FDA (Urząd ds. Żywności i Leków) wydał ostateczną regulację zapobiegania celowym zafałszowaniom, zgodnie z ustawą o modernizacji bezpieczeństwa żywności (Food Safety Modernization Act - FSMA).
Cel regulacji
Regulacja ma na celu zapobieganie umyślnym zafałszowaniom, mającym na celu spowodowanie szkody zdrowia publicznego na szeroką skalę, w tym akty terroryzmu wymierzone w dostawy żywności. Takie działania, choć nie są bardzo prawdopodobne, mogą powodować choroby, śmierć, zakłócenie ekonomiczne dostaw żywności w przypadku braku strategii łagodzących.
Redukcja ryzyka
Regulacja ta nie jest ukierunkowana na określone produkty żywnościowe lub zagrożenia, ale wymaga strategii łagodzenia (redukcji ryzyka) dla procesów w niektórych zarejestrowanych zakładach spożywczych. Zmiany w ostatecznym przepisie mają na celu zapewnienie większej ilości informacji zainteresowanym stronom lub większej elastyczności dla zakładów spożywczych w określaniu sposobu, w jaki będą one oceniać swoje obiekty, wdrażać strategie łagodzące i zapewniać, aby strategie łagodzące działały zgodnie z założeniami.
Opracowując regulację, FDA współpracowała ze wspólnotą wywiadowczą Stanów Zjednoczonych (Intelligence Community) rozważając oceny podatności na zagrożenia przeprowadzone we współpracy z przemysłem spożywczym.
Chociaż umyślne zafałszowania mogą mieć wiele innych form, w tym działania niezadowolonych pracowników lub zafałszowanie ze względów ekonomicznych, celem tej zasady jest zapobieganie czynom, mającym na celu spowodowanie szkód na szeroką skalę. Zafałszowania ekonomiczne zostały uwzględnione w ostatecznych przepisach dotyczących kontroli prewencyjnych żywności dla ludzi i zwierząt.
Kogo dotyczy regulacja
Regulacja dotyczy zarówno firm krajowych, jak i zagranicznych, które są zobowiązane do zarejestrowania się w FDA jako zakłady spożywcze na mocy Federalnej Ustawy o Żywności, Lekach i Kosmetykach (FD&C). Są to przede wszystkim duże firmy, których produkty docierają do wielu osób – 3400 firm, które prowadzą 9800 zakładów spożywczych.
W ramach działań związanych z egzekwowaniem przepisów, Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) wysyła pisma ostrzegawcze do podmiotów podlegających jego jurysdykcji. Niektóre pisma są udostępniane do wglądu publicznego dopiero kilka tygodni lub miesięcy po ich wysłaniu.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.