Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ostateczna regulacja FDA zapobiegania celowym zafałszowaniom

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

FDA (Urząd ds. Żywności i Leków) wydał ostateczną regulację zapobiegania celowym zafałszowaniom, zgodnie z ustawą o modernizacji bezpieczeństwa żywności (Food Safety Modernization Act - FSMA).

Cel regulacji

Regulacja ma na celu zapobieganie umyślnym zafałszowaniom, mającym na celu spowodowanie szkody zdrowia publicznego na szeroką skalę, w tym akty terroryzmu wymierzone w dostawy żywności. Takie działania, choć nie są bardzo prawdopodobne, mogą powodować choroby, śmierć, zakłócenie ekonomiczne dostaw żywności w przypadku braku strategii łagodzących.

Redukcja ryzyka

Regulacja ta nie jest ukierunkowana na określone produkty żywnościowe lub zagrożenia, ale wymaga strategii łagodzenia (redukcji ryzyka) dla procesów w niektórych zarejestrowanych zakładach spożywczych. Zmiany w ostatecznym przepisie mają na celu zapewnienie większej ilości informacji zainteresowanym stronom lub większej elastyczności dla zakładów spożywczych w określaniu sposobu, w jaki będą one oceniać swoje obiekty, wdrażać strategie łagodzące i zapewniać, aby strategie łagodzące działały zgodnie z założeniami.

Opracowując regulację, FDA współpracowała ze wspólnotą wywiadowczą Stanów Zjednoczonych (Intelligence Community) rozważając oceny podatności na zagrożenia przeprowadzone we współpracy z przemysłem spożywczym.

Chociaż umyślne zafałszowania mogą mieć wiele innych form, w tym działania niezadowolonych pracowników lub zafałszowanie ze względów ekonomicznych, celem tej zasady jest zapobieganie czynom, mającym na celu spowodowanie szkód na szeroką skalę. Zafałszowania ekonomiczne zostały uwzględnione w ostatecznych przepisach dotyczących kontroli prewencyjnych żywności dla ludzi i zwierząt.

Kogo dotyczy regulacja

Regulacja dotyczy zarówno firm krajowych, jak i zagranicznych, które są zobowiązane do zarejestrowania się w FDA jako zakłady spożywcze na mocy Federalnej Ustawy o Żywności, Lekach i Kosmetykach (FD&C).  Są to przede wszystkim duże firmy, których produkty docierają do wielu osób – 3400 firm, które prowadzą 9800 zakładów spożywczych.

Z pełnym tekstem można się zapoznać pod tym adresem

Źródło: FDA

 

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.