W latach 2016-2018 winiarnia Cantina Rauscedo z prowincji Pordenone sprzedała 12,4 mln butelek fałszywego Prosecco DOC i fałszywego Pinot Girgio DOC. W 2018 r. włoskie władze przejęły 170 000 hektolitrów podrobionego wina DOC, co odpowiada 22,4 mln butelek wina. Skandal ten przeszedł prawie niezauważony w mediach włoskich, pomimo że dotyczy on znanych we Włoszech i na świecie win DOC (Denominazione di Origine Controllata -kontrolowane oznaczenie pochodzenia). Operacja została przeprowadzona przez Karabinierów NAS (ds. ochrony zdrowia) oraz ICQRF (Centralny Inspektorat Ochrony Jakości i Zwalczania Oszustw Produktów Rolno-Spożywczych). W procederze fałszowania wina nie przestrzegano specyfikacji produkcji wspomnianych win DOC. 426 osób otrzymało zawiadomienia sądowe.
Wykrycie fałszowania Prosecco i dochodzenie
„Dochodzenia związane ze skandalem Prosecco rozpoczęły się latem 2018 r., kiedy podczas kontroli w rejestrach niektórych firm wykryliśmy nieprawidłowości dotyczące pochodzenia winogron i znaczków na etykietach. Od tego momentu przechwytywano rozmowy telefoniczne, a dochodzenie doprowadziło do oskarżenia o oszustwo handlowe rady dyrektorów Cantina Rauscedo oraz ponad 400 członków konsorcjum i dostawców” – Fabio Gentilini, kapitan Carabinieri NAS z Udine.
Dochodzenie było koordynowane przez Raffaele Tito z prokuratury w Pordenone. Prokurator wyjaśnił, że Cantina Rauscedo przez kilka lat produkowała i sprzedawała zafałszowane chronione wina. Wina uzyskiwano z naruszeniem przepisów produkcyjnych. Dyrektorzy Cantina Rauscedo wraz z kilkoma pracownikami i w porozumieniu z większością członków i dostawców przeprowadzili powtarzające się oszustwa. Oszustwo polegało na wysyłaniu winogron w ilości przekraczającej maksymalne wartości określone w specyfikacjach produkcji oraz o jakości niższej od wymaganego minimum. Z tych winogron uzyskiwano moszcze, a następnie fałszywe wina.
Przepisy produkcyjne i ich naruszenie
Przepisy dotyczące win DOC przewidują maksymalną wydajność, która dla Prosecco wynosi 18 ton winogron na hektar. Przepisy przewidują możliwość przekroczenia limitów o 20%, ale nadwyżka ta nie może być wykorzystana do produkcji wina DOC i należy ją sprzedać po absurdalnie niskiej cenie, która nie pokrywa kosztów produkcji. Natomiast przekroczenie limitu o ponad 20% powoduje obniżenie rangi całej partii do wina stołowego. Z tego powodu uczciwe gospodarstwa starają się nie przekraczać maksymalnej wydajności na hektar. Natomiast szukający nielegalnego zysku pozwalają roślinie rosnąć nieproporcjonalnie, aby przekroczyć przepisowe limity i uzyskać więcej butelek wina, które jest fałszywie sprzedawane jako wino DOC. Cantina Rauscedo była mediatorem pomiędzy producentami, którzy nie osiągnęli maksymalnej wydajności a tymi, którzy ją przekroczyli – w ten sposób fałszywie równoważono wydajność gospodarstw. Cantina Rauscedo opracowała fałszywą równoległą księgowość, a system gwarantował wszystkim zysk, ponieważ ci, którzy produkowali mniej otrzymywali nagrodę pieniężną. W ten sposób wszyscy uczestnicy brali udział w oszustwie.
Interwencja w Cantina Rauscedo i jej nowy zarząd
Oszustwo w okresie 2016/2017 przyniosło 1,7 mln EUR zysków, podczas gdy w 2018 roku z powodu zajęcia zapobiegawczego nie było żadnych zysków. Ponad 400 osób zapłaci kary od 2 do 6 tysięcy EUR. We wrześniu 2019 r. Rada Regionalna Friuli Venezia Giulia podjęła decyzję o uruchomieniu planu interwencji w celu zagwarantowania przyszłości dla Cantina Rauscedo, poprzez udzielenie pożyczek na wsparcie potrzeb związanych z działalnością. W międzyczasie spółka odwołała poprzedni zarząd powołując nowych pracowników.
Rynek zalewany jest informacjami o kolejnych zafałszowaniach żywności. Wszelkie standardy i historyczne przekonania o braku takich fałszerstw są obalane przez kolejne sensacyjne informacje. Co w takim razie czeka nas w 2020 roku.
Włoskie Ministerstwo Zdrowia 18 listopada poinformowało o dwóch akcjach włoskich służb, w ramach których przejęto 90000 litrów sfermentowanego produktu winnego...
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.
Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco: