.

Źródło: https://ilfattoalimentare.it/frode-prosecco-doc-vino-cantina-rauscedo.html

 

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

 
Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.