Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

IJHARS - Jakość handlowa produktów rybołówstwa

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej produktów rybołówstwa (w tym marynat i konserw rybnych, ryb mrożonych i wędzonych). Objęto nią 73 podmioty.

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 131 partii. Z uwagi na obecność łusek zakwestionowano 1 partię (0,8%).

Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 138 partiach, z czego 27 zakwestionowano (19,6%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły głównie zaniżonej masy ryby i niewłaściwych wartości liczbowych w wartości odżywczej.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 162 partii, z czego w 46 stwierdzono nieprawidłowości (28,4%). Dotyczyły one m.in.:

- podania niewłaściwej nazwy wyrobu gotowego (np. wskazano jedynie nazwę fantazyjną, pominięto informację o obróbce termicznej oraz użyto niewłaściwej nazwy handlowej ryby);
- braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców;
- niewłaściwej deklaracji pochodzenia (tj. niewłaściwie wskazano obszary połowu, podano określenie „Produkt polski” dla wyrobu, w którym tylko sól była pochodzenia krajowego);
- użycia sformułowań typu „naturalny” czy „tradycyjna receptura” przy stosowaniu dodatków oraz przetworzonych surowców;
- braku lub niewłaściwej informacji o ilościowej zawartości składników i narzędziu połowowym;
- podania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, okresie przydatności do spożycia, warunkach przechowywania i masie netto.

Źródło: IJHARS

Autor:IJHARS
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.