FDA (Urząd ds. Żywności i Leków) wydał ostateczną regulację zapobiegania celowym zafałszowaniom, zgodnie z ustawą o modernizacji bezpieczeństwa żywności (Food Safety Modernization Act - FSMA).
Cel regulacji
Regulacja ma na celu zapobieganie umyślnym zafałszowaniom, mającym na celu spowodowanie szkody zdrowia publicznego na szeroką skalę, w tym akty terroryzmu wymierzone w dostawy żywności. Takie działania, choć nie są bardzo prawdopodobne, mogą powodować choroby, śmierć, zakłócenie ekonomiczne dostaw żywności w przypadku braku strategii łagodzących.
Redukcja ryzyka
Regulacja ta nie jest ukierunkowana na określone produkty żywnościowe lub zagrożenia, ale wymaga strategii łagodzenia (redukcji ryzyka) dla procesów w niektórych zarejestrowanych zakładach spożywczych. Zmiany w ostatecznym przepisie mają na celu zapewnienie większej ilości informacji zainteresowanym stronom lub większej elastyczności dla zakładów spożywczych w określaniu sposobu, w jaki będą one oceniać swoje obiekty, wdrażać strategie łagodzące i zapewniać, aby strategie łagodzące działały zgodnie z założeniami.
Opracowując regulację, FDA współpracowała ze wspólnotą wywiadowczą Stanów Zjednoczonych (Intelligence Community) rozważając oceny podatności na zagrożenia przeprowadzone we współpracy z przemysłem spożywczym.
Chociaż umyślne zafałszowania mogą mieć wiele innych form, w tym działania niezadowolonych pracowników lub zafałszowanie ze względów ekonomicznych, celem tej zasady jest zapobieganie czynom, mającym na celu spowodowanie szkód na szeroką skalę. Zafałszowania ekonomiczne zostały uwzględnione w ostatecznych przepisach dotyczących kontroli prewencyjnych żywności dla ludzi i zwierząt.
Kogo dotyczy regulacja
Regulacja dotyczy zarówno firm krajowych, jak i zagranicznych, które są zobowiązane do zarejestrowania się w FDA jako zakłady spożywcze na mocy Federalnej Ustawy o Żywności, Lekach i Kosmetykach (FD&C). Są to przede wszystkim duże firmy, których produkty docierają do wielu osób – 3400 firm, które prowadzą 9800 zakładów spożywczych.
W ramach działań związanych z egzekwowaniem przepisów, Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) wysyła pisma ostrzegawcze do podmiotów podlegających jego jurysdykcji. Niektóre pisma są udostępniane do wglądu publicznego dopiero kilka tygodni lub miesięcy po ich wysłaniu.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.
Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco: